Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί τα επόμενα 24ωρα το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημόσια υγεία.
Ήδη όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, το νομοσχέδιο έχει σταλεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης προκειμένου να λάβει το πράσινο φως και να βγει επισήμως προς διαβούλευση.
Αμέσως μετά θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να περιλαμβάνει τροπολογίες άλλων υπουργείων, μετά και τις σχετικές απαγορεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παραμένει όμως άγνωστο εάν θα περιέχει και ρυθμίσεις εκτός της Δημόσιας Υγείας που θα αφορούν σε θέματα των γιατρών.
Πάντως αυτό που περιμένει ο ιατρικός κόσμος να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι η κατάργηση της ρύθμισης Πολάκη με την οποία οι γιατροί πριν ακόμη καταδικαστούν για αδίκημα, τους αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες για τις δεσμεύσεις Κικίλια: «Προς κατάργηση η διάταξη Πολάκη για την αφαίρεση άδειας στους γιατρούς μετά από δίωξη πριν ακόμη καταδικαστούν!»
Εξάλλου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε δεσμευτεί ότι θα αλλάξει άμεσα την ρύθμιση Πολάκη εδώ και μήνες.
Τα βασικά μέτρα του νομοσχεδίου
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει την ανασυγκρότηση όλου του συστήματος της δημόσιας υγείας.
Όμως τρεις είναι οι ρηξικέλευθες αλλαγές που περιγράφονται στο νομοσχέδιο:
1.Η χαρτογράφηση όλων των πιθανών κινδύνων υγείας των πολιτών με βάση τη συμπεριφορά που ακολουθούν και τον τρόπο ζωής. Γι΄ αυτό και θα ενεργοποιηθούν όλοι οι γιατροί της χώρας, τόσο οι οικογενειακοί, όσο και εκείνοι της πρώτης επαφής, ώστε να ξεκινήσουν να καταγράφουν τα προβλήματα που πιθανώς να αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι πολίτες με βάση τις συνήθειες τους (όπως κάπνισμα, αλκοόλ, κλπ). Δείτε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Υποχρεωτικά υπεύθυνοι οι γιατροί για τον φάκελο υγείας των ασθενών! Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο»
2.Η δεύτερη σημαντική αλλαγή του συστήματος δημόσιας υγείας θα περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (προσυμπτωματικός έλεγχος) για όλους τους πολίτες με βάση την ηλικία τους αλλά και τον «χάρτη» των κινδύνων που θα δημιουργηθεί.
3.Η τρίτη ριζική αλλαγή αφορά στον συντονισμό όλων των υπηρεσιών υγείας που υπάρχουν σε Δήμους και Περιφέρειες τον οποίο αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Υγείας, ώστε να ακολουθείται ένα ενιαίο πρόγραμμα πρόληψης. Μέχρι σήμερα άλλωστε όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργούσαν αυτοβούλως χωρίς καμία καθοδήγηση. Η ένταξή τους υπό την ομπρέλα του υπουργείου Υγείας θα είναι υποχρεωτική.
ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/