Προς τον αντιδήμαρχο καθαριότητας δήμου Λαρισαίων
Ο ΙΣΛ μας διαβίβασε την προηγούμενη εβδομάδα την επιστολή σας αναφορικά με τη διαχείριση των ιατρικών απορριμμάτων.
Είναι αλήθεια πολύ λυπηρό οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα να μολύνονται και να εκτίθενται σε κίνδυνο από βελόνες οι οποίες πετιούνται σε απλούς πράσινους κάδους απορριμμάτων.
Στο σημείο αυτό όμως θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα πράγματα.
Είναι γνωστό πως χρησιμοποιημένες βελόνες και ιατρικά απόβλητα δεν παράγονται ως απορρίμματα αποκλειστικά από τους ιατρούς της πόλης μας. Εκατοντάδες συμπολίτες μας πάσχουν από διάφορες χρόνιες νόσους και αναγκάζονται να εκτελούν μέρος των θεραπειών τους στις οικίες τους. Ασθενείς που χρησιμοποιούν ινσουλίνες, αντιπηκτικές ενέσεις, αγωγές ενέσιμες καθημερινές και πολλές άλλες παρόμοιες θεραπείες οι οποίες χορηγούνται μόνο σε σύριγγες. Επίσης είναι δεδομένο πως οι ιατροί συνάδελφοι που ασκούν το επάγγελμά τους στην πόλη μας έχουν επαρκέστατη γνώση για το πού πρέπει να απορρίπτουν τα επικίνδυνα μολυσματικά ιατρικά απορρίμματα. Στην περίοδο COVID αυτό το αίσθημα της υγιεινής και της χρηστής διαχείρισης των ιατρικών αναλώσιμων, βοήθησε ώστε να ιατρεία μας να παραμένουν ανοιχτά και να είναι ασφαλή για όλους τους ασθενείς. Στα νοσοκομεία ως εκπαιδευόμενοι φοιτητές αλλά και στα χρόνια της εξειδίκευσής μας στα νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, πάντα όλοι μας συμμορφωνόμαστε με τους πιο αυστηρούς κανόνες υγιεινής και μαθαίνουμε να ασκούμε το επάγγελμά μας τηρώντας απαρέγκλιτα αυτούς τους κανονισμούς. Νομίζω πως οι πιθανότητες να μην τηρούνται και στα ιατρεία μας αυτές οι συνήθεις πρακτικές είναι περιορισμένες.
Τίθεται λοιπόν το βασικό ερώτημα, πως μπορείτε να είστε τόσο σίγουρος πως μια βελόνα πεταμένη σε οικιακά σκουπίδια προέρχεται αποκλειστικά από συνάδελφο ιατρό και όχι από οπουδήποτε αλλού; Πλην της πιθανότητας με κάποιον τρόπο να έγινε ταυτοποίηση της βελόνας, νομίζω πως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το να κατηγορούμε τον ελεύθερο επαγγελματία συνάδελφο ως βασική μολυσματική πηγή και ως παράγοντα επισφάλειας της δημόσιας υγείας, είναι αρκετά τραβηγμένο.
Όσον αφορά το θέμα της επιμόλυνσης των άλλων σκουπιδιών από τα ιατρικά απόβλητα, γνωρίζετε πολύ καλά πως μέσα στους κάδους, μολυσματικά απόβλητα δεν είναι μόνο οι βελόνες. Ξυραφάκια, απόβλητα από αυτοδιαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα
για μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα που πολύς κόσμος κάνει πλέον στο σπίτι καθημερινά, καθετήρες παντός τύπου, φάρμακα υποκατάστασης ορμονών, φάρμακα χημειοθεραπείας που χορηγούνται από του στόματος και πολλά άλλα παρόμοια απόβλητα τα οποία παράγει εκατοντάδες απλού κόσμου στην καθημερινότητά του στο σπίτι του, πετιούνται συνεχώς στους πράσινους κάδους. Γιατί για όλα αυτά υπεύθυνος να είναι μόνο ο επαγγελματίας ιατρός ο οποίος έχει και ένα αίσθημα υπευθυνότητας και καθημερινής υγιεινής περισσότερο;
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρείται η νομοθεσία και ειδικά οι ειδικότητες που παράγουν επικίνδυνά αιχμηρά ιατρικά απόβλητα να μην έχουν σύστημα χρηστής διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων. Όμως και στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που να υποδεικνύουν ποιοι ιατροί έχουν συγκεκριμένες συμβάσεις και ποιοι δεν έχουν; Πόσοι εν τέλει από το σύνολο του ΙΣΛ δεν έχουν σύστημα διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων; Και από αυτούς που δεν έχουν, ποιες είναι οι ειδικότητες αιχμής που παράγουν όντως αιχμηρά ιατρικά απόβλητα και βελόνες; Από την επιστολή σας αντιλαμβάνομαι πως μιλάτε για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών συναδέλφων της πόλης.
Επιπρόσθετα γνωρίζουμε καλά πως μέσα στις σακούλες σκουπιδιών υπάρχουν πολλά αιχμηρά μή ιατρικά απορρίμματα καθημερινής οικιακής χρήσης. Εφόσον, όπως καταγγέλλετε, υπάρχουν τακτικοί τραυματισμοί υπαλλήλων στο δήμο καθαριότητας από βελόνες, είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν και αντίστοιχοι μικροτραυματισμοί από τα μη ιατρικής προέλευσης αιχμηρά αντικείμενα τα οποία και προφανώς αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία αιχμηρών αποβλήτων στα σκουπίδια. Αυτό από μόνο του υποδεικνύει και μια αστοχία στην εκπαίδευση των υπαλλήλων από τον οργανισμό σας σε θέματα ασφάλειας. Επιπλέον, μιας και υπογραμμίζετε μέσα στην επιστολή σας σε ποιες δύσκολες διαδικασίες υγειονομικών ελέγχων μπαίνουν οι υπάλληλοι της καθαριότητας αν τρυπηθούν από τα ιατρικής προέλευσης απορρίμματα, αυτό σημαίνει πως σε οποιαδήποτε άλλο ατύχημα από μη ιατρικής προέλευσης απόβλητα τα οποίο βρίσκονται μέσα στα σκουπίδια, αν τρυπηθεί ο υπάλληλος δεν ακολουθείτε τις ίδιες υγειονομικές διαδικασίες; Μπορείτε δηλαδή να είστε τόσο σίγουρος πως το μη ιατρικό υλικό από το οποίο θα τρυπηθεί ο εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι το ίδιο μολυσμένο όπως οποιοδήποτε άλλο απόβλητο μέσα στον ίδιο κάδο;
Έχω την αίσθηση πως το σύνολο των συναδέλφων που ασκούν το επάγγελμά τους στην πόλη μας το κάνει με υψηλό αίσθημα ευθύνης – υγιεινής όχι μόνο προς τον ασθενή του που θεραπεύει, αλλά και προς το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Αναμένουμε με χαρά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που ανακοινώσατε στην επιστολή. Η τοπική ιατρική κοινότητα δεν έχει κάτι να κρύψει καθώς εργάζεται με πλήρη συναίσθηση των υποχρεώσεών της απέναντι σε όλους.
Με εκτίμηση
Ριζούλης Ανδρέας
Ενδοκρινολόγος
Μέλος του του ΙΣΛ