Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να ξεγυμνωθεί πλήρως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και από οικογενειακούς γιατρούς και ειδικά από παιδιάτρους. Ενόψει μάλιστα του κύματος γρίπης, απόφαση του Βασίλη Κικίλια για τις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών, τινάζει στον αέρα τον ήδη πληγωμένο θεσμό, καθώς οι γιατροί αντιδρούν έντονα στην πάγια αντιμισθία που ορίζει διάταξη στο νέο νομοσχέδιο, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί είναι πιθανό ακόμη και να αποχωρήσουν από τον ΕΟΠΥΥ.
Είναι ενδεικτικό ότι η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κατακεραυνώνοντας την απόφαση του υπουργού Υγείας να περάσει αιφνιδιαστικά τις νέες αμοιβές, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του πόσους ασθενείς θα εξυπηρετεί ο κάθε γιατρός.
«Ο διαφορετικός τρόπος αποζημίωσης (πάγια αντιμισθία, per capita, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή) των ιατρών του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί ανισότητα, η δε μορφή αμοιβής με πάγια αντιμισθία δημιουργεί αντιπαραγωγικό πρότυπο» λέει στο HealthReport.gr η Πρόεδρος της Άννα Μαστοράκου.
Να σημειωθεί ότι η νέα ρύθμιση Κικίλια προβλέπει πάγια αμοιβή 2000 ευρώ για τους συνολικά 440 συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα όμως εάν ένας γιατρός έχει μόλις έναν ασθενή ή 2000. Γεγονός βέβαια που ενισχύει όσους θα λειτουργούν δημοσιοϋπαλληλικά και αντιπαραγωγικά.
Διαβάστε ΕΔΩ τι προβλέπει ακριβώς η ρύθμιση Κικίλια: «Οικογενειακοί γιατροί: Πάγια μηνιαία αποζημίωση 2.000 ευρώ μέχρι τον Αύγουστο του 2020! Τι προβλέπει το νομοσχέδιο»
Ήδη πολλοί γιατροί και φορείς εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη διάταξη, ενώ η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ μιλά για άδικη διάταξη.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) από την άλλη επισημαίνει ότι πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων είναι η σύναψη Συλλογικής Σύμβασης. Ο ΙΣΑ ζητά την επαναφορά των συμβάσεων κατά πράξη και περίπτωση σε όσους ιατρούς το επιθυμούν, με αξιοπρεπείς αμοιβές καθώς και τη διασφάλιση της ελεύθερης επιλογής γιατρού.
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Οι αντιδράσεις του ιατρικού κλάδου που άρχισαν να διατυπώνονται αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου Κικίλια, φαίνεται πάντως ότι φέρνουν άρον άρον αλλαγές.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις διαμαρτυρίες πολλών επιστημονικών φορέων στο υπουργείο Υγείας για τη νέα πάγια αντιμισθία, η ηγεσία του υπουργείου – λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr – ετοιμάζεται να κάνει αλλαγές της τελευταίας στιγμής κυρίως σε ότι αφορά στο χρόνο που θα ισχύει η πάγια αντιμισθία.
Να σημειωθεί ότι η πάγια αντιμισθία έχει ορισθεί να ισχύσει μέχρι τον Αύγουστο του 2020, ενώ φαίνεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιορισθεί η διάρκεια και να υπάρξουν αλλαγές στο επόμενο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται.
ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/