Μαρία Γλένη HR
Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν αυτό το διάστημα τα κρούσματα της γρίπης, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική επιτήρηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.
Οκτώ συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους μόλις σε μια εβδομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στους 21.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική επιτήρηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ από την πρώτη εβδομάδα της παρακολούθησης της γρίπης στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 13 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και 8 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.
Πρόκειται για 11 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη, μέση ηλικία 68,4 έτη και διάμεση 75 έτη. Τα 19 (90,5%) από τα 21 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 8 (42,1%).
Τα κρούσματα
Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., αυτά σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι 88:
Πρόκειται για 58 άνδρες και 30 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη και διάμεση ηλικία 66 έτη. Τα 84 (95,5%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 4 (4,5%) στον ιό γρίπης τύπου Β.
Τα 74 (84,1%) από τα 88 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη
Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 6 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία 80,5 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.
Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:
-Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
-Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. –
-Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
-O ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/