Βίαιη επίθεση ασθενούς κατά νοσηλεύτριας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Κατά πληροφορίες του onlarissa.gr, το περιστατικό έγινε τα ξημερώματα και καταγγέλθηκε στην αστυνομία.
Συγκεκριμένα με την ανακοίνωση, «καταδικάζει την βίαιη επίθεση ασθενούς κατά νοσηλεύτριας στο ΠΓΝΛ χθες και καταγράφει το περιστατικό στο 3μελές Παρατηρητήριο κατά της Βίας του Συλλόγου μας, που συστάθηκε πρόσφατα μετά από σχετική απόφαση .
Πλησιάζοντας προς την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σημειώνουμε πως είναι ένα ακόμα περιστατικό που προστίθεται στα εκατοντάδες όμοια.
Είναι επιτακτική ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως άλλωστε αποφάσισε ο ΠΙΣ, ώστε να αντιμετωπιστεί με τρόπο αποδοτικό η Βία κατά της «λευκής μπλούζας.
Απαιτούμε να προστατεύονται οι γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονομικοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι λεκτικές, ψυχολογικές αλλά κυρίως σωματικές εκδηλώσεις βίας εκ μέρους ασθενών και των συνοδών τους, θα πρέπει στο εξής να αντιμετωπιστούν με τρόπο κεντρικό και οργανωμένο ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να έχουμε θύματα.
Ζητάμε την:
- Δημιουργία “Κεντρικού Παρατηρητηρίου κατά της Βίας” σε βάρος γιατρών και λοιπών υγειονομικών, που θα κατοχυρωθεί νομοθετικά και θα εποπτεύεται από κοινού από το υπουργείο Υγείας και τον ΠΙΣ, με αντικείμενο την καταγραφή περιστατικών βίας και θέσπιση κανόνων και δράσεων αποτροπής ανάλογων φαινομένων.
- Στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μειωθούν δραματικά οι χρόνοι αναμονής των πολιτών.
- Άμεση αναμόρφωση και στελέχωση των ΤΕΠ σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, που θεωρούνται τα πιο συνηθισμένα σημεία άσκησης βίας.
- Κινητοποίηση της Αστυνομίας και κατάθεση μηνύσεων από τις διοικήσεις των νοσοκομείων σε όσους βιαιοπραγούν κατά ιατρών.
- Μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ, ώστε να σπεύδει εγκαίρως η ασφάλεια με προϋπόθεση ότι κάθε μονάδα υγείας έχει επαρκώς στελεχωθεί και με εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας.
- Συνεχήεκπαιδευτικά σεμινάρια ειδικής συμπεριφοράς του προσωπικού προς ασθενείς και συνοδούς ανά νοσοκομείο, που θα λαμβάνει υπόψιν την ιδιαίτερη ψυχολογική τους κατάσταση.»
ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr/