Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι γιατροί το μέτρο για τις e-αποδείξεις, που τους αφορά έμμεσα και περιλαμβάνεται σε ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι ηλεκτρονικές αποδείξεις για παροχή υπηρεσιών από επαγγέλματα που ενοχοποιούνται για υψηλή φοροδιαφυγή (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και τεχνικά επαγγέλματα) θα ισχύουν στο διπλάσιο για τη συγκέντρωση του 30% των αποδείξεων. Έτσι, σύμφωνα με το μέτρο για την υποχρεωτική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, εάν π.χ. κάποιος ασθενής ζητήσει ηλεκτρονική απόδειξη από τον γιατρό του μέσω POS για ιατρική επίσκεψη της τάξεως των 50 ευρώ, αυτή θα ισχύει ως απόδειξη των 100 ευρώ, στην συγκέντρωση του 30% επί του ετήσιου εισοδήματος
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, κα. Άννα Μαστοράκου, μιλώντας στο iatropedia.gr σχολιάζει το νέο μέτρο:
“Ο ιατρικός κλάδος έχει στοχοποιηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και σ’ αυτόν τον τομέα της οικονομικής συναλλαγής. Έχω να σας πω ότι πάνω από το 95% των ιατρών έχουν POS, οπότε ουσιαστικά ο πολίτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει η συναλλαγή να γίνει μέσω POS. Επομένως όλη αυτή η μομφή είναι πραγματικά προσβλητική για τον ιατρικό κόσμο. Υπάρχει φοροδιαφυγή, αλλά δεν διαφοροποιείται ο δικός μας κλάδος από άλλα επαγγέλματα”, τονίζει η πρόεδρος του ΙΣΠ.
‘Αννα Μαστοράκου: “Υποφέρουμε χρόνια από υπερφορολόγηση και άδικα φορολογικά πρόστιμα”
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, κα. Μαστοράκου, αναφέρει περαιτέρω ότι εσφαλμένα ο ιατρικός κλάδος βάλλεται με κατηγορίες για φοροδιαφυγή, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί υπέρμετρες φορολογικές πιέσεις, αλλά και άδικα φορολογικά πρόστιμα, που έχουν εξοντώσει τον κλάδο.
“Πραγματικά αυτά που λέγονται, δεν αποτυπώνουν την σημερινή εικόνα και την καθημερινότητα των γιατρών. Υπάρχουν γιατροί, οι οποίοι πληρώνουν το μεγαλύτερο κλιμάκιο του ΕΦΚΑ και πραγματικά έχουν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης. Υπάρχουν γιατροί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα γιατί δεν μπορούν αν αντέξουν σ’ αυτό το περιβάλλον το αντιαναπτυξιακό, και υπάρχουν γιατροί οι οποίοι παρακαλώ, εργάζονται 20 μέρες στην Ευρώπη ή την Κύπρο, και 20 μέρες στην Ελλάδα, εναλλάξ. Για να μπορέσουν ουσιαστικά να ανταποκριθούν σ’ αυτό το μεγάλο οικονομικό βάρος της υπερφορολόγησης των ιδιωτικών ιατρείων, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οικονομικά. Αλλά δεν είναι μόνο η φορολογία, είναι και ο ΕΦΚΑ. Είναι εξωφρενικά μεγάλη η παρακράτηση υπερ του ΕΦΚΑ. Υπάρχουν γιατροί που έχουν χρωστούμενα στον ΕΦΚΑ, τα οποία ξεπερνούν τις δυνατότητες αποπληρωμής”, αναφέρει η κα. Μαστοράκου.
