Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη – Virus
Τρεις βασικούς στόχους θέτει ο ΕΟΔΥ για τη διάσωση των αντιβιοτικών, απευθύνοντας πρόσκληση για δήλωση συνεργασίας και δέσμευσης σε όλους τους θεσμικούς φορείς της χώρας.
Η Ελλάδα διατηρεί την αρνητική πρωτιά στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και με τον κίνδυνο των πολυανθεκτικών μικροβίων να απειλεί όλα τα συστήματα υγείας, ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, η ανάγκη για ορθολογική χρήση είναι επιτακτική. Συγκεκριμένα, αν και η κατανάλωση των αντιβιοτικών στην ΠΦΥ παραμένει σταθερή, συνεχίζει να είναι η υψηλότερη στην ΕΕ.
Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε συνάντηση με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18η Νοεμβρίου), με τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων της χώρας. Οι εκπρόσωποι τους εξέφρασαν τη βούληση για κοινή δράση και τη δέσμευση να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών.
Ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση σημείωσε πως είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια αλυσίδα παρακολούθησης της διαδρομής του φαρμάκου με αυστηρή διαδικασία στη διακίνηση του, ενώ τονίστηκε ότι, για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος των δράσεων απέναντι στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, ο συντονισμός θα πρέπει να γίνεται από το υπουργείο Υγείας.
Αντιθέτως, πάντως, η νοσοκομειακή κατανάλωση των αντιβιοτικών εμφανίζει πτωτική τάση κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα Η Ελλάδα κατέχει τη 13η θέση ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η πτωτική τάση αντικατοπτρίζει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από τα ελληνικά νοσοκομεία για την εφαρμογή προγραμμάτων ορθολογικής διαχείρισης των αντιβιοτικών.
Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στη συνάντηση συμφώνησαν πως απαιτείται διαρκής και επικαιροποιημένη συνεννόηση, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι δράσεις που θα προκύψουν προσεχώς.
Επειδή η διάσωση των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας και η εφαρμογή οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής προϋποθέτει την αλλαγή συμπεριφοράς, τόσο των επαγγελματιών υγείας (ιατροί και φαρμακοποιοί) όσο και των πολιτών (ως καταναλωτές των αντιβιοτικών), ο ΕΟΔΥ απευθύνει πρόσκληση για δήλωση συνεργασίας και δέσμευσης σε όλους τους θεσμικούς φορείς της χώρας για τη διάσωση των αντιβιοτικών σε ένα πλαίσιο τριών βασικών στόχων:
Διαμόρφωση υποστηρικτικών εργαλείων και διαδικασιών (όπως θεραπευτικά πρωτόκολλα, χρήση άμεσων διαγνωστικών δοκιμασιών και άλλα) για τη βελτίωση της συνταγογράφησης των αντιβιοτικών και τον περιορισμό της χορήγησης των αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.
Υποχρεωτική, συνεχής και πιστοποιημένη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με τη συμβολή των Πανεπιστημίων, των Επιστημονικών Εταιρειών, του Πανελλήνιου και των τοπικών ιατρικών συλλόγων.
Συνεργασία όλων των φορέων για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, από τα πρώτα στάδια εκπαίδευσης με αγωγή Υγείας καθώς και χρήση όλων των μαζικών τρόπων ενημέρωσης για την προώθηση κοινών και κατανοητών μηνυμάτων για την ευαισθητοποίησή σχετικά με την προμήθεια και χρήση των αντιβιοτικών.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και με τη συμμετοχή, της εκπροσώπου του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, του προέδρου του ΕΟΦ καθώς και εκπροσώπων, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Επιστημονικών Εταιρειών Λοιμώξεων, Χημειοθεραπείας, Μικροβιολογίας, Ιατρικών Σχολών της χώρας, ΕΚΠΟΙΖΩ.
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/