Το χέρι στο δημόσιο ταμείο θα αναγκαστεί να βάζει ο ΕΦΚΑ για τις νοσηλείες σε ιδιωτικά νοσοκομεία, εφόσον στα δημόσια είτε δεν υπάρχουν κρεβάτια, είτε δεν υπάρχει η κατάλληλη μέθοδος διάγνωσης ή θεραπείας.
Η κρίσιμη απόφαση ελήφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προβλέποντας πως: Ο ασφαλιστικός φορέας “υποχρεούται να παρέχει στους ασφαλισμένους του νοσοκομειακή περίθαλψη. Όταν αδυνατεί αντικειμενικά προς τούτο, οφείλει να καταβάλει το σύνολο των δαπανών, στις οποίες αυτοί (σ.σ.: ασφαλισμένοι) υποβλήθηκαν εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του. Όχι να καταβάλει μόνο το ποσό της κρατικής διατίμησης”, όπως αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης.
Το σκεπτικό του δικαστηρίου, που ανοίγει το δρόμο για να αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι (που πληρώνουν ασφάλιστρα) για τις ελλείψεις και τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εδράζεται στην προφανή άποψη πως ο ΕΦΚΑ οφείλει να πληρώσει όλο το ποσό της νοσοκομειακής περίθαλψης που πληρώνουν σε ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες οι οποίες δεν είναι συμβεβλημένες με τον ασφαλιστικό φορέα για επείγοντα περιστατικά. Συγκεκριμένα, όταν στα δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές δεν βρέθηκε κρεβάτι. Ακόμα κι όταν δεν υπήρχαν οι απαραίτητες σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας. Ή δεν λειτουργούσαν τα ιατρικά μηχανήματα για την περίθαλψη ασθενών.
Το βρέφος και η περίπτωση ΕΦΚΑ
Η περίπτωση αφορά σύζυγο ασφαλισμένου στον 6ο μήνα εγκυμοσύνης η οποία τον Μάιο του 2004 μπήκε εκτάκτως σε μαιευτήριο λόγω ρήξης θυλακίου και 2 μέρες μετά γέννησε ένα αγοράκι. Το βρέφος εισήχθη σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών λόγω προωρότητας σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Το σύνολο των νοσηλειών του μωρού από 24.5. έως 29.6.2004, ανήλθαν σε 24.370 ευρώ.
Ο ασφαλιστικός φορέας, δέχθηκε ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό. Ωστόσο αρνήθηκε να καταβάλει όλο το ποσό των 24.370 ευρώ και ενέκρινε 8.599 ευρώ. Ο πατέρας άσκησε ένσταση. Έτσι έλαβε επιπλέον 5.500 ευρώ. Όμως ο ασφαλισμένος ζήτησε και τα υπόλοιπα 10.278 ευρώ. Τελικά το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτησή του.
ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/