Ο νέος θεσμός του «Προσωπικού Γιατρού» εξελίσσεται με ρυθμούς «χελώνας» – Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη
Ο Κ. Γιαννακόπουλος σκιαγραφεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων – Μιλά για τον «Προσωπικό Γιατρό», τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και τη νέα θητεία στην Προεδρία του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας
Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη
Τις ενδείξεις πως ο χειμώνας θα είναι ιδιαιτέρως απαιτητικός – καθώς αυτήν την εποχή παρατηρείται έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά και ενήλικες – σκιαγραφεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet… Έχοντας την ιδιότητα του παιδιάτρου επισημαίνει τα συμπτώματα που διαπιστώνονται, ενώ τονίζει πως «στα ιατρεία υπάρχει αυξημένη κίνηση και προσέλευση παιδιών». Σε ότι αφορά τους επόμενους μήνες ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρει πως «όσο θα αυξάνεται ο συγχρωτισμός των παιδιών και γενικότερα του πληθυσμού, τόσο θα αυξάνεται και η διασπορά των λοιμώξεων του αναπνευστικού».
Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας υπογραμμίζει ότι «οι συνλοιμώξεις, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τα μικρά παιδιά αποτελούν μέγα κίνδυνο», ενώ αναδεικνύει την χρησιμότητα του εμβολιασμού.
Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος μιλά με ισχυρή δόση κριτικής τόσο για τον θεσμό του «Προσωπικού Γιατρού», όσο και για τις ρυθμίσεις που φέρνει η Κυβέρνηση σε ότι αφορά τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Κλείνοντας, παρουσιάζει το τρίπτυχο όπου θα εστιαστεί η δουλειά του νέου Δ.Σ. στον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας με τον ίδιο να παραμένει στη θέση του προέδρου για έκτη θητεία.
Κε Πρόεδρε, να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας επικαλούμενος την επιστημονική ιδιότητά σας του παιδιάτρου… Πώς σκιαγραφείται η κατάσταση σε ότι αφορά τις αναπνευστικές λοιμώξεις που αντιμετωπίζουν φέτος τα παιδιά;
Αυτή την εποχή υπάρχει έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων που ταλαιπωρεί κυρίως παιδιά αλλά και ενήλικες. Είναι συνήθως ιογενείς με καλή έκβαση στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν όμως επιπλέκονται δευτεροπαθώς με μικρόβια μπορούν να γίνουν επικίνδυνες κυρίως για όσους δεν έχουν ανοσία, πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, είναι ηλικιωμένοι και στα πολύ μικρά βρέφη. Οι ιοί που πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο είναι της γρίπης, ο κορωνοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός και οι αδενοϊοί.
Συνήθως προκαλούν ήπιες λοιμώξεις με πυρετό, ρίγος, μυαλγίες, συνάχι, μπούκωμα, πονοκέφαλο, βήχα, που διαρκούν 4-6 μέρες, η αντιμετώπισή τους είναι συμπτωματική χωρίς να κάνουμε κατάχρηση αντιβιοτικών, εκτός εάν επιπλακούν με βακτήρια, όπως ο πνευμονιόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, προκαλέσουν πνευμονία, μηνιγγίτιδα ή βαριές λοιμώξεις του φάρυγγα, οπότε και αυξάνεται η πιθανότητα νοσηλείας σε παιδιατρική κλινική. Ειδική κατηγορία αποτελεί η βρογχιολίτιδα από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό που αφορά κυρίως πολύ μικρά βρέφη, εκδηλώνεται με αναπνευστική δυσχέρεια που σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη με οξυγόνο σε νοσοκομείο.