Οι γιατροί αντιμετωπίζουν πρόστιμα από προκατάληψη των ελεγκτικών μηχανισμών
Πολύ συχνά οι γιατροί, επισημαίνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, πέφτουν θύματα της περιρρέουσας κοινωνικής αντίληψης ότι ο κλάδος φοροδιαφεύγει, ενώ αυτή η στοχοποίηση του ιατρικού επαγγέλματος επηρεάζει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. “Ακόμα και οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πολλές φορές υπερβάλλουν εαυτόν και βρίσκουν φοροδιαφυγή που δεν ισχύει στην πραγματικότητα”, τονίζει η κα. Μαστοράκου.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την προσφυγή του ΙΣΠ στη Δικαιοσύνη, για σωρεία παράνομων προστίμων ύψους 500 ευρώ, που καταβλήθηκαν σε δεκάδες γιατρούς στη Δυτική Ελλάδα πριν από ενάμιση χρόνο, με την κατηγορία ότι έκοβαν “μηδενικές αποδείξεις”. Ο ΙΣΠ δικαιώθηκε πανηγυρικά, αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου:
“Ο γιατρός προστατεύεται τουλάχιστον από τρεις με τέσσερις νομοθεσίες, ώστε να έχει το δικαίωμα της παροχής υπηρεσιών με ευνοϊκότερους όρους για τον πολίτη. Δηλαδή να μπορεί να εκδώσει δωρεάν αποδείξεις ή να μπορεί να εκδώσει και μειωμένου αντιτίμου αποζημίωση. Το οποίο ήταν κάτι, που για την εφορία ήταν αδιανόητο. Θεωρούσαν ότι δεν μπορούμε, ενώ εμείς αποδείξαμε στο δικαστήριο ότι μπορούμε. Το φορολογικό δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμά μας”.
Υπάρχουν πολλές ιατρικές επισκέψεις, αναφέρει η κα. Μαστοράκου, για τις οποίες δεν υπάρχει κοστολόγηση προς τον ασθενή. Όπως π.χ. όταν ο ασθενής επισκέπτεται για δεύτερη φορά το ιατρείο για να δείξει στον γιατρό του τα αποτελέσματα εξετάσεων.
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, αναφέρει μια ακόμα άδικη περίπτωση προστίμου ύψους 50 χιλ. ευρώ, που επιβλήθηκε σε γιατρό για την έκδοση τρίμηνων συνταγών σε ασθενείς της που πάσχουν από χρόνιες νόσους. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια, όπως λέει:
“Αυτό το απλό, ότι ο γιατρός εκδίδει τρίμηνη συνταγή σε μία και μόνη επίσκεψη του ασθενή και το φαρμακείο εκτελεί κάθε μήνα τη συνταγή, δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν οι ελεγκτές. Διασταύρωσαν τα ηλεκτρονικά στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ και τι μετάφραση έκαναν οι άνθρωποι; Είπαν: “έχω τρίμηνες συνταγές, πρέπει να βρω αποδείξεις τριών επισκέψεων”. Έκαναν τριετή οικονομικό έλεγχο και έβαλαν στη συνάδελφο πρόστιμο 50 χιλιάδες ευρώ, γιατί δεν καταλάβαιναν πως λειτουργεί το σύστημα. Αυτό το απλό δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν και τώρα τρέχει στα δικαστήρια”, καταλήγει η κα. Άννα Μαστοράκου.
ΠΙΣ και ΙΣΑ για e-αποδείξεις: “Θα εξετάσουμε το μέτρο και θα τοποθετηθούμε”
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, του Πανελλήνιου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ). Θα τοποθετηθούν, όπως τονίζουν, αφού εξετάσουν προσεκτικά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφέρει στο iatropedia.gr ότι έχει ζητηθεί από όλα τα μέλη να καταθέσουν τις απόψεις τους στη διαβούλευση και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί το συλλογικό όργανο των γιατρών:
“Δεν είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί. Οποιοδήποτε μέτρο είναι κατά της φοροδιαφυγής, για μας είναι ένα θετικό μέτρο. Αρκεί να αποδειχθεί ότι όντως λειτουργεί. Γιατί και στο παρελθόν είδαμε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής τα οποία δεν είχαν τα αποτελέσματα τα οποία προσδοκούσαν οι κυβερνώντες. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση για οποιοδήποτε μέτρο σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, αρκεί να αποδειχθεί ότι είναι σωστό”.
Στάση αναμονής τηρεί και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, αναφέρει:
“Θα τα εξετάσουμε όλα αυτά με μεγάλη προσοχή. Οι γιατροί δεν πρέπει να στοχοποιηθούν, μαζί με κάποιες επαγγελματικές ομάδες και να αντιμετωπιστούν σαν πιόνι των όποιων διαφορών έχει η κυβέρνηση με αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν οι γιατροί, σαν αυτούς που φοροδιαφεύγουν στην ολότητά τους. Θα το εξετάσουμε”.
ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/