\r\n
\r\n
\r\n Η προπτυχιακή εκπαίδευση σε σχέση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, οι ιατρικές ειδικότητες και η ανάπτυξη, καθώς και οι υπό συζήτηση διαρθρωτικές αλλαγές του τομέα Υγείας, απασχόλησαν την πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουλίου στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
\r\n
\r\n Στη σύσκεψη, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρουσία του Υπουργού Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά, συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς Υγείας και Δημόσιας Υγείας, κ.κ. Σπύρος Κοκκινάκης και Γιάννης Μπασκόζος, οι Κοσμήτορες και Πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι των Ιατρικών Φορέων (Π.Ι.Σ., Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., Ε.Ι.Ν.Α.Π., Ι.Σ.Α.) και οι πρώην υπουργοί Υγείας κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Κρεμαστινός.
\r\n
\r\n Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχαήλ Βλασταράκος εξέφρασε τις θέσεις του Π.Ι.Σ., τονίζοντας ότι «η ΠΦΥ πρέπει όχι μόνο να είναι στόχος για την πορεία προς το μέλλον, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες παρεμβάσεις».
\r\n
\r\n «Η υγεία θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα των επιλογών της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε η βιωσιμότητα του συστήματος και τα κίνητρα τα οποία πρέπει να δημιουργηθούν, να διαμορφώσουν συνθήκες ομαλής λειτουργίας των υπηρετούντων στο σύστημα καθώς και να βάλουν τελεία στη μετανάστευση των ιατρών», επισήμανε ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ.
\r\n
\r\n Επιπλέον, ο κ. Μ. Βλασταράκος υπογράμμισε ότι «η πολιτεία πρέπει να στηρίξει την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, η οποία στις μέρες μας είναι παρατημένη, γεγονός που αφήνει χώρο για τη δημιουργία παρεξηγήσεων».
\r\n
\r\n Όπως είπε ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. «τα ζητούμενα για τον νέο επιστήμονα είναι να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα, ούτως ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει και να λειτουργήσει έξω από τα γραφειοκρατικά καθεστώτα που στραγγαλίζουν και αναγκάζουν στην διαφυγή από το περιβάλλον που ζούμε, σε άλλα περιβάλλοντα που δίνουν δυνατότητες και ευκαιρίες».
\r\n
\r\n Αναφερόμενος στο ζήτημα των ειδικοτήτων ο κ. Βλασταράκος είπε ότι νομοσχέδια τα οποία είχαν εκπονηθεί παλαιότερα και υπό διαφορετικές συνθήκες, με πληθώρα ιατρών στις αναμονές για τις περισσότερες ειδικότητες, δεν νοείται να προχωρούν χωρίς συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων φορέων και μάλιστα ελλείψει επικαιροποιημένου χάρτη υγείας.
\r\n
\r\n Ο Π.Ι.Σ. – σημείωσε ο κ. Μ. Βλασταράκος – είναι η ομπρέλα όλων όσοι ασχολούνται με την υγεία και την εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα. «Σκοπός», πρόσθεσε, «είναι να βρούμε λύσεις μέσα από την εξάλειψη των τριβών και δογματικών αντιλήψεων του παρελθόντος, αλλά με πειθώ και προοπτική για ένα μέλλον καλύτερο τόσο για τους λειτουργούς της Υγείας όσο και για τους πολίτες».
\r\n
\r\n ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ
\r\n
\r\n ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/
\r\n
\r\n
\r\n