Πόσο σοβαρά είναι τα περιστατικά τα οποία φτάνουν στα ιατρεία; Υπάρχει ανάγκη για νοσηλεία των παιδιών στα νοσοκομεία;
Στα ιατρεία μας υπάρχει αυξημένη κίνηση και προσέλευση παιδιών με τα συμπτώματα που προαναφέραμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς παίρνουν οδηγίες για το σπίτι, καθόσον οι λοιμώξεις είναι ιογενείς και αυτοϊόμενες. Από την δεξαμενή αυτή των παιδιών ο παιδίατρος καλείται με τις επιστημονικές του γνώσεις να ανιχνεύσει εκείνα τα περιστατικά που έχουν επιπλακεί με μικρόβια, είναι σε κίνδυνο κα χρειάζονται νοσηλεία. Στην διαγνωστική του αυτή προσέγγιση βοηθά πάρα πολύ το εργαστήριο με τα διάφορα γρήγορα τεστ και τις καλλιέργειες του φαρυγγικού εκκρίματος.
Πού οφείλεται φέτος η πρώιμη αύξηση των ιώσεων;
Τα προστατευτικά μέτρα που παίρναμε στα χρόνια της πανδημίας και κυρίως η χρήση μάσκας στα παιδιά απέτρεπε την διασπορά των διάφορων εποχικών ιογενών λοιμώξεων. Ιδιαίτερα τα παιδιά που είναι 3 χρόνων υπό φυσιολογικές συνθήκες έχουν συναντήσει τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό ίσως και περισσότερο από μία φορά. Αυτή την περίοδο όμως βλέπουμε παιδιά αυτής της ηλικίας τα οποία νοσούν πρώτη φορά από τον συγκυτιακό ιό.
Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση τους προσεχείς μήνες και ποια είναι τα μέτρα προστασίας των παιδιών;
Γενικά τους επόμενους μήνες, όσο θα αυξάνεται ο συγχρωτισμός των παιδιών και γενικότερα του πληθυσμού, τόσο θα αυξάνεται και η διασπορά των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Ο εμβολιασμός, για όσες λοιμώξεις υπάρχει θα πρέπει να ακολουθείτε χωρίς καμιά καθυστέρηση. Επιπρόσθετα, με αυτό το σκεπτικό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, που οι απόψεις της στηρίζονται από τον τοπικό μας Παιδιατρικό Σύλλογο από την θέση της Αντιπροεδρίας, πρότεινε την σύσταση χρήση μάσκας για όλα τα παιδιά σε κλειστούς χώρους. Η πολιτική όμως διαχείριση δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση όμως οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τις υπερβολές για να μην δημιουργούνται μεγαλύτερα προβλήματα απ’ αυτά που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Σε ότι αφορά τον στρεπτόκοκκο Α, τι να προσέχουν οι γονείς;
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α ήρθε στην επικαιρότητα μετά τους 9 θανάτους που προκάλεσε Μ. Βρετανία σε παιδιά 5-13 χρονών δεν έχει αποσαφηνιστεί ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται υψηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά αυτών των λοιμώξεων, πέρα από τον συγχρωτισμό.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς το φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.
Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Πιο κοινές λοιμώξεις που προκαλεί είναι η οξεία φαρυγγοαμυγδαλιτιδα και το μολυσματικό κηρίο (δέρμα).
Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη μυϊκούς πόνους και διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων. Εάν το παιδί εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει οι γονείς να επικοινωνούν άμεσα με τον παιδίατρο ιδιαίτερα δε όταν τα συμπτώματα δεν παρουσιάζουν βελτίωση, τρώει λιγότερο από το κανονικό, παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης και φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο, τα μωρά κάτω των 3 μηνών που έχουν θερμοκρασία 38℃ ή είναι και μεγαλύτερα από 3 μηνών και έχουν θερμοκρασία 39 ℃ .
Ανοίγοντας τη συζήτηση σε ότι αφορά το σύνολο του πληθυσμού, πιστεύετε ότι όντως υπάρχει ενδεχόμενο προβλήματος λόγω γρίπης, ιώσεων και κορωνοϊού;
Είναι σαφές ότι οι συν-λοιμώξεις, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τα μικρά παιδιά αποτελούν μέγα κίνδυνο. Οι 154 θάνατοι από κορωνοϊό την περασμένη εβδομάδα δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους. Έχει ήδη δοθεί η ευκαιρία σε όλους να καλυφθούν προληπτικά με εμβολιασμό τόσο κατά τη γρίπης όσο και κατά της covid19 το προηγούμενο χρονικό διάστημα με πολύ καλά ανοσιακά αποτελέσματα, όσον αφορά την εκτροπή της βαρύτητας των νοσημάτων αυτών .
