Χωρίς Παιδιατρική Κλινική λειτουργούν τα Νοσοκομεία του Άργους και του Ναυπλίου, με αποτέλεσμα τα παιδιά που χρειάζονται νοσηλεία να διακομίζονται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα των γύρω περιοχών ή στην Αθήνα. Επίσης, σημαντικές είναι οι ελλείψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ειδικευομένων, καθώς και υγειονομικού υλικού.
Τις παραπάνω διαπιστώσεις έκανε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, ο οποίος επισκέφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο (1-2 Απριλίου) τις Υγειονομικές Μονάδες της περιοχής μετά από πρόσκληση της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας κυρίας Δήμητρας Στεφανοπούλου. Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. συζήτησε με εκπροσώπους των ιατρών τα υγειονομικά προβλήματα της περιοχής, με σκοπό να τα μεταφέρει στους αρμοδίους φορείς της Πολιτείας για να βρεθούν λύσεις.
Ειδικότερα, το πρωί του Σαββάτου ο κ. Βλασταράκος με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδος κυρία Δήμητρα Στεφανοπούλου επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο του Ναυπλίου, όπου συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη με τους Διευθυντές της Ιατρικής Υπηρεσίας, τους εκπροσώπους των Ιατρικών Φορέων Υπηρεσιών Υγείας, των Νοσοκομείων Ναυπλίου και Άργους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Ο Διοικητής και ο Αν. Διοικητής απουσίαζαν, για υπηρεσιακούς λόγους στο Υπουργείο Υγείας.
Κοινή διαπίστωση είναι η έλλειψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, όπως συμβαίνει και σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας (γενικά στα Νοσοκομεία της χώρας, ελλείπουν 6.500 μόνιμο ιατρικό προσωπικό και 20.000 νοσηλευτικό). Επίσης, υπάρχει έλλειψη ειδικευομένων σε μεγάλο αριθμό. Μέρος των αναγκών καλύπτεται από επικουρικούς ιατρούς.
Διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε υλικά άμεσης ανάγκης, καθώς και η ανάγκη ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (π.χ. ο ένας αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Άργους που λειτουργεί, είναι παλαιάς τεχνολογίας).
Σημαντική είναι η μη ύπαρξη Παιδιατρικής Κλινικής, με αποτέλεσμα όσα παιδιά χρειάζονται νοσηλεία να μετακινούνται σε άλλα Νοσοκομεία των γύρω περιοχών ή των Αθηνών.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. μετέβη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου στο Ναύπλιο, όπου έγινε συζήτηση με τους ιατρικούς φορείς, Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, τους Διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών και των Κέντρων Υγείας, αλλά και με άλλους ιατρούς, για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται τόσο στη Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια περίθαλψη, παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου της περιοχής.
Εκεί τονίστηκε η αποδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι ελλιπείς συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και οι μεγάλες συμμετοχές των ασθενών στη ΠΦΥ. Μάλιστα, σημειώθηκε ότι τα Νοσοκομεία επιβαρύνονται σημαντικά με τα περιστατικά Π.Φ.Υ., ελλείψει οργανωμένου συστήματος.
Οι χαμηλοί μισθοί των ιατρών, οι χαμηλές αποδοχές των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων υπηρεσιών υγείας, η εξόντωση των εργαστηριακών ιατρών με το απαράδεκτο clawback και rebate και την υποκοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, επηρεάζουν αρνητικά τους δείκτες περίθαλψης.
Στη συνέχεια, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο του Π.Ι.Σ. κ. Μιχάλη Βλασταράκο και την Πρόεδρο του Ι.Σ. Αργολίδας κυρία Δήμητρα Στεφανοπούλου για τα γενικότερα και ειδικότερα προβλήματα της περίθαλψης. Τονίστηκε ότι οι ιατροί καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να κρατήσουν το σύστημα όρθιο, που οφείλουν να τις συνεχίσουν, πιστοί στην αποστολή τους να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον χειμαζόμενο σήμερα πολίτη.
Το Κράτος από τη πλευρά του οφείλει να αυξήσει τις δαπάνες υγείας και να στελεχώσει τις δομές, για την παροχή στους πολίτες ασφαλών και ποιοτικών υπηρεσιών περίθαλψης.
Στο 4ο Συνέδριο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος
Το απόγευμα της 31ηςΜαρτίου 2017,ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 4ου Συνεδρίου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο.
Εκεί τόνισε τη μεγάλη σημασία της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, αλλά και της ενημέρωσης των ιατρών στα επαγγελματικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Σημείωσε ότι η καινοτομία και τεχνολογία, έχουν επηρεάσει θετικά την ιατρική επιστήμη, αλλά κάλεσε τους ιατρούς να μη ξεχνούν ότι πρέπει να διέπει την ιατρική λειτουργία ο κώδικας των ηθικών αξιών, προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί τόσο για την ιατρική κοινότητα, όσο και την κοινωνία.
Οι εξελίξεις στην καρδιολογία έχουν επιλύσει μεγάλα προβλήματα, τα οποία στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν μόνο με καρδιοχειρουργική επέμβαση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ισοζύγιο της επεμβατικής καρδιολογίας σήμερα να είναι 75% έναντι 25% της καρδιοχειρουργικής. Επίσης τα νέα καινοτόμα φάρμακα έχουν μειώσει σημαντικά παρενέργειες και ταλαιπωρίες ασθενών.
Ο κ. Βλασταράκος τόνισε την ανάγκη συνέχισης αυτής της προσπάθειας στην οποία συμμετείχε πλήθος καρδιολόγων από όλη τη χώρα και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Φώτη Πατσουράκο τόσο για την δραστηριότητά του αυτή, όσο και για τις δράσεις του μέσω του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, του Ινστιτούτου Μελετών του Π.Ι.Σ., αλλά και ως Προέδρου της ΠΟΣΚΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών).
Ο Π.Ι.Σ, παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και τις δραστηριότητες και ενισχύει κάθε εκπαιδευτική και παραγωγική διαδικασία.
ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/