Αιμίλιος Νεγκής Virus
Η κόντρα γιατρών – φαρμακοποιών με αφορμή τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία εντείνεται με τους συνδικαλιστές των δύο πλευρών να «ξεκατινιάζονται» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα ειρωνικά σχόλια του γ.γ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Γ. Ελευθερίου σε βάρος των φαρμακοποιών δεν έμειναν αναπάντητα από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντο. Σε σχόλιό του στο Facebook λέει με νόημα:
«Το ακούσαμε και αυτό! Γίναμε και …βοηθοί των γιατρών και δεν το καταλάβαμε!!! Και γι αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να … κάνουμε του κεφαλιού μας, αλλά ως «βοηθοί» να παίρνουμε την συγκατάθεση των αφεντικών μας!»
Ακόμη, επιστρέφει τα ειρωνικά σχόλια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ επίσης πως όλα τα φάρμακα πρέπει να δίνονται με συνταγή, όχι για να … αυξήσουν την επισκεψιμότητα των ιατρείων τους, ούτε για να αυξήσουν τα έσοδα τους, αλλά για την προστασία της δημόσιας υγείας!
Τώρα … αν συμβαίνει το εντελώς αντίθετο από αυτό που επιζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ, με τις τηλεφωνικές διαγνώσεις εκ μέρους τους, τις αφόρητες πιέσεις προς τους … «βοηθούς» τους φαρμακοποιούς να χορηγούν ακόμα και ειδικά φάρμακα με … τηλεσυνταγές …».
Ο κ. Λουράντος δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω και δεν κρύβει τα λόγια του: «Αν τώρα πάνω στις συνταγές οι γιατροί γράφουν ότι μπορεί να φανταστεί κανείς για να … φοβίσουν τους «βοηθούς» τους, ή στέλνουν ραβασάκια εκτός συνταγής με τα εμπορικά ονόματα των φαρμάκων της επιλογής τους, για μα μην κάνουν … λάθος οι «βοηθοί» τους..».
Θυμίζουμε ότι ο κ. Ελευθερίου αντέδρασε έντονα στην πιστοποίηση φαρμακοποιών για τη διενέργεια εμβολιασμών και κάλεσε τον Β. Κικίλια να ακυρώσει σχετική απόφαση του Α. Ξανθού. Είχε σχολιάσει μάλιστα πως «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη των φίλων φαρμακοποιών να θέλουν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα των φαρμακείων τους, αλλά αυτό ΔΕΝ μπορεί να γίνεται εις βάρος της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Η “πιστοποίηση” μέσω διαδικτύου που οδηγεί σε ποσοστά επιτυχίας στις “εξετάσεις” άνω του 96% μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί. Η έλλειψη εκπαιδεύσεως δεν μπορεί να υποκατασταθεί με online σεμινάριο».
Υπάρχουν πάντως και νηφάλιες φωνές, όπως του γενικού ιατρού Ευάγγελου Φραγκούλη, μέλους της Πρωτοβουλίας για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως αναφέρει, «Δεν θα πρέπει να φοράμε παρωπίδες και να δούμε τι γίνεται στη χώρα μας, αλλά και τι συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο. Οι υπό συζήτηση πράξεις γίνονταν κατά βάση στα φαρμακεία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και χωρίς να υπάρχει θεσμοθέτηση και νομική κατοχύρωση τους. Η θεσμοθέτηση εκπαιδευτικού προγράμματος και πιστοποίησης μετά από εξετάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ακολουθεί τα ισχύοντα σε διεθνές επίπεδο».
Ακόμη, ο κ. Φραγκούλης τονίζει «Είναι κρίμα να αναλισκόμαστε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις προσπαθώντας πεισματικά να προασπίσουμε στενά επαγγελματικά συμφέροντα, όταν αυτό που ζητά η υγεία του ελληνικού πληθυσμού είναι η συνεργασία, η επικοινωνία και ο συντονισμός μεταξύ αυτών που εμπλέκονται στον εμβολιασμό των πληθυσμών σε επίπεδο κοινότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του πληθυσμού για εμβολιασμό κατά τον καλύτερο τρόπο και να στηθεί τείχος προστασίας από τα νοσήματα που μπορούν προληφθούν από τα εμβόλια».
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/