Site icon ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΓΝΛ: Στα όρια του το εμβολιαστικό κέντρο λόγω έλλειψης προσωπικού

Ενημέρωσε εγγράφως την 5η ΥΠΕ ότι δεν μπορεί να αυξήσει τα προγραμματισμένα ραντεβού – Παρέμβαση Ιατρικού Συλλόγου στο Υπ. Υγείας – Μεγάλη ζήτηση για παιδικά εμβόλια – Δεν εμφανίζονται στο emvolio.gov.gr πιστοποιημένες δομές υγείας και ιατρεία.

Της Μαρίνας
Αποστολοπούλου

 Τα όρια του έχει αγγίξει πλέον, το Εμβολιαστικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το οποίο σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που απεστάλη προς την 5η ΥΠΕ (4/1/22), «έχει αναλάβει εμβολιασμούς πέραν των δυνατοτήτων του». Και λόγω έλλειψης ειδικευομένων γιατρών και παιδιάτρων, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες εμβολιαστικές ανάγκες αλλά και στις εφημερίες.

Συνεπώς, αναφέρεται, η αύξηση των προγραμματισμένων ραντεβού για εμβόλια σε παιδιά δεν είναι εφικτή και επιπλέον μεσούσης της πανδημίας η ανάληψη εμβολιασμών με Moderna κάθε Κυριακή και οι κάτ’ οίκον εμβολιασμοί εξίσου καθίστανται ανέφικτοι.

Η διαπίστωση- ανάγκη προέρχεται από τον πλέον αρμόδιο τον διευθυντή της  Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΛ και υπεύθυνο του εμβολιαστικού κέντρου Κων. Καρακούση ο οποίος έχει ενημερώσει αρμοδίως την 5η ΥΠΕ δυο ημέρες πριν ενώ σχετικό έγγραφο απεστάλη και από τη Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας «ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» (5/1/22) προς τον υπουργό Υγείας  κ. Θ. Πλεύρη.

Παραδοξότητα

Και ενώ το εμβολιαστικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας εκπέμπει κραυγή αγωνίας, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες συμβαίνει και το εξής παράδοξο: οι πιστοποιημένες ιδιωτικές δομές υγείας και ιατρεία δεν εμφανίζονται στο emvolio.gov.gr οπότε οι ενδιαφερόμενοι να κλείσουν ραντεβού δεν μπορούν να τα βρουν κατά την αναζήτηση. Αποτέλεσμα; Θα πρέπει να απευθυνθούν απευθείας σε αυτά προκειμένου να κλείσουν ραντεβού. Οπότε κατά τον τρόπο αυτό, δυσχεραίνεται και η αποσυμφόρηση των δημοσίων εμβολιαστικών κέντρων.

Ο κ. Καρακούσης

Όπως επεσήμανε και στο FORMedia ο κ Καρακούσης η κατάσταση είναι πλέον κάτι παραπάνω από πιεστική καθώς, αυτή τη στιγμή το εμβολιαστικό κέντρο του ΓΝΛ διαθέτει 4 εμβολιαστικές γραμμές Pfizer, 3 γραμμές Pfizer παιδιατρικού,  μία γραμμή johnson και προστίθενται από τη Κυριακή 9/1/21 και κάθε Κυριακή  4 γραμμές moderna.

Όπως υπογραμμίζει δε, οι ειδικευόμενοι γιατροί που επιβλέπουν τους εμβολιασμούς δεν επαρκούν ήδη για να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες πόσο μάλλον με την προσθήκη και του moderna. Ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα παιδιατρικά εμβόλια καθώς το ΓΝΛ έχει μόνο δυο παιδιάτρους και μέρος των εφημεριών της παιδιατρικής κλινικής καλύπτεται και από παιδίατρο Κέντρου Υγείας προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Ο κ Καρακούσης τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση και να δοθεί μία συγκεκριμένη προοπτική προς την κατεύθυνση αυτή διότι μετά και την ερχόμενη βδομάδα τα πράγματα θα είναι πλέον εκτός ορίων.

Μεγάλη ζήτηση για παιδικά

Είναι χαρακτηριστικό, ότι αυτή τη στιγμή στο εμβολιαστικό κέντρο του ΓΝΛ εξυπηρετούνται περί τα 500 εμβόλια ενηλίκων καθημερινά και από 50 παιδιατρικά που εξυπηρετούνται σήμερα ζητήθηκε ο αριθμός να ανέβει στα 231 ημερησίως λόγω της αυξημένης ζήτησης, από πλευρά γονέων παιδιών από 5 έως 11 ετών, να εμβολιαστούν. Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά εμβολιάζονται με ειδική δόση της Pfizer για παιδιά.

Χαρακτηριστικό της αυξημένης ζήτησης σε παιδικά εμβόλια είναι, όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου προς το υπουργείο Υγείας , είναι ότι εξαντλήθηκαν μέσα σε ένα διήμερο και οι γονείς αναγκάζονται να τρέχουν σε όμορους νομούς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος

Στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, όπως προαναφέρεται, ως κοινωνό του προβλήματος, επισημαίνει ότι στην ΠΕ Λάρισας υπάρχει σημαντικός  αριθμός ιδιωτών γιατρών που θα μπορούσαν να αναλάβουν τους εμβολιασμούς στα  ιατρεία τους η κατ οικον, όπως και την 3η δόση άνω των 18 ετών, ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό στην Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. Ενώ αναφέρει ότι είναι πάγια θέση του οι εμβολιασμοί να εκτελούνται από δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι στα Νοσοκομεία.

Ανισότητες

Η κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε εμβολιασμούς στο εμβολιαστικό κέντρο του ΓΝΛ είναι αντιστρόφως ανάλογη ως προς το προσωπικό που μπορεί να διαθέσει το νοσοκομείο. Όπως σχολιάζει ο κ Καρακούσης, αντιμετωπίζεται ισότιμα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, από το υπουργείο Υγείας, χωρίς όμως να έχει  ούτε την ίδια δυναμική σε κλίνες και προσωπικό, ούτε σε υποδομές, καθώς μιλάμε για ένα παλιό κτίριο με συγκριμένα προβλήματα και ελλείψεις.

Αριθμητικά δε μιλώντας, το ΓΝΛ έχει 210 κλίνες ενώ το Πανεπιστημιακό 650, με το ανάλογο προσωπικό και μολαταύτα οι εφημερίες γίνονται καθημερινά εναλλάξ ενώ σε άλλες πόλεις όπως  επί παραδείγματι στην Πάτρα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κάνει 4 εφημερίες και ο Άγιος Ανδρέας 3.

Επίσης, όπως παρατηρεί, η παιδιατρική του Πανεπιστημιακού δεν έχει μπει ακόμη στο κομμάτι των εμβολίων για παιδιά.

 

ΠΗΓΗ:https://www.formedia.gr/

Exit mobile version