Η θνησιμότητα διπλασιάζεται στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς, που οι θεράποντες γιατροί κρίνουν ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά δεν βρίσκουν κρεβάτι…
IATRONET
Γυμνά από κρεβάτια εντατικής θεραπείας παραμένουν τα δημόσια νοσοκομεία. Με βάση τον πληθυσμό, η Ελλάδα έπρεπε να διαθέτει 3.500 θέσεις εντατικής θεραπείας, αλλά λειτουργούν 557, με αξιόλογες ελλείψεις προσωπικού.
Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία, καθώς – με βάση τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων – η επιδημία της γρίπης αναμένεται να ξεκινήσει από τις ερχόμενες εβδομάδες και να διαρκέσει έως και τα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αττική, όπου παραμένουν κλειστές 80 θέσεις εντατικής θεραπείας από τις 224.
Ακόμη και όσες λειτουργούν βγάζουν τις βάρδιες με μεγάλη δυσκολία: τον περασμένο μήνα, έληξαν οι διετείς συμβάσεις και απομακρύνθηκαν 177 νοσηλευτές και 41 γιατροί.
Μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο “Ευαγγελισμός”, έχουν κλειστές 8 κλίνες αυξημένης φροντίδας από τις 20 που διαθέτει. Στο “Αττικόν”, είναι κλειστές οι 8 θέσεις εντατικής θεραπείας από τις 27 που διαθέτει.
Κλειστές παραμένουν οι 8 από τις 18 θέσεις στο νοσοκομείο “Λαϊκό” και οι 4 – 5 από τις 12 στο Ογκολογικό Νοσοκομείο “Άγιοι Ανάργυροι”.
Ελλείψεις
Πολλά προβλήματα παρουσιάζονται και στα νοσοκομεία της περιφέρειας, με πολλές θέσεις να παραμένουν ανενεργές, εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό:
Στην Κατερίνη, είναι κλειστή μία από τις 6 θέσεις στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Στον Πολύγυρο, είναι κλειστές οι 2 από τις 6 θέσεις στη ΜΕΘ.
Στο “Βενιζέλειο”, είναι κλειστές οι 2 από τις 11 θέσεις ΜΕΘ και η μία θέση σε μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ).
Στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, είναι κλειστές οι 2 από τις 15 θέσεις ΜΕΘ.
Στη Μυτιλήνη, είναι κλειστές οι 2 από τις 8 ΜΕΘ.
Στη Σάμο, δεν λειτουργούν 3 από τις 6 θέσεις ΜΕΘ.
Στη Ρόδο, εκτός λειτουργίας είναι οι 3 από τις 9 θέσεις ΜΕΘ.
Στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, δεν λειτουργούν οι 4 από τις 16 θέσεις ΜΕΘ.
Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και σε άλλα νοσοκομεία, με χαρακτηριστική περίπτωση τη Λευκάδα, όπου παραμένουν ανενεργές και οι 6 διαθέσιμες θέσεις ΜΕΘ.
Στο Μεσολόγγι, δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ τα δύο κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ στο Αγρίνιο είναι παροπλισμένες οι 2 – 3 από τις 8 θέσεις ΜΕΘ, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως συνολικά 80 κλίνες ΜΕΘ είναι ανεπτυγμένες, αλλά δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε τακτικά διαστήματα, η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, με εσωτερικές αποφάσεις των εντατικολόγων και των διοικήσεων.
Δεν είναι τυχαίο πως οι λίστες αναμονής ξεπερνούν καθημερινά τα 80 άτομα στην Αττική και τα 20 στην κεντρική Μακεδονία.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα, νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους.
Με βάση έρευνες εντατικολόγων, η θνησιμότητα διπλασιάζεται στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς, που οι θεράποντες γιατροί κρίνουν ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά δεν βρίσκουν κρεβάτι (η θνησιμότητα από 18% – 23% εντός ΜΕΘ ανεβαίνει στο 45% – 50% εκτός ΜΕΘ).
Στελέχωση
Στην Κεντρική Μακεδονία και για 2 εκατομμύρια πληθυσμό, υπάρχουν 123 κλίνες ΜΕΘ, ενώ οι λίστες αναμονής τον χειμώνα να φθάνουν τους 25 ασθενείς.
Η Θεσσαλία διαθέτει 1.850 νοσοκομειακές κλίνες πληθυσμό 732.762 και με πληρότητα πάνω από 80%. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι μόλις 42.
Η Στερεά Ελλάδα, με 995 διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες, μεγάλη πληρότητα, πληθυσμό 547.390 και όμως έχει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ (νοσοκομείο Λαμίας).
Νησιά που αποκλείονται το χειμώνα δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ. Για ορισμένα, μάλιστα, προβλέπονται στους οργανισμούς των νοσοκομείων και δεν λειτουργούν.
Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στα νησιά. Μόνο και μόνο για να είναι κοντά σε ΜΕΘ.
Στα νησιά των Κυκλάδων, δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ.
Στα Δωδεκάνησα, λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Στα Επτάνησα, λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του νοσοκομείου Κέρκυρας, με 5 κλίνες, ενώ 16 κλίνες εξοπλισμένες είναι κλειστές (6 Λευκάδα, 5 Κεφαλονιά, 5 Ζάκυνθος).
Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με πληθυσμό 608.182 κατοίκους και 1.177 ανεπτυγμένες νοσοκομειακές κλίνες, λειτουργούν 28 κλίνες ΜΕΘ.
Η Ήπειρος, με 782 νοσοκομειακές κλίνες, μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους, διαθέτει 27 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.
Η Κρήτη, με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει μόλις 42 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.
Στη δυτική Μακεδονία, με 750 νοσοκομειακά κρεβάτια, υψηλά ποσοστά κάλυψης και πληθυσμό 300.000 κατοίκους, λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ (Πτολεμαΐδα).
Άξονες
Από την Ήπειρο έως την Αττική (450 χιλιόμετρα απόσταση) και στον ένα εθνικό άξονα λειτουργούν 53 κλίνες ΜΕΘ στα δύο νοσοκομεία των Πατρών 15 κλίνες, 5 στο νοσοκομείο της Κορίνθου, 6 στο νοσοκομείο του Αγρινίου, 7 στο νοσοκομείο της Άρτας και 20 στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.
Στον άλλο εθνικό άξονα, από τη Θεσσαλία έως την Αττική (350 χιλιόμετρα), λειτουργούν μόνο 20 κλίνες ΜΕΘ, στο νοσοκομείο της Λαμίας και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.
Νησιά του Αιγαίου, με μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, διαθέτουν ελάχιστες ή καθόλου κλίνες ΜΕΘ. Η Χίος δεν διαθέτει ΜΕΘ (μόνο 3 κλίνες ΜΑΦ), η Μυτιλήνη έχει 7 κλίνες ΜΕΘ, η Σάμος 3 κλίνες ΜΕΘ και η Ρόδος 6 κλίνες ΜΕΘ.
Με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, τα νοσοκομεία θα έπρεπε να διαθέτουν κλίνες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) σε διπλάσιο ποσοστό των κλινών ΜΕΘ. Με απλά λόγια, θα έπρεπε να διαθέτουν 7.000 κλίνες ΜΑΦ, έναντι 157 κλινών που λειτουργούν σήμερα.
Εάν υπήρχε επάρκεια σε κλίνες ΜΑΦ, θα μειώνονταν κατά πολύ οι ημέρες νοσηλείας ασθενών στις ΜΕΘ και θα μίκραιναν οι λίστες αναμονής.
Επιπλέον Πληροφορίες
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/