Η χώρα μας βρίσκεται σχεδόν στη βάση της κατάταξης 36 χωρών – μελών του Οργανισμού ως προς τους διατιθέμενους πόρους για την περίθαλψη των πολιτών.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης – IATRONET
Χώρα δεύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη – και όχι μόνο – εμφανίζεται η Ελλάδα στη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας.
Οι μελέτες και τα στοιχεία δείχνουν πως κρίσιμοι υγειονομικοί δείκτες είναι σαφώς υποβαθμισμένοι σε σύγκριση με άλλων χωρών. Τα αίτια αποτυπώνονται σε ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία αφορά στοιχεία του 2017 και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.
Από την ανάλυση, που παρατίθεται πιο κάτω, προκύπτει πως οι ελληνικές κυβερνήσεις διατηρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τη χρηματοδότηση της Υγείας.
Συγκεκριμένα:
Όπως φαίνεται από το πρώτο γράφημα, η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στη βάση της κατάταξης 36 χωρών – μελών του ΟΟΣΑ ως προς τους διατιθέμενους πόρους για την Υγεία.
Η Πολιτεία διαθέτει για την περίθαλψη μόλις το 10% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού. Μαζί με την Ουγγαρία και την Τουρκία, κατέχει την προτελευταία θέση, ενώ στην τελευταία βρίσκεται η Λετονία με 9%.
Το μέσο ποσοστό στον ΟΟΣΑ είναι 15%, ενώ κορυφαίες θέσεις στον συγκεκριμένο πίνακα κατέχουν η Σουηδία και η Νορβηγία, όπου το 19% του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται για την περίθαλψη των πολιτών.
Συμμετοχή του Δημοσίου στις συνολικές δαπάνες Υγείας
Η υποχρηματοδότηση προκαλεί επιβάρυνση των πολιτών, καθώς – όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας – η ελληνική κυβέρνηση καλύπτει μόλις το 61% των δαπανών Υγείας και το 39% πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους.
Η Ελλάδα κατέχει το έβδομη θέση από το τέλος στον συγκεκριμένο πίνακα, με το μέσο ποσοστό κάλυψης των δαπανών Υγείας από το κράτος στον ΟΟΣΑ να είναι βρίσκεται στο 71%.
Στον μέσο όρο βρίσκεται η Ισπανία (71%), πάνω από αυτόν είναι η Ιταλία (74%) και κάτω η Πορτογαλία (66%).
Αξίζει να σημειωθεί πως πολύ υψηλά σε δημόσιες δαπάνες Υγείας βρίσκεται και η Τουρκία, όπου το κράτος καλύπτει το 78% του κόστους.
Επιπλέον Πληροφορίες
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/