Εκ βάθρων αναδιάρθρωση του συστήματος εφημεριών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με βασικό “στοίχημα” την αντιμετώπιση του φαινομένου της συσσώρευσης των ασθενών στα επείγοντα και κατά προέκταση τη μείωση του χρόνου αναμονής.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Οι αλλαγές στον τρόπο που θα εφημερεύουν τα νοσοκομεία προγραμματίζεται να υλοποιηθούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εντός του έτους και θα αφορούν στον αποδοτικότερο καταμερισμό των δομών που θα δέχονται τα περιστατικά. Προγραμματίζονται ακόμη χωροταξικές αλλαγές και καταμερισμός του προσωπικού, των βαρδιών και των κλινικών που εφημερεύουν σε όλα τα νοσοκομεία.
Ήδη έχει ανακοινωθεί η χωροταξική αλλαγή του ισογείου στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, το οποίο μετατρέπεται στο σύνολό του σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την Αριστοτέλους, εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα έχει ως βασικούς άξονες την αυτονόμηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και δράσεις σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα περιστατικά που δεν χρήζουν περίθαλψης στο νοσοκομείο.
Το πλάνο για το ΕΣΥ
Μεταξύ των δράσεων που προωθούνται στα νοσοκομεία περιλαμβάνονται ακόμη παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υπαρχόντων δομών, 950 προσλήψεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού, αλλά και ο εκσυγχρονισμό της οργάνωσης των νοσοκομείων, περιλαμβανομένης της πιλοτικής εφαρμογής Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Η σύμπραξη αφορά σε διαγνωστικές εξετάσεις που θα γίνονται με ιδιωτικά μηχανήματα μέσα στα νοσοκομεία, με το ΕΣΥ να πληρώνει για καθορισμένο αριθμό εξετάσεων. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής των ασθενών.
Το πλάνο τέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου, όπου εξετάστηκαν τα πεπραγμένα των προηγούμενων μηνών και οι δράσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αξιολόγηση των νοσοκομείων
Σημειώνεται πως κατά το πρότυπο της αξιολόγησης του έργου των διοικήσεων, η οποία θα γίνεται κάθε τρεις μήνες, με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους (οι διοικητές που δεν θα πετύχουν τους στόχους θα απολύονται αυτοδικαίως και χωρίς αποζημίωση), ανάλογα κριτήρια και σύστημα αξιολόγησης αναμένεται να ισχύσει και για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας.
Ειδικότερα, επιτροπή αξιολόγησης θα ελέγχει τη λειτουργία των δημόσιων δομών σε τομείς όπως η έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών, η διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών, τα ποσοστά πληρότητας κλινών, οι χρόνοι νοσηλείας και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/