Αρνητικά στη σύφιλη είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων γιατρών και νοσηλευτών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε χθες (Πέμπτη) η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με αφορμή δημοσίευμα στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο (larissanet.gr) για έκθεση γιατρών και νοσηλευτών στον κίνδυνο μόλυνσης με σύφιλη από ετοιμόγεννη γυναίκα, φορέα της νόσου, που διαγνώστηκε μέρες μετά τον τοκετό είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο έχει ήδη διαπιστωθεί πως τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα ιατρικά πρωτόκολλα.
Υπενθυμίζεται πως το δημοσίευμα που αναπαράχθηκε αβλεπί από τη συντριπτική πλειονότητα των ιστότοπων των μεγάλων δημοσιογραφικών ομίλων της χώρας μας, στηριζόταν σε «πληροφορίες». Σχετική καταγγελία, ωστόσο, δεν είχε λάβει ούτε η διοίκηση του νοσοκομείου ούτε και η επιβλέπουσα 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Επιπλέον, «η σύφιλη είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα», «δεν μεταδίδεται με τη συνήθη επαφή (χειραψία, πόμολα πόρτας, ρούχα, τουαλέτα, πισίνα)» και «αν ελήφθησαν τα συνήθη μέτρα που λαμβάνονται κατά τον τοκετό, δεν διατρέχουν κίνδυνο οι υγειονομικοί», ξεκαθάριζε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικός σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Από την άλλη, εξηγεί, ένα μωρό που γεννιέται από μητέρα που νοσεί και δεν βρίσκεται σε θεραπεία μπορεί να κολλήσει σύφιλη. Στην περίπτωση του μωρού στη Λάρισα, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/