Γιάννα Σουλάκη – IATROPEDIA
Παρατείνεται το αδιέξοδο με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, ο οποίος απαγορεύει στους γαστρεντερολόγους τη χορήγηση αναισθησίας για τη διενέργεια γαστροσκοπήσεων και κολονοσκοπήσεων.
Οι γαστρεντερολόγοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την έναρξη κινητοποιήσεων, καθώς όλες οι προσπάθειές τους για να υπάρξει νέα τροποποιητική νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση αναισθησίας σε ειδικές εξετάσεις του πεπτικού συστήματος, έχουν πέσει στο κενό.
Ο νόμος που ψήφισε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αφαιρεί το δικαίωμα – όχι μόνο από τους γαστρεντερολόγους, αλλά από πολλές ακόμα ιατρικές ειδικότητες- για τη συνταγογράφηση και χορήγηση αναισθητικών φαρμάκων. Προκειται για φάρμακα, τα οποία χορηγούνται για την ήπια μέθη πριν από την εκτέλεση απλών ενδοσκοπικών πράξεων, όπως είναι η γαστροσκόπηση και η κολονοσκόπηση. Σε αντίστοιχο κίνδυνο αναμένεται να μπουν αυτές οι εξετάσεις και στα δημόσια νοσοκομεία.
Μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, κ. Ιωάννης Γουλής τονίζει ότι ο κλάδος προσανατολίζεται πλέον σε κινητοποιήσεις:
«Όχι απλώς δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, αλλά δεν είναι ορατή η λύση στο άμεσο μέλλον. Υπάρχει ο κίνδυνος μέσα στις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές λύσεις. Το υπουργείο είναι ενήμερο, αλλά δεν προχωρά σε ρύθμιση αν δεν έχει την κάλυψη κάποιου γνωμοδοτικού οργάνου. Δυστυχώς το πρόβλημα με την προμήθεια των φαρμάκων έχει παραπεμφθεί στο ΚΕΣΥ, και δεν ξέρουμε και αν θα προλάβει να λάβει απόφαση, καθώς τα μέλη του τελούν σε παραίτηση. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα κάποια κίνηση που να λύνει το πρόβλημα», αναφέρει ο πρόεδρος των γαστρεντερολόγων.
Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τη συνταγογράφηση και χορήγηση αναισθησίας
Ο νέος νόμος που φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού -και ο οποίος τροποποιήθηκε λίγο αργότερα, καθώς διαπιστώθηκαν και άλλα προβλήματα – προβλέπει ότι τα φάρμακα για την αναισθησία (τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των ναρκωτικών), μπορούν να συνταγογραφούνται και να χορηγούνται μόνο από αναισθησιολόγους. Εξαίρεση αποτελούν οι ογκολόγοι, στους οποίους δίνεται το δικαίωμα της χορήγησης αναλγησίας σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, μόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα και μετά από το εξιτήριο τους από νοσοκομείο (παρηγορητική φροντίδα).
Στο πλευρό των γαστρεντερολόγων, πάντως, τάχθηκε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αλλά πρόσφατα και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), τα μέλη του οποίου πραγματοποίησαν παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας με αίτημα την επιτάχυνση της επίλυσης του θέματος.
Στην επιστολή του ο ΙΣΑ επισημαίνει, ότι οι συνέπειες της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ιδιωτικά ιατρεία και ιδιωτικά πολυϊατρεία) που διενεργούσε μέχρι σήμερα τεράστιο αριθμό προληπτικών αλλά και θεραπευτικών ενδοσκοπήσεων, αδυνατεί ουσιαστικά να λειτουργήσει, ενώ αναμένεται και οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.
ΙΣΑ: Επιβαρύνονται τα αναισθησιολογικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων – αναβάλλονται χειρουργεία
Οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, αναφέρουν στην επιστολή τους, ότι υπάρχουν ήδη δυσμενείς επιπτώσεις στα δημόσια νοσοκομεία και λίστες αναμονής για τις διαγνωστικές εξετάσεις:
“Το γεγονός έχει οδηγήσει σε αύξηση του φόρτου στα ενδοσκοπικά τμήματα των Νοσοκομείων με αποτέλεσμα την επιμήκυνση στις λίστες αναμονής. Σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί σύντομα η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου θα προκύψει τεράστια επιβάρυνση των αναισθησιολογικών τμημάτων των Νοσοκομείων και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ελλείψεις στο συγκεκριμένο τομέα, τόσο στο κέντρο όσο και στην επαρχία, έχουν οδηγήσει σε κινητοποιήσεις των αναισθησιολόγων και αναβολή τακτικών χειρουργείων. Τέλος σημαντική θα είναι και η οικονομική επιβάρυνση, τόσο των ασθενών όσο και του Συστήματος Υγείας”, αναφέρουν οι γιατροί του ΙΣΑ.
“Παρ’ όλο που και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχουν τοποθετηθεί υπέρ μας με ανακοινώσεις και με πολύ σαφή τρόπο, το υπουργείο Υγείας ζητά γνωμοδότηση από αρμόδιο όργανο. Όμως, δεν υπάρχει προοπτική κάτι τέτοιο να γίνει σύντομα, οπότε θα πρέπει να πιέσουμε περισσότερο”, τονίζει ο κ. Γουλής.
Παράλληλα σημειώνει ότι, η απόφαση αυτή για τα αναισθητικά φάρμακα αντιβαίνει όλες τις αμερικανικές, ευρωπαϊκές και βρετανικές κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες προβλέπουν ότι τα ειδικά φάρμακα που χορηγούνται στην ήπια καταστολή (αναισθησία με μέθη) για απλές ενδοσκοπικές διαδικασίες τα χορηγούν οι γαστρεντερολόγοι και οι ειδικές νοσηλεύτριες ενδοσκοπικών εργαστηρίων.
Μέχρι σήμερα ο νόμος Ξανθού δεν είχε τεθεί σε ισχύ, καθώς οι γιατροί είχαν αποθέματα φαρμάκων στα ιατρεία τους, τα οποία όμως πλέον έχουν εξαντληθεί.
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/