Στην περίπτωση των ενήλικων ποιες συστάσεις δίνεται για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων;
Πέρα από τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τον άσκοπο συγχρωτισμό, την επαφή τους με άρρωστα άτομα, και ιδιαίτερα παιδιά, και να φορούν προστατευτική μάσκα εκεί όπου κρίνουν ότι κινδυνεύουν. Όσοι δεν εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης ή έχουν υποβληθεί σε ημιτελή εμβολιασμό κατά της covid19, να τρέξουν το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρώσουν τις δόσεις έστω και τώρα. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να έχουν ήδη υποβληθεί σε εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα.
Πώς εξελίσσεται η πορεία του νέου θεσμού του «Προσωπικού Γιατρού» σε τοπικό επίπεδο;
Θα μπορούσαμε να πούμε με ρυθμούς «χελώνας»! Το υπ. Υγείας δεν εννοεί ακόμα να κατανοήσει πως ο νόμος για την οργάνωση της ΠΦΥ που ψηφίστηκε τον Μάιο ενώ είναι σε πολλά σημεία στη σωστή κατεύθυνση (εξαιρουμένου ιδιαίτερα του μελανού σημείου για το clawback), οι εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι, καθώς και οι προτεινόμενες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, γεμάτες στρεβλώσεις αποθαρρύνουν και αποτρέπουν την προσέλκυση γιατρών για να υπηρετήσουν το σύστημα. Προσφάτως μάλιστα συζητήθηκε η προσφυγή μας (ΠΙΣ) στο ΣτΕ κατά των αντικινήτρων για όσους δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό, κέντρισε σοβαρά το ενδιαφέρον των δικαστών και ευελπιστούμε σε μια ευνοϊκή απόφαση για τους συμπολίτες μας, καθόσον πιστεύουμε πως στη χώρα μας δεν μπορεί να υπάρχουν με επιστημονικούς όρους 2 κατηγορίες πολιτών.
Έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον υγειονομικό κόσμο όσα εισάγει η Κυβέρνηση σχετικά με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Συνολικά ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η εικόνα του «νέου ΕΣΥ» τα προσεχή χρόνια;
Το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η αν. υπουργός Υγείας κ. Μ. Γκάγκα και ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, παρά τις αντιρρήσεις ολόκληρου του ιατρικού κόσμου, δεν ενισχύει ούτε αναδιαρθρώνει το ΕΣΥ παρά μόνο ορισμένες ρουσφετολογικές διατάξεις ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών , δημιουργώντας μείζον πρόβλημα και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν αγγίζει καν τα 3 μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το ΕΣΥ τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία και είναι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και η μισθολογική αναβάθμιση των λειτουργών. Είμαστε σε αναμονή της έκδοσης των εφαρμοστικών υπουργικών αποφάσεων για να επανατοποθετηθούμε ως Ιατρικοί Σύλλογοι και ΠΙΣ.
Κλείνοντας και μετά την επανεκλογή σας – για έκτη φορά – στη θέση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας. Ποιοί είναι οι στόχοι που θέτετε για τη νέα θητεία και πώς θα περιγράφατε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος;
Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και υπό την νέα σύνθεσή του συνεχίζει με αμείωτη ένταση το συνδικαλιστικό, επιστημονικό και κοινωνικό του έργο. Ειδικότερα για την σύνδεσή μας με την κοινωνία χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι αυτή να πάρει σάρκα και οστά γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως ένας νέος γιατρός θα πρέπει να είναι ταυτισμένος με την κοινωνία και όχι οχυρωμένος πίσω στις στεγνές επιστημονικές του γνώσεις.
Στη νέα μας θητεία, ο αγώνας μας θα εστιαστεί στο τρίπτυχο:
- Μετανάστευση γιατρών
- Ενίσχυση – αναδιάρθρωση του ΕΣΥ και μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών.
- Οριστική κατάργηση του ληστρικού clawback στον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET