Του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη
Στις 25 Νοεμβρίου, όταν η Λάρισα βρισκόταν στο “κόκκινο” και τα δύο νοσοκομεία της πόλης δέχονταν ασφυκτική πίεση από τη “χιονοστιβάδα” του δεύτερου κύματος, ο εντατικολόγος του Γενικού Νοσοκομείου, Τηλέμαχος Ζαφειρίδης, μιλούσε στα τοπικά ΜΜΕ για την άνιση μάχη που έδινε με τους συναδέλφους του και την αγωνία τους να βρεθούν κενά κρεβάτια ΜΕΘ για τους ασθενείς που είχαν ανάγκη διασωλήνωσης. “Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε θέσεις για βαρέως πάσχοντες ασθενείς”, έλεγε τότε, δίνοντας έμφαση και στις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό στη Μονάδα, λόγω μη επαρκούς στελέχωσης, αλλά και νόσησης αρκετών συναδέλφων του. “Έχουμε προβλήματα με το έμψυχο δυναμικό, γιατί κι αυτό δεν φτάνει. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Τα βγάζουμε πέρα με ό,τι αποθέματα έχουμε σε δυναμικό”, σημείωνε.
Ο 46χρονος εντατικολόγος δεν μπορούσε τότε να φανταστεί ότι δύο μήνες μετά, το τραγικό παιχνίδι της μοίρας θα τον έφερνε αντιμέτωπο με μια αληθινή χιονοστιβάδα στις πλαγιές του Ολύμπου, που θα έκοβε με δραματικό τρόπο το νήμα της ζωής του ίδιου και του 49χρονου συναδέλφου και συνοδοιπόρου στις ορεινές εξορμήσεις, Θοδωρή Χατζόπουλου. Από το απόγευμα της Πέμπτης οι οικογένειες των δύο γιατρών θρηνούν τα στηρίγματά τους, ο ιατρικός κόσμος της Λάρισας πενθεί, ενώ το Γενικό Νοσοκομείο έχασε δύο από τους στυλοβάτες της λειτουργίας του, την ώρα που το νέο κύμα της πανδημίας χτυπά ξανά την πόρτα του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Ποιοι ήταν οι δύο αδικοχαμένοι γιατροί
Γιος του διαπρεπούς ψυχιάτρου, καθηγητή του ΑΠΘ και ιδρυτή του ΚΕΘΕΑ, Φοίβου Ζαφειρίδη, ο Τηλέμαχος Ζαφειρίδης (φωτογραφία πάνω), θεωρούνταν ένας από τους πιο καταρτισμένους εντατικολόγους της νέας γενιάς, με πλήθος δημοσιεύσεων και επιστημονικών μελετών. Λίγες μέρες πριν από το τραγικό συμβάν ήταν κεντρικός ομιλητής σε διαδικτυακή εκδήλωση για τον COVID-19 που οργάνωσε το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, στην οποία μοιράστηκε τις γνώσεις του αναφορικά με τον κορωνοϊό, τους τρόπους αντιμετώπισής του και τον εμβολιασμό. Καταγόταν από τη Ραψάνη της Λάρισας και ήταν πατέρας τριών παιδιών, 7 ως 11 ετών. Παλιότερα, όταν έκανε την ειδικότητά του στο Ιπποκράτειο της Αθήνας, ο τότε υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, του είχε απονείμει δημόσιο έπαινο.
Με καταγωγή από την Αγιά της Λάρισας, ο αναισθησιολόγος 49χρονος Θοδωρής Χατζόπουλος (φωτογραφία κάτω) ήταν παντρεμένος με μαιευτήρα γυναικολόγο και είχαν ένα ανήλικο παιδί. Με το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αποσπάστηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, προκειμένου να συνδράμει με τις γνώσεις και την εμπειρία του. Τους δύο γιατρούς ένωναν στενοί δεσμοί φιλίας, αλλά και η κοινή αγάπη τους για το βουνό και την ορειβασία, που τους έδινε “ανάσες” διεξόδου και επαναφόρτισης. Αυτή έμελλε να τους στερήσει τη ζωή, σε μια ανάπαυλα των αυξημένων υποχρεώσεών τους. Το βράδυ της Πέμπτης, έπειτα από την επιχείρηση για τον εντοπισμό και την ανάσυρσή τους, η μοίρα θέλησε να μεταφερθούν οι σοροί τους στο νεκροτομείο του ίδιου νοσοκομείου, όπου έδιναν τη μάχη με την πανδημία.
