Είναι πιθανό, λόγω του ατελούς εντοπισμού των περιπτώσεων, η θνησιμότητα να είναι μικρότερη από αυτή που έχει καταγραφεί.
ΙΑΤRONET
Η μεταδοτικότητα του νέου ιού φαίνεται ότι είναι λίγο μεγαλύτερη από τη γρίπη, σημειώνει ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος.
Σε ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής διευκρινίζει πως ο μέσος όρος νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο από τον νέο ιό είναι 1,4 – 2,5 (οι εκτιμήσεις όμως βασίζονται σε μελέτες με μικρό αριθμό περιπτώσεων).
Στην περίπτωση της γρίπης η μεταδοτικότητα είναι 1,3 ανά μολυσμένο άτομο. Η θνησιμότητα στην περίπτωση της γρίπης είναι μικρή (0,1%, ενώ στις ΗΠΑ είναι ακόμα μικρότερη: 0,05%).
Σύμφωνα με τον καθηγητή, για τη θνησιμότητα από τον νέο ιό οι εκτιμήσεις είναι αρκετά επισφαλείς. Ενώ γνωρίζουμε τον αριθμητή (αριθμός θανάτων) δεν γνωρίζουμε ποιος είναι πράγματι ο αριθμός των κρουσμάτων.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρώτον, πολλοί φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικοί, οπότε δεν καταγράφονται. Δεύτερον, είναι πολύ πιθανό πολλές περιπτώσεις ασθενών ειδικά στη Wuhan και στην περιφέρεια Hubei της Κίνας να μην έχουν καταγραφεί λόγω περιορισμένων διαγνωστικών μέσων.
Έτσι, η θνητότητα στις επαρχίες της Κίνας (εκτός της Hubei) ήταν 0,4% ενώ στη Hubei ήταν 2,9% (τα στοιχεία αντιστοιχούν στην περίοδο 31/12/2019- 11/02/2020).
Είναι πιθανό, λόγω του ατελούς εντοπισμού των περιπτώσεων, η θνησιμότητα να είναι μικρότερη από αυτή που έχει καταγραφεί.
Μηδενική
Με βάση τα κινεζικά δεδομένα, η θνησιμότητα είναι μηδενική στις ηλικίες έως 9 ετών, 0,2% στις ηλικίες 10 – 39, 0,4% σε άτομα από 40 – 49, 1,3% στις ηλικίες 50 – 59, 3,6% στις ηλικίες 60 – 69, 8% και 14,8% αντίστοιχα στις ηλικίες 70 – 79 και άνω των 80 ετών.
Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε όσους νόσησαν και όχι στο σύνολο του πληθυσμού. Αφορούν στο σύνολο της Κίνας (η θνησιμότητα εκτός Hubei είναι μόλις 0,4%) και ότι τα ποσοστά αντανακλούν ένα υποεκτιμημένο παρονομαστή (άρα καταγράφονται ως υψηλότερα από το τι πραγματικά συμβαίνει).
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/