ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που διενεργήθηκε στις 23/11/2019 στην Αθήνα παρουσιάσθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα προβλήματα που μαστίζουν τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχη ενημέρωση είχε διενεργηθεί κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση που διενεργήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12/10/2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) στην Ελλάδα καταγράφεται η τρίτη χειρότερη δαπάνη ΠΦΥ στην Ευρώπη (22%), έναντι 30% μέσου όρου στις χώρες της Ε.Ε.
Η Ελλάδα αντιθέτως είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ενδονοσοκομειακή δαπάνη (41%) επί του συνόλου των δαπανών υγείας, έναντι 30% μέσου όρου στις χώρες της Ε.Ε.
Χρηματοδότηση ΠΦΥ στην Ελλάδα και ΕΕ
Χρηματοδότηση νοσοκομειακής περίθαλψης στην Ελλάδα και ΕΕ
Σύμφωνα με τελευταία οικονομικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι πόροι που προϋπολογίζονται υπέρ της δημόσιας ΠΦΥ που παρέχεται από τον ιδιωτικό τομέα (ιατρικές επισκέψεις, πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις), αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Εκτός αυτού ο Οργανισμός εγγράφει στα έσοδά του συνολικά 208 εκατ από επιστροφές rebate clawback, που κουρεύει στις αποδοχές των ιατρών του διαγνωστικού τομέα, ποσό που αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής αποζημίωσης του ιατρικού έργου της ΠΦΥ.
Τελικά ο Οργανισμός αμείβει το ιατρικό έργο που παρέχεται σε 11 εκατ ασφαλισμένους από ένα μεγάλο Πανελλήνιο δίκτυο περίπου 8.000 συμβεβλημένων ιατρών σε ισάριθμα σημεία ΠΦΥ σε ποσοστό λιγότερο από 3% του προϋπολογισμού του !!!!
Μέσω των ληστρικών κουρεμάτων rebate clawback υφαρπάζεται σημαντικό έσοδο από το εισόδημα των ιατρών υπέρ του Οργανισμού, δημιουργώντας συνθήκες χρεοκοπίας στο επιστημονικό δυναμικό που επέλεξε να παραμείνει και να στηρίξει τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης.
Όσον αφορά το θεσμό του οικογενειακού ιατρού η μέση αναλογία ιατρού ανά πληθυσμό ευθύνης στην Ευρώπη είναι 1/1.500 για τους ενήλικες (1/2.250 στη χώρα μας) και 1/700 για τα παιδιά (1/1.500 στη χώρα μας). Στη χώρα μας οι ιατροί υποχρεώνονται να παρέχουν το μεγαλύτερο κατά αναλογία, έργο οικογενειακής ιατρικής στην Ευρώπη με τη χειρότερη αμοιβή.
Από τις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιήθηκαν, προκύπτουν οι ακόλουθες θέσεις και αιτήματα:
Ο Θεσμός του οικογενειακού γιατρού απέτυχε στη συνείδηση των ιατρών και των πολιτών, οι οποίοι επέλεξαν κατά πλειοψηφία να απέχουν από τις εγγραφές, διαγιγνώσκοντας αμφότεροι, πολλές παθογένειες κατά την εφαρμογή του. Οι τοπικές μονάδες (ΤΟΜΥ) υπολειτουργούν με πολλά οργανωτικά και δομικά προβλήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Η ΠΦΥ της χώρας βρίσκεται ιστορικά στο ναδίρ των δυνατοτήτων της λόγω των λανθασμένων πολιτικών επιλογών και της ακραίας υποχρηματοδότησης της.
- Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συνεχίζει το δικαστικό αγώνα στο ΣτΕ υπέρ των 2.000 παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων, διεκδικώντας την ακύρωση της καταγγελίας των συμβάσεών τους. Απαιτούμε να επανέλθει η μορφή της σύμβασης των οικογενειακών ιατρών σε κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή ώστε να πληρωθούν οι θέσεις της προκήρυξης του ΕΟΠΥΥ για 2.829 οικογενειακούς ιατρούς (2.152 παθολόγους ή γενικούς ιατρούς και 677 παιδιάτρους).
- Το δικαίωμα παραπομπής είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ιατρών. Η παραπομπή από την ΠΦΥ προς τα Νοσοκομεία οφείλει να είναι ελεγχόμενη.
- Διεκδικούμε συλλογική σύμβαση για όλους (οικογενειακούς ιατρούς, λοιπούς ειδικούς ιατρούς, εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς) με ισότιμους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και αξιοπρεπείς αμοιβές, ισάξιες του μέσου όρου της Ευρώπης.
- Καταδικάζουμε απερίφραστα τη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τους οικογενειακούς ιατρούς.
- Να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη για την πρόσληψη των 800 νέων γιατρών ειδικοτήτων πλην οικογενειακού, με προτεραιότητα στους ιατρούς που ξεκίνησαν μετά το 2012.
- Απαιτούμε την πλήρη κατάργηση του clawback, με αύξηση της προϋπολογισμένης δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες ΠΦΥ σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Υιοθετούμε τις προτάσεις του συντονιστικού οργάνου του διαγνωστικού τομέα, επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης αποτελούν επιτακτική ανάγκη του πληθυσμού, ευθύνη της πολιτείας και δεν υπόκειται σε κούρεμα. Ζητούμε να θεσμοθετηθεί ανώτατο όριο δαπάνης ανά πάθηση και ανώτατο όριο δαπάνης ανά διαγνωστικό εργαστήριο βάσει του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, με εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου στο κρατικό σύστημα σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου ορίου.
- Απαιτούμε άμεσα την έκδοση εφαρμοστικής διάταξης σχετικά με την επιβολή ποινών για την παράνομη παροχή φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης. Λόγω της ελεύθερης πρόσβασης στα φάρμακα, η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων από τους πολίτες προκαλεί τεράστιο θέμα δημόσιας υγείας στη χώρα μας.
- Απαιτούμε την άμεση απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τους ιατρούς.
Τονίζουμε εμφατικά ότι δεν θα βρεθούν υπεραξίες σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας όταν βασίζεται στην απαξίωση των λειτουργών του.
Η Πρόεδρος Ο Γεν Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/