Στα 400 εκατ. ευρώ υπολογίζεται αυτή τη χρονιά η υπέρβαση στον προϋπολογισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με το κλειστό όριο. Πρόκειται για δαπάνη σχεδόν διπλάσια από το κονδύλι που διατέθηκε για τα νοσοκομεία, που φέτος έχει οριστεί στα 513 εκατ.
Πέρσι, με κλειστό προϋπολογισμό 468 εκατ. ευρώ η υπέρβαση άγγιξε τα 279 εκατ., το 2017 με κονδύλι 498 εκατ. η υπέρβαση ήταν 199 εκατ. και το 2016, τη χρονιά που μπήκε πλαφόν και στη δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα, η διαφορά ήταν 154 εκατ. σε σχέση με το όριο των 523 εκατ.
Πρόκειται για ποσά που επιβαρύνουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που καλύπτουν τη διαφορά μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (μηχανισμός clawback).
Η υπέρβαση στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων έρχεται να προστεθεί στη δημόσια, δηλαδή αυτή που προκαλείται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η “τρύπα” για το 2019 εκτιμάται από τον ΕΟΠΥΥ ότι θα φτάσει στο 42% του προϋπολογισμού, ενώ στη δαπάνη για τα προϊόντα ΦΥΚ 1Α που διανέμονται από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ η υπέρβαση εκτιμάται στο 182% .
Για την πρώτη κατηγορία, η διαφορά αναμένεται να φτάσει τα 810 εκατ. ευρώ με κλειστό προϋπολογισμό 1,94 δισ. ευρώ. Στα δε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ το διαθέσιμο κονδύλι είναι 56 εκατ. και η υπέρβαση υπολογίζεται μέχρι το τέλος του έτους στα 102 εκατ.
Όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε από τη Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ για clawback για το πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 360 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται πως το clawback του δεύτερου εξαμήνου θα ανέλθει σε 450 εκατ. ευρώ.
Καμπανάκι κινδύνου
Την εικόνα της φαρμακευτικής δαπάνης περιγράφει σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα το Φαρμακευτικό Φόρουμ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ Pharmaceutical Forum Team – ΕphForT).
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, αυτή τη στιγμή οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα από το υπερβολικά υψηλό clawback που καλούνται να επιστρέψουν, σε συνδυασμό με τις ούτως ή άλλως υπερβολικές επιστροφές μέσω rebates και την τιμολόγηση των σκευασμάτων στην Ελλάδα με βάση τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης.
“To γεγονός αυτό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους τόσο για την συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες & παλιές καταξιωμένες θεραπείες, όσο και για τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, οι αντοχές τους, που κακώς θεωρούνται δεδομένες, έχουν στην πραγματικότητα από καιρό εξαντληθεί πλήρως” τονίζεται.
Η αύξηση στη δαπάνη, σύμφωνα με φορείς της φαρμακευτικής αγοράς, αποδίδεται στο γεγονός πως ο προϋπολογισμός από το 2016 παραμένει σταθερός, την ώρα που διευρύνθηκε η ασφαλιστική κάλυψη, εφαρμόστηκε καθολική πρόσβαση στο φάρμακο, προστέθηκαν πάνω από 200.000 νέα ΑΜΚΑ, καταβάλλεται προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, και την ίδια περίοδο μπήκαν στην αγορά νέα καινοτόμα σκευάσματα.
Ενίσχυση του προϋπολογισμού
Οι φαρμακευτικές ζητούν την ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα σκευάσματα που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για το τρέχον έτος (όπως ίσχυσε για τα έτη 2017 & 2018), ώστε το clawback για την κατηγορία αυτή να μην υπερβεί ποσοστιαία τα επίπεδα του 2018.
Επιπροσθέτως, όπως εξηγούν, θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τη διασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια και να διασφαλιστεί κατά αυτόν τον τρόπο η ομαλή πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους που έχουν ανάγκη.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/