του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr
Μεγάλη καθυστέρηση σημειώνεται στη λειτουργία της Επιτροπής διαπραγμάτευσης που ορίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να ζημιώνεται ο ΕΟΠΥΥ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι η Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης υλοποίησε τη συμφωνία για την αποζημίωση των νέων θεραπειών για την Ηπατίτιδα C ενώ είχε ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες για 4 ακόμα κατηγορίες φαρμάκων το μελάνωμα, την πολλαπλή σκλήρυνση και την οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Ωστόσο η περίφημη διαπραγμάτευση που θα εξασφάλιζε οικονομικότερες τιμές στα φάρμακα ώστε να τα λαμβάνουν περισσότεροι ασθενείς έχουν παγώσει από το 2018. Ακόμα και η συμφωνία της διαπραγμάτευσης για την Ηπατίτιδα C έχει λήξει από το τέλος Αυγούστου του 2018 και ο ΕΟΠΥΥ –επίσημα- αποζημιώνει τα φάρμακα σε τιμές προ διαπραγμάτευσης, ενώ έχουν εισέλθει και νέα φάρμακα στην αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικό παράδειγμα επιτυχημένης διαπραγμάτευσης θεωρείται η πρώτη διαπραγμάτευση φαρμάκων για τις θεραπείες της Ηπατίτιδας C. Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα, το όφελος ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ. Δηλαδή εξασφαλίστηκαν φάρμακα για εκατοντάδες ασθενείς με κόστος σημαντικά χαμηλότερο απ’ ότι αν η αποζημίωση γινόταν στην τιμή που είχαν λάβει τα φάρμακα από τη διαδικασία τιμολόγησης.
Στη διαδικασία διαπραγμάτευσης είχαν συμμετάσχει 7 φάρμακα για την Ηπατίτιδα C και ο κλειστός προϋπολογισμός για 14 μήνες ήταν περίπου 67,5 εκατ. ευρώ. Τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα περίπου 50 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι θα ήταν χωρίς διαπραγμάτευση στα 140 εκατ. ευρώ και πλέον. Βέβαια ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ δεν θα κατέβαλλε αυτό το επιπλέον ποσό αφού θα το πλήρωναν οι εταιρείες ως clawback.
Με αυτά τα δεδομένα αν υπολογίσουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ από τον Αύγουστο του 2018 ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τιμές προ διαπραγμάτευσης, σημαίνει ότι μόνο για την Ηπατίτιδα C o EOΠΥΥ έχει χάσει τουλάχιστον 100 εκατ. Ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός μιλώντας στην πίτα του ΣΦΕΕ είπε ότι θα είχε ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την ηπατίτιδα C μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Όμως ακόμα και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί η ολοκλήρωσή της.
Η ισχύς της συμφωνίας θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019 για τρία χρόνια.
Το θέμα είναι ότι οι καθυστερήσεις, κοστίζουν στην Ελλάδα, στους ασφαλισμένους και φυσικά στο ΕΟΠΥΥ πολλά εκατομμύρια.
Το κράτος έχει μια πολύ σημαντική ευκαιρία να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς η τιμή αποζημίωσης είναι υψηλή και όχι η μειωμένη τιμή που θα προέκυπτε μετά από διαπραγμάτευση πολιτείας και φαρμακευτικών εταιριών, οι όλες διαδικασίες πηγαίνουν με βήμα σημειωτόν. Και να σκεφτούμε ότι μετά την ηπατίτιδα ακολουθούν εξίσου σημαντικές και κοστοβόρες θεραπείες για ασθενείς και ΕΟΠΥΥ.
Επιβάλλεται λόγο της κατάστασης να κινηθούν όλα πολύ γρήγορα.
Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com, https://medispin.blogspot.com/