Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης με θανατηφόρα περιστατικά που καταγράφηκαν μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου
ενώ τριπλασιάσθηκαν οι ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Όπως σημειώνει, σε συνέντευξή του στο “Tι Νέα Λάρισα;” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και Ά αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κος Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, είναι επιτακτική ανάγκη ,οι ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο, ακόμη και τώρα εάν δεν το έπραξαν το φθινόπωρο , ως όφειλαν ,γιατί η εποχική γρίπη «θερίζει».
«Δυστυχώς , τονίζει, ο κος Γιαννακόπουλος , υπάρχουν και στη χώρα μας θανατηφόρα κρούσματα, ενώ καθημερινά αυξάνονται τα περιστατικά που χρήζουν παρακολούθησης στις (ΜΕΘ) στις οποίες με δυσκολία μπορεί πλέον να βρεθεί κρεβάτι, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, ενώ τα ράντζα επιστρέφουν στα νοσοκομεία».
Σε ότι αφορά άλλους ιούς , είναι κυρίως ιοί του αναπνευστικού που δεν πρέπει να συγχέονται με την γρίπη. Τα συμπτώματα είναι κυρίως πυρετός, συνάχι , βήχας και αδυναμία που διαρκούν , περίπου 5 ημέρες.
Την ίδια ώρα , κος Γιαννακόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Μάλιστα ,χαρακτηρίζει ,ανεφάρμοστο το προτεινόμενο μοντέλο οργάνωσης της Α/θμιας Φροντίδας Υγείας και ιδιαίτερα το θεσμό του οικογενειακού γιατρού .
«Η συνεχής υποχρηματοδότηση και η τραγική υποστελέχωση των μονάδων υγείας οδηγεί σε κατάρρευση του συστήματος υγείας επισημαίνει με νόημα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, τη στιγμή που το φορτίο που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλο».
«Γίνεται σαφές, υποστηρίζει ο κος Γιαννακόπουλος, πως η ΠΦΥ λειτουργεί αποσπασματικά , έχοντας τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς , υλικά και δομές ενώ αρκετά τμήματα έχουν αλλαχθεί η καταργηθεί με νόμο χωρίς μέχρι τώρα να αναλάβει κάποιος την ευθύνη να την επαναφέρει έστω στο προηγούμενο καθεστώς με νομοθετική ρύθμιση, μέχρις ότου υπάρξει ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισής της».
Ερωτηθείς, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου για τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΟΜΥ, υπογράμμισε πως δεν θα προχωρήσει το μέτρο αυτό ,λόγω του μειωμένου προσωπικού αλλά και των συνθηκών εργασίας που γίνεται με μηδαμινά μέσα.
Ο κος Γιαννακόπουλος επικαλείται μάλιστα και πρόσφατη διερεύνηση της εργασιακής ικανοποίησης του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων που αποδεικνύει, όπως σημειώνει, ότι όλοι είναι δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες και τις προοπτικές εργασίας αλλά και τις αμοιβές τους, ενώ η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση ,έχει σαν συνέπεια την αδυναμία συντήρησης και ανανέωσης του ιατροτεχνολιγικού εξοπλισμού, που έχει αφεθεί στις Περιφέρειες , οι οποίες μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ προσπαθούν να συντηρήσουν το σύστημα.
Aξιοσημείωτο επίσης, παραμένει το γεγονός πως ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων γιατρών είναι τα 60 έτη, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όσοι από τους γιατρούς αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης , τα κενά που αφήνουν δεν αναπληρώνονται, καταγράφοντας μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες λοιπόν εύλογα οι ασφαλισμένοι ανησυχούν, για το λόγο αυτό ,υπογραμμίζει ο κος Γιαννακόπουλος ,ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας ζητούν την άμεση αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων ,μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό και άμεση χρηματοδότηση , ώστε να επιτευχθεί τονίζει, η ανάταξη της Δημόσιας Περίθαλψης κατά το καλύτερο δυνατό για τον Έλληνα πολίτη….
Φωτο: Άλεξ Παπαγεωργίου
Της Κωνσταντίνας Μπόκοτα
ΠΗΓΗ:http://tinealarissa.gr