Τις παθογένειες γύρω από τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς και τις επιπτώσεις αυτών στους εμπλεκόμενους ασθενείς και γιατρούς ανέπτυξαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατηγορώντας ευθέως τον αρμόδιο υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος: Ηθικός αυτουργός των παθογενειών ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης
«Ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ακολουθεί την γενικότερη υποχρηματοδότηση της υγείας. Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥμ και γενικότερα Υπουργείο Υγείας και νοσοκομεία, χρωστούν σε παρόχους υγείας 1,47 δις ευρώ. Έχει εντατικοποιηθεί η προσπάθεια να περικόψουν υπηρεσίες υγείας και καλύψεις στους ασθενείς, όπως και κουτσούρεμα των αμοιβών για τους γιατρούς. Ο ΕΟΠΥΥ από την αρχή ξεκίνησε στρεβλά. Τώρα με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού και της ψηφιακής μεταρρύθμισης προσπαθεί να περικόψει ακόμα περισσότερες υπηρεσίες προς του ασφαλισμένους, όπως επίσης και με τις γνωμοδοτήσεις μέσα κωδικών που αφορούν τόσο τις φυσικοθεραπείες όσο και τα υλικά για μεγάλε ομάδες ασθενών (διαβητικοί, νεφροπαθείς, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας). Έντεχνα ο υπουργός Υγείας, ο οποίος είναι ο ηθικός αυτουργός, λειτουργεί χωρίς κανένα σχέδιο. Το μόνο που είναι στο μυαλό του είναι πως θα περικόψουν δαπάνες. Ο υπουργός Υγείας καλύπτει τις παθογένειες του ΕΟΠΥΥ και δε δίνει λύσεις» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.
Μαρία Αθανασίου: To clawback σοβαρή απειλή
Θωμάς Σίμος: Εφιάλτης η ηλεκτρονική συνταγογράφηση
«Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ θα έπρεπε να είναι ένα εργαλεία στα χέρια των ιατρών, έχει καταντήσει σε εφιάλτης. Το σύστημα λειτουργεί με πολύ χαμηλή ταχύτητα, παρατηρούνται πολλές φορές δυσλειτουργίες και διακοπές, αυξάνει το χρόνο της συνταγογράφησης με αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση μικρότερου όγκου ασθενών» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας.
Δημήτρης Παπούλιας: Δεν ίσχυσε ποτέ η μηδενική συμμετοχή πλημμυροπαθών στον ΕΟΠΥΥ
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κατήγγειλε πως παρά την υπουργική απόφαση που προέβλεπε μηδενική συμμετοχή των αναγνωρισμένων πλημμυροπαθών από τον Νοέμβριο 2023 μέχρι τον Μάρτιο του 2024 στον ΕΟΠΥΥ (με τη δαπάνη να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό) αυτό δεν ίσχυσε ποτέ, σημειώνοντας πως «το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί».
Χρήστος Βενέτης: Είμαστε ενωμένοι
«Δείχνουμε στον υπουργό πως είμαστε ενωμένοι, γιατί υπαινίσσεται πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος άγεται και φέρεται από ιατρούς που έχουν κομματικές σκοπιμότητες. Αυτό είναι ψευδές. Όλοι οι γιατροί είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr