- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας η τριήμερη προειδοποιητική απεργία που είχαν εξαγγείλει για την 21η Νοεμβρίου τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) να δίνει χρονική «παράταση» στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για να αξιολογήσει την κατάσταση σε μια σειρά από προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr στόχος του ΠΑΣΙΔΙΚ είναι να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να καταστούν σαφή τα προβλήματα του κλάδου αλλά και να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις από πλευράς του. Στη κατεύθυνση αυτή προετοιμάζει μια σειρά προτάσεων τις οποίες θα καταθέσει στον υπουργό Υγείας βάζοντας βέβαια στο επίκεντρο την μείωση του clawback.
Τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για την πορεία της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων για το Α εξάμηνο του 2019 είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΙΔΙΚ κ. Γιώργου Βουγιούκα.«Εάν τα όρια του ΕΟΠΥΥ που αφορούν τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις ανέβουν στα 393 εκατ. ευρώ για όλο το τρέχον έτος όπως μας διαβεβαίωσε η Αντιπρόεδρος του Οργανισμού. Δηλαδή 196,5 εκατ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο του 2019. Τότε το clawback του Α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους θα είναι 22,78% μεσοσταθμικά» είχε επισημάνει ο κ. Βουγιούκας που ήταν και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής των απεργιακών κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί ο κλάδος.
Η διορία που δίνεται από τα διαγνωστικά κέντρα στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ για να αυξήσει πάνω και από τα 393 εκατ. ευρώ τον κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού είναι μέχρι το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν γίνει ο κλάδος θα πάει σε κινητοποιήσεις.
«Ανάχωμα» στην απεργία η ομάδα εργασίας για το clawback
Πάγιο αίτημα για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, καθώς και τα πολυϊατρεία είναι η μείωση του clawback. Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ για σύσταση ομάδας εργασίας για την μείωση ή και την εξάλειψη του clawback φαίνεται πως διαμορφώνει ένα πεδίο πρώτης συνεννόησης, με αποτέλεσμα να αναβάλει μέχρι νεοτέρας την απεργία.
Επικεφαλής της ομάδας εργασίας ορίζονται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Ι. Κωτσιόπουλος και η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Θ. Καρποδίνη. Θα συμμετέχουν επίσης στελέχη του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ. Καθώς και μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Οι δεσμεύσεις που πρέπει να κρατήσει ο ΕΟΠΥΥ
Η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε ότι ο κλειστός προϋπολογισμός του Οργανισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις θα αυξηθεί κατά 27 εκατ. Θα φτάσει τα 393 εκατ. από τα 366 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα 27 εκατ. ευρώ είχαν συμφωνηθεί επί Ξανθού αλλά λόγω εκλογών δεν βγήκε η σχετική υπουργική απόφαση, που τώρα αναμένεται από τον νυν υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.
Επίσης η κ. Καρποδίνη δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ανακατανομή των πόρων του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των κονδυλίων για τις διαγνωστικές εξετάσεις, στο τέλος του χρόνου. Οπότε και θα είναι ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού. Όσο για την πλήρη κατάργηση του clawback έχει ενημερώσει τον κλάδο ότι στόχος είναι να καταργηθεί τα επόμενα τρία χρόνια.
Την περασμένη Παρασκευή η κ. Καρποδίνη συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) παρουσίασε τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή των 120 δόσεων του clawback των εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων. Οι 120 δόσεις για το clawback ήταν στα βασικά αιτήματα των διαγνωστικών.
ΠΗΓΗ: https://www.healthpharma.gr/