Γιάννα Σουλάκη – IATROPEDIA
Σε «πάγωμα» της συζήτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο είχαν προσφύγει οι Ιατρικοί Σύλλογοι για να προσβάλλουν την Υπουργική Απόφαση Πολάκη που προέβλεπε την άρση του «τεκμηρίου αθωότητας» των γιατρών, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας.
Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ελήφθη με σκοπό να μελετήσει την πιθανότητα αλλαγής της διάταξης και να προβεί σε έκδοση νέου νομοθετήματος, που θα άρει την άδικη απόφαση για τους γιατρούς.
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν για την εξέλιξη αυτή, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας.
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι μετά την άσκηση ένδικων μέσων η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ζητώντας την αναβολή, δεσμεύεται να μελετήσει την πιθανότητα αλλαγής αυτής της αντισυνταγματικής διάταξης που βρήκε αντίθετο σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο της χώρας» σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).
Τι προέβλεπε ο νόμος Πολάκη
Η Υπουργική Απόφαση του Παύλου Πολάκη, που έλαβε ΦΕΚ στις αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους (1373/22-4-2019 τΒ΄), προέβλεπε την αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος από τους γιατρούς, ακόμα και χωρίς να έχει τελεσιδικήσει η εκδίκαση ποινικής δίωξης εναντίον τους για σειρά αδικημάτων. Μια απόφαση που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των λειτουργών της υγείας.
Δείτε σχετικά: ‘Αρση τεκμηρίου αθωότητας γιατρών: «Απαράδεκτη η απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού»
Στην ΥΑ αναφερόταν χαρακτηριστικά, ότι, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υποχρεούται σε αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος εάν ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του ιατρού για:
«για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παιδοκτονία, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και για αισχροκέρδεια. Στην περίπτωση αυτή η αναστολή διαρκεί μέχρι την έκδοση της σχετικής αμετάκλητης δικαστικής απόφασης».
Σύσσωμοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, με επικεφαλής τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης είχαν προσφύγει ομαδικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας με σκοπό να προσβάλλουν την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού.
Συγκεκριμένα έκαναν λόγο για καράφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, τόνιζαν σε δηλώσεις τους, ότι καταργείται αυτόματα το κατοχυρωμένο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία δικαίωμα του τεκμηρίου αθωότητας, σύμφωνα με το οποίο, «οι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους σύμφωνα με τον νόμο».
Υπουργείο Υγείας – Χαιρετίζουν την απόφαση του οι Ιατρικοί Σύλλογοι
Σχετική ανακοίνωση, στην οποία εκφράζουν την ικανοποίησή τους εξέδωσαν και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ):
«Ο ΙΣΑ εκφράζει την ικανοποίηση του καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μετά τις παρεμβάσεις του Συλλόγου, πρόκειται να επανεξετάσει την αντισυνταγματική ρύθμιση, με την οποία αίρεται το τεκμήριο της αθωότητας για τους γιατρούς. Ο ΙΣΑ στις 20-8-19,απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, με την οποία ζητούσε την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, με την οποία αίρεται το τεκμήριο αθωότητας για τους ιατρούς της χώρας καθώς οι ιατροί υπόκεινται σε αναστολή άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, με μοναδική προϋπόθεση την άσκηση ποινικής δίωξης», τονίζει το Δ.Σ. του ΙΣΑ.
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/