Την έναρξη της αντικαπνιστικής εκστρατείας κήρυξε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με υπογραφή «Συμμαχία για μια καλύτερη ζωή χωρίς καπνό» και με σύνθημα «Η υγεία μας ενώνει», ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ξεκινάμε σήμερα μία πανεθνική προσπάθεια: ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος.
Μάλιστα στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος αναμένεται να εντατικοποιηθούν αρχής γενομένης από σήμερα, οι έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπου βάση του νόμου απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.
Κενό γράμμα
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ομιλίας ο πρωθυπουργός επικρίνοντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν τόλμησαν από το 2009 υπάρχουν 11 νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις «με μηδενικά αποτελέσματα».
«Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009» είπε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «μια άσκηση αλληλοσεβασμού που ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή»
Άθλια εικόνα
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία του τύπου ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Η εικόνα μας μέχρι σήμερα ήταν άθλια. Υπουργοί κάπνιζαν μπροστά σε κάμερες μέσα στα υπουργεία τους ενώ δημόσιοι λειτουργοί ακόμα και γιατροί καπνίζουν σε νοσοκομεία» σημείωσε ο πρωθυπουργός παρατηρώντας ότι «δεν έχει άδικο το 84% που θεωρεί πολιτιστική υποβάθμιση να μην εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος».
Παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε ότι «ο εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές. Ο σκοπός δεν είναι ο διχασμός αλλά μια εθνική συμμαχία που θα οδηγήσει σε συλλογική ευημερία».
Ανοικτή πρόσκληση
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «δεν θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές κατά των καπνιστών» απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση για δημιουργία ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας για έναν εθνικό στόχο υγείας.
Ταυτόχρονα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και ο τετραψήφιος αριθμός για καταγγελίες. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Αντικαπνιστικός νόμος: Έρχεται τετραψήφιο νούμερο καταγγελιών για τους παραβάτες»
Πως θα λειτουργεί το 1142
Στο 1142, μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει, που αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα.
ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/