Χτυπώντας αύριο το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, χτυπάει ταυτόχρονα και το καμπανάκι για τις κρατικές αρχές και τους γονείς ώστε να έχουν διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου το σχολικό έτος να κυλήσει ομαλά για όλα τα παιδιά. Έτσι η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας συστήνουν τα ακόλουθα:
Από την πλευρά του το κράτος οφείλει να συμβάλει στη διατήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σύμφωνα με τις σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις και με τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.
– Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, τοποθέτηση αντλίας παροχής αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών.
– Μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης, αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας και την ορθή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
– Επισταμένη καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων στις αίθουσες διδασκαλίας, στους χώρους σίτισης, στα αποχωρητήρια κ.λ.π.
– Τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων και κυρίως των αιθουσών διδασκαλίας λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων.
– Εξασφάλιση υγιεινής των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων .
– Καθαρισμός των κλιματιστικών και τοποθέτηση συσκευών καθαρισμού αέρα στις σχολικές αίθουσες
– Συνεχής ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός.
– Συνεχής επιτήρηση για την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα που έχουμε κατά καιρούς παρατηρήσει σε σχολικές μονάδες
– Έλεγχος υγιεινής των χώρων εστίασης (κυλικεία, καντίνες, αυτόματοι πωλητές τροφίμων και ποτών
– Έλεγχος υγιεινής των σχολικών γευμάτων κατά την παρασκευή, μεταφορά και διανομή τους
Από τη δική τους πλευρά οι γονείς θα πρέπει να έχουν ως σκοπό να εξασφαλίσουν την υγεία του παιδιού τους σε κάθε επίπεδο και ταυτόχρονα τις καλύτερες συνθήκες για την επιτυχία των σχολικών στόχων. Άρα χρειάζεται:
– Άριστη συνεργασία με τον παιδίατρο ώστε να μην παραλείπονται εμβόλια προκειμένου το παιδί να αποφύγει νοσήματα που προλαμβάνονται, όπως για παράδειγμα η ιλαρά και ο κοκκύτης για τα οποία παρατηρήσαμε φέτος αυξημένα κρούσματα .Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το σύνολο της σχολικής κοινότητας
-Διενέργεια τακτικού προληπτικού έλεγχου με την συμπλήρωση του ατομικού δελτίου υγείας του μαθητή κατόπιν εξέτασης από τον παιδίατρο, ο οποίος ενδεχομένως να προτείνει περαιτέρω ελέγχους με βάση τη φυσική εξέταση και το ατομικό και οικογενειακό αναμνηστικό του κάθε παιδιού (π.χ καρδιολογικό, οφθαλμολογικό, οδοντιατρικό, ορθοπεδικό έλεγχο για σκολίωση-κύφωση και αιματολογικές εξετάσεις)
Ο έλεγχος αυτός (παιδιατρική εξέταση) σύμφωνα με τις οδηγίες των παιδιατρικών εταιρειών θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο για τα παιδιά σχολικής ηλικίας.
– Σωστή και ισορροπημένη διατροφή καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, η οποία θα έχει ποικιλία και θα εξασφαλίζει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (π.χ. σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β12, φυλικό οξύ), με πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως και τροφές που να αυξάνουν την ενέργεια των παιδιών και να βοηθούν την μνήμη και συγκέντρωση, όπως τα πολύτιμα ω3-λιπαρά οξέα.
– Κατάλληλος χώρος τόσο για διάβασμα όσο και για ύπνο με σωστές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, αρκετά φωτεινός και καθαρός ώστε το παιδί να χαίρεται που διαβιεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον.
– Ρουτίνα ύπνου καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς η οποία θα προσφέρει επαρκή ξεκούραση στο παιδί ώστε να μπορεί να αποδώσει σε όλες του τις δραστηριότητες
– Επαρκής φυσική άσκηση η οποία πολλές φορές διενεργείται μέσα από διάφορες αθλητικές δραστηριότητες είτε ατομικές είτε ομαδικές και προσφέρει ευεξία, μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας ενώ παράλληλα κρατάει τα παιδιά μακριά από ανθυγιεινές συνήθειες
– Ανάπτυξη και καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων στα παιδιά (π.χ. μουσική, ζωγραφική, πνευματικά παιχνίδια)
– Εκμάθηση ατομικής ευθύνης και ατομικής υγιεινής στα παιδιά και σε κάθε ίωση επικοινωνία με τον παιδίατρο για οδηγίες και παραμονή στο σπίτι μέχρι την πλήρη ανάρρωση ώστε να προστατευτεί και το ίδιο το παιδί από προσβολή με νέες ιώσεις λόγω εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος όσο και οι υπόλοιποι μαθητές. Έτσι δε θα παρατηρηθεί εκ νέου το φαινόμενο των αποδεκατισμένων σχολικών τάξεων που είχαμε την προηγούμενη χρονιά.
ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr/