Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
«Φύγε εσύ, έλα εσύ»…Κάπως έτσι φαίνεται ότι αναμένουν πολλοί τον μελλούμενο ανασχηματισμό, κάνοντας μάλιστα και σχετικές εκτιμήσεις.
Βέβαια η υπόθεση «ανασχηματισμός» είναι κάπως πιο σύνθετη για τον εκάστοτε πρωθυπουργό και δεν περιλαμβάνει απλά μετακίνηση προσώπων. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν μία κυβέρνηση μετρά μόλις λίγους μήνες στην εξουσία.
Με βάση καλά πληροφορημένες πηγές του HealthReport.gr, τρία είναι τα βασικά στοιχεία που θα μετρήσουν στις επερχόμενες αλλαγές: η αποδοτικότητα ενός υπουργού, η συμπεριφορά του εντός και εκτός γραφείου, αλλά και οι σχέσεις με τον υφυπουργό του.
Η περίπτωση του υπουργείου Υγείας πάντως φαντάζει πιο σύνθετη από ότι θα μπορούσε κανείς να υποψιαστεί.
Ο Βασίλης Κικίλιας το τελευταίο διάστημα, (μάλλον κοντά στη συνάντηση με τον Κ.Μητσοτάκη για την αξιολόγηση), επιδεικνύει μια ιδιαιτέρως μεγάλη δραστηριότητα. Αφήνοντας στην άκρη τις βασικές πολιτικές γραμμές για την Υγεία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, πολλοί στο Μέγαρο Μαξίμου του αναγνωρίζουν τον ορθό συντονισμό για την υπόθεση του κορωνοϊού, αλλά και τη σωστή επιλογή των προσώπων για τη διαχείριση της παγκόσμιας επιδημίας (ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ κ.λ.π.).
Αδιάφορα δεν πέρασε το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου και η υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις προσλήψεις των γιατρών του ΕΣΥ. Μια διαδικασία που θα επιταχύνει κατά πολύ την τοποθέτηση του ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, ανεξάρτητα εάν παρατηρήθηκαν τεχνικά προβλήματα (Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ).
Από την άλλη θετικά αξιολογείται και η συνεχής ενημέρωση που γίνεται από το υπουργείο Υγείας σε διάφορα θέματα, κάτι που αποδίδεται και στην επιλογή των συνεργατών του (εκπρόσωποι Τύπου, ορθός συντονισμός για τη δημοσιοποίηση των θεμάτων, τηλεοπτική παρουσία κ.λ.π.)
Ωστόσο, επειδή πάντα υπάρχει και ένα ωστόσο, στα μείον καταγράφονται οι όχι και τόσο αποδοτικές σχέσεις με τον υφυπουργό του. Παρότι οι δύο Βασίληδες επιδιώκουν να διατηρήσουν χαμηλά τον υπόγειο ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ τους, διαψεύδοντας συχνά πυκνά τα όσα λέγονται και γράφονται για τις κακές τους σχέσεις, το Μέγαρο Μαξίμου είναι πλήρως ενήμερο για τα όσα συμβαίνουν στην οδό Αριστοτέλους.
Εξάλλου είναι και αυτή η ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου αλλά και οι άλλοι στενοί συνεργάτες του Κ.Μητσοτάκη, που καταγράφουν όχι μόνο τα όσα πράττουν οι ένοικοι της Αριστοτέλους σε επίπεδο δράσεων, αλλά και όσα κάνουν …μεταξύ τους.
Άλλωστε διάφοροι καλοθελητές, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr, σπεύδουν κάθε τόσο στα υψηλότατα κυβερνητικά κλιμάκια για να ενισχύουν ή να αποδυναμώσουν τα δύο κεντρικά πρόσωπα του υπουργείου Υγείας.
Η αναιμική αντιπολίτευση
Κατά τα άλλα η λυτρωτική απαλλαγή από την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Υγείας είναι πιθανό και να μην έρθει για τον Βασίλη Κικίλια, καθώς στα θετικά του προσμετράται από το Μέγαρο Μαξίμου το γεγονός ότι δέχεται ελάχιστη έως ανύπαρκτη κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα από τους τέως υπουργούς Ξανθό και Πολάκη.
Για άγνωστους λόγους (είναι γνωστοί στο Μέγαρο Μαξίμου βέβαια) ο Βασίλης Κικίλιας έχει κατορθώσει να δέχεται αναιμικές προσωπικές επιθέσεις από τους προκατόχους του οι οποίοι περιορίζονται σε αδιάφορες ανακοινώσεις οι οποίες συνήθως στοχεύουν γενικά στο σύστημα και ουδέποτε στον νυν υπουργό Υγείας.
Βέβαια μέσα σε όλη αυτήν την πολιτική σύμφυρση, είναι άγνωστο εάν ο υπουργός Υγείας θα παραμείνει σε ένα υπουργείο που μάλλον του προκαλεί πονοκέφαλο παρά ευχαρίστηση. Ο ανασχηματισμός πάντως τοποθετείται πλέον μετά τις επισκέψεις των