Τι είπε για το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΛ Ντίνος Γιαννακόπουλος (βίντεο).
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές πολλών χωρών, καθώς αρκετά παιδιά φέρονται να έχουν νοσήσει από το σύνδρομο Καβασάκι, το οποίο ενδέχεται μάλιστα να συνδέεται με τον κορονοϊό.
Ειδικότερα, δεκάδες ανήλικων ασθενών εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ιταλίας, με φλεγμονώδη συμπτώματα γύρω από την καρδιά, που θυμίζουν το σύνδρομο Καβασάκι, με ορισμένα παιδιά να είναι θετικά στον νέο ιό.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΙΣΛ Ντίνος Γιαννακόπουλος, ο οποίος και με την ειδικότητα του παιδιάτρου επισήμανε μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας, ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και η επιστημονική κοινότητα το συνδέει με το σύνδρομο Kawasaki που σχετίζεται με τοξικότητα στο αναπνευστικό των παιδιών.
Τι είναι το σύνδρομο kawasaki
Οι αναφορές για σύνδρομο Καβασάκι σε παιδιά, τα συμπτώματα της νόσου και οι απαντήσεις των ειδικών.
Ακόμη, στο Ιατρικό Κέντρο στο Κολούμπια Γιουνιβέρσιτι στη Νέα Υόρκη εισήχθησαν 3 παιδιά, από 6 μηνών έως 8 ετών, με αυτό το σπάνιο «υπερφλεγμονώδες» σύνδρομο.
Απέναντι στην εμφάνιση αυτής της νόσου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ, αναφέρει πως είναι εις γνώσιν των αναφορών της νόσου Καβασάκι σε μικρά παιδιά και την πιθανή συσχέτιση της με τον COVID-19 και σημειώνει πως πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια, που προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, τα αιτία της οποίας δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά η κατάσταση πιστεύεται ότι προκαλείται από ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού.
Διευκρινίζει παράλληλα ότι η νόσος είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και προς το παρόν, υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες, και απαιτούνται προσπάθειες σε συνεργασία με όλες τις χώρες για να συλλεχθούν περισσότερες.
Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι ορισμένα από τα παιδιά που εισήχθησαν στις ΜΕΘ στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ με υψηλό πυρετό, εξανθήματα πονόλαιμο, και πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς, είχαν όντως προσβληθεί από τον κορωναιό, ωστόσο υπήρχαν και άλλα παιδιά που παρουσίασαν αρνητικά τεστ επιχρισμάτων, που κάνει τους γιατρούς να υποψιάζονται ότι η ασθένεια μπορεί να είναι μια φλεγμονώδης απόκριση του οργανισμού μετά την προσβολή από τον κορωναιό, και αφού το ανοσοποιητικό σύστημα είχε ήδη εξασθενήσει.
Εν τω μεταξύ την επιφυλακτικότητα του όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων σε πολλές χώρες εξέφρασε ο Π.Ο.Υ απαντώντας σε άλλη ερώτηση της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και απαιτούνται περισσότερες μελέτες καθώς οι περισσότερες χώρες έκλεισαν τα σχολεία χωρίς να γνωρίζουν πόσο συχνά μολύνονται και πόσο μολυσματικά είναι για τους άλλους ανθρώπους και τις οικογένειές τους τα παιδιά. Και παρά το γεγονός ότι περιορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά επηρεάζονται λιγότερο από τον COVID-19 και δεν μολύνονται τόσο συχνά όσο οι ενήλικες, τα στοιχεία αυτά εκτιμώνται ως πολύ πρώιμα και ελάχιστα πειστικά.
Για τον λόγο αυτό ο Οργανισμός υπογραμμίζει πως οι χώρες πρέπει να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στο άνοιγμα των σχολείων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες που θα εντοπίσουν το ποσοστό των παιδιών διαφόρων ηλικιών που έχουν μολυνθεί, ώστε να υπάρχει ασφαλής εικόνα των κρουσμάτων και πιθανών νέων εστιών.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης
ΠΗΓΗ:https://www.thessaliatv.gr/