“Ήταν δύο εξαίρετοι συνάδελφοι, οι οποίοι στην έξαρση της πανδημίας πραγματικά υπερέβαλλαν εαυτούς προκειμένου να σώσουν πολλές ζωές ανθρώπων. Ο Ζαφειρίδης ανήκε στην αφρόκρεμα των εντατικολόγων της χώρας. Ο αναισθησιολόγος ο Χατζόπουλος είχε αποσπαστεί στη ΜΕΘ προκειμένου να συνδράμει, λόγω εκτάκτων καταστάσεων. Ο διευθυντής της Εντατικής ο Απόστολος Κομνός, δεν επιλέγει τυχαία. Παίρνει τα καλύτερα στελέχη. Η μοίρα το έφερε έτσι να τους μεταφέρουν νεκρούς στο ίδιο νοσοκομείο όπου έδιναν τη μάχη. Από χθες το νοσοκομείο δεν μπορεί να συνέλθει. Φυσικά αυτό που προέχει είναι η απώλεια δύο ανθρώπινων ζωών και οι οικείοι που αφήνουν πίσω τους. Αλλά και το κενό που αφήνει στο ήδη αποδυναμωμένο προσωπικό της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου, σε μια περίοδο σαν κι αυτή που η πανδημία αγριεύει πάλι, είναι δυσαναπλήρωτο», ανέφερε στο iatronet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.
Ως κυνηγός ο ίδιος, γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα. “Το Ξερολάκι πάνω από τον Κοκκινοπηλό είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη βραχώδης κοιλάδα που ξεκινά από χαμηλά και φτάνει σχεδόν μέχρι την κορυφή. Η περιοχή ενδείκνυται για ορειβατικό σκι, αλλά κρύβει πολλούς κινδύνους, ειδικά τον χειμώνα. Εκεί που έγινε το δυστύχημα υπήρχε παλιότερο χιόνι που είχε παγώσει. Πάνω σε αυτό έπεσε νέο φρέσκο χιόνι. Με τον δυνατό άνεμο αποκολλήθηκε ένας μεγάλος όγκος, με μέγεθος περίπου 300 μέτρων και τους πλάκωσε. Να σκεφτείτε ότι τους βρήκαν 800 μέτρα μακριά από το σημείο που χτυπήθηκαν”, σημείωσε.
“Μαύρισαν” τα κοινωνικά δίκτυα
Η είδηση του θανάτου των δύο γιατρών βύθισε στο πένθος την ιατρική κοινότητα, αλλά και την κοινωνία της Λάρισας. Με δεκάδες μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, πολίτες απευθύνουν το τελευταίο αντίο, ενώ κάποιοι μοιράζονται προσωπικές εμπειρίες για τη γνωριμία μαζί τους, όταν νόσησαν δικοί τους άνθρωποι και χρειάστηκαν την βοήθειά τους.
“Δεν το πιστεύω ακόμη. Ο Τηλέμαχος είχε σώσει τον πατέρα μου”, γράφει η Π.Φ. που γνώριζε προσωπικά τον εντατικολόγο και το πάθος του με την ορειβασία. “Ηταν στην Εντατική και όταν είδε τον πατέρα μου μετά το χειρουργείο ο ίδιος σοκαρίστηκε. Μου είπε: φύγε θα τον κοιτάξω σαν να ήταν ο πατέρας μου. Δεν θα ανησυχείς, εγώ θα σε ενημερώσω. Όπως και το έκανε. Είχε πολλά προβλήματα. Τον έβαλε όμως στο κρεβάτι απέναντί του να τον βλέπει”, πρόσθεσε.
“Ξεγέλασαν τον χάρο και τον νίκησαν αμέτρητες φορές και οι δύο, δίνανε μάχη για τους ασθενείς τους, σώζοντας ζωές”, έγραψε κάποιος άλλος χρήστης για τους δύο αδικοχαμένους γιατρούς, ενώ ένας τρίτος προσέθεσε: “Δεν έφευγαν από το νοσοκομείο ακόμα και στα ρεπό και την άδειά τους. Ήταν εκεί αν είχαν ασθενείς που τους χρειάζονταν”.
Το δυστύχημα και η δραματική επιχείρηση εντοπισμού
Οι δύο φίλοι και συνάδελφοι, μαζί με έναν τρίτο, στρατιωτικό, που σώθηκε και ειδοποίησε τις ομάδες διάσωσης, είχαν πάει για ορειβατική εξόρμηση το πρωί της Πέμπτης στη θέση “Ξερολάκι” του Ολύμπου, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων.
Στην “κόψη του Ναούμ”, όπως αποκαλούν τη θέση οι γνωρίζοντες, οι τρεις ορειβάτες είδαν την χιονοστιβάδα που αποκολλήθηκε από ψηλά να πέφτει με ορμή προς το μέρος τους και σύμφωνα με τη μαρτυρία του διασωθέντα έτρεξαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι δύο γιατροί δεν πρόλαβαν και χτυπήθηκαν από τον τεράστιο όγκο χιονιού και πάγου και παρασύρθηκαν εκατοντάδες μέτρα μακριά.
Ο τρίτος της παρέας κάλεσε την Πυροσβεστική και αμέσως κινητοποιήθηκαν οι ορειβατικές ομάδες των πλησιέστερων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Ελασσόνας και Κατερίνης, με 7 πυροσβέστες και τρία οχήματα, καθώς και οι Ορειβατικές Ομάδες Έρευνας και Διάσωσης της 8ης και της 2ης ΕΜΑΚ με 11και 8 πυροσβέστες, αντίστοιχα, δύο οχήματα και ένα ειδικό ερπυστριοφόρο. Ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή να σπεύσει στο σημείο ένα ελικόπτερο Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος, με τέσσερις εναέριους διασώστες.
Οι τελευταίοι εντόπισαν νεκρούς τους δύο γιατρούς, Οι σοροί τους ανασύρθηκαν με τη συνδρομή του ερπυστριοφόρου και μεταφέρθηκαν στον Κοκκινοπηλό, όπου τις παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Συλλυπητήρια μηνύματα
Συντετριμμένος ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός, δήλωσε πως “δεν θα χάσει μόνο η Λάρισα δύο εκπληκτικούς γιατρούς και ανθρώπους, αλλά και όλη η ευρύτερη περιοχή”.
“Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Δύο νέοι, υπέροχοι άνθρωποι, αξιολογότατοι επιστήμονες, μαχητές της πρώτης γραμμής, που έσωσαν χιλιάδες ζωές και έδιναν ως την τελευταία στιγμή τη μάχη κατά του κορωνοϊού στο ΓΝΛ, δεν είναι πλέον κοντά μας”, τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, γιατρός και ο ίδιος, ο οποίος γνώρισε τα δύο θύματα της τραγωδίας κατά την περίοδο που παρείχε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. “Η απώλειά τους αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, τόσο στο ΓΝΛ και την ιατρική κοινότητα, όσο και στην κοινωνία της Λάρισας. Η θλίψη όλων μας είναι βαθύτατη και δεν το χωράει ο νους αυτό που συνέβη”, πρόσθεσε.
Την ειλικρινή θλίψη και οδύνη τους εκφράζουν με ανακοινώσεις τους οι διοικήσεις του νοσοκομείου και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/