Euronews
Ο Δόκτωρ Λάθι επιβλέπει μια χειρουργική επέμβαση γαστρικού καρκίνου από το γραφείο του. Λίγους ορόφους πιο κάτω, στο χειρουργείο, οι ιατροί που χειρουργούν λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο, ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τη διαδικασία.
Η Νοσοκομειακή Κλινική στη Βαρκελώνη δοκιμάζει επιτυχώς ένα σύστημα βασισμένο σε τεχνολογία 5G, το οποίο επιτρέπει στους χειρουργούς να βρίσκονται εικονικά σε δύο μέρη την ίδια στιγμή.
Ο Δόκτωρ Αντόνιο Λάθι, επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής γαστρεντερολογίας της «Κλινικής της Βαρκελώνης», εξηγεί: «Μπορώ να φανταστώ να κάνω τα πάντα από το γραφείο μου… Αν είμαι στη Νότια Αμερική, σε ένα συνέδριο, μπορώ να συνεχίσω να είμαι μέλος της ομάδας μου που χειρουργεί στο νοσοκομείο μου. Θα μπορούσατε να φανταστείτε αυτή η ιδέα να εξαπλωθεί παντού στον κόσμο;»
Το 90% των χειρουργών στον κόσμο δεν μπορεί να ταξιδέψει ώστε να είναι ενημερωμένο πάνω στις νέες τεχνικές και μεθόδους. Για τον γιατρό Lacy, η επέκταση της γνώσης είναι πολύ σημαντικό θέμα.
Ο Δόκτωρ Λάθι σημειώνει: «Μπορείτε να χειρουργήσετε από τη Βαρκελώνη, στο Μαρόκο, και μπορώ να μετακινήσω τα εργαλεία από εδώ μέχρι εκεί. Αυτό είναι ιδανικό, αλλά μάλλον περιορίζεται σε λίγους ασθενείς αυτή τη στιγμή. Με το σύστημα που προτείνουμε μέσω της τεχνολογίας 5G είναι σαν ένα απλό τηλεφώνημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας, να σχεδιάσετε με ένα μολύβι ή το δάχτυλό σας και να πείτε, εντάξει, αυτό είναι ο ιδανικός τρόπος για να γίνει».
Με ένα απλό κουτί «plug-and-play» (σύνδεσης και άµεσης λειτουργίας), οι επικεφαλής χειρουργοί μπορούν να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες, να αλληλεπιδράσουν με την χειρουργική ομάδα και να δώσουν καίριες συμβουλές για να μειώσουν τις επιπλοκές. Η τεχνολογία 5G κάνει θαύματα.
Ο Ροντρίγκο Μεντσάκα, διευθύνων σύμβουλος της «Advances in Surgery», τονίζει: «Με το ίδιο επίπεδο ποιότητας εικόνας, βίντεο και αλληλεπίδρασης, μοιάζει σαν να μπορώ να τηλεμεταφερθώ σε άλλη τοποθεσία».
Η τεχνολογία 5G μειώνει τον λανθάνοντα χρόνο στο ελάχιστο. Με το δίκτυο 4G υπάρχει μια καθυστέρηση 4 δευτερολέπτων για να πάει η πληροφορία και 4 δευτερόλεπτων για να γυρίσει. Αυτό σημαίνει καθυστέρηση 8 δευτερολέπτων. Στη χειρουργική, αυτό μπορεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Ο Μεντσάκα συμπληρώνει: «Όταν ο χειρουργός λέει κόψε εδώ, με 8 λεπτά καθυστέρηση, αυτό το εδώ δεν υφίσταται πιά και βάζουμε έναν ασθενή σε κίνδυνο. Με το δίκτυο 5G έχουμε το ένα πέμπτο του δευτερολέπτου, έτσι το εδώ είναι πράγματι εδώ».
Χάρη στην τεχνολογία 5G, οι εξειδικευμένοι ιατροί μπορούν να προσφέρουν τις δεξιότητές τους εξ αποστάσεως σε άλλους επαγγελματίες οπουδήποτε στον κόσμο. Η τεχνολογία είναι έτοιμη, τώρα εξαρτάται από την ανάπτυξη του δικτύου για να καταστεί αυτό εφικτό.
Η Νοσοκομειακή Κλινική αναπτύσσει τώρα ένα δίκτυο συνδεδεμένων χειρουργών μέσω του 5G και ελπίζει ότι η βοήθεια από μακριά και η τηλεμεταφορά θα μπορέσουν να γίνουν μια κοινή πρακτική στη χειρουργική μέσα σε έναν χρόνο. Τουλάχιστον στα κορυφαία ιατρικά κέντρα.
«Η ανάπτυξη ενός δικτύου αφορά μόνο στην αναγνώριση των αναγκών και στην κάλυψή τους», καταλήγει ο Ροντρίγκο Μεντσάκα.
Ο αριθμός των συνδέσεων 5G θα αντιπροσωπεύει το 15% της παγκόσμιας βιομηχανίας κινητών επικοινωνιών έως το 2025, το 30% των συνδέσεων σε αγορές όπως η Κίνα και η Ευρώπη και περίπου το μισό του συνόλου στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, η υιοθέτηση παγκοσμίως είναι ακόμα πολύ μακριά.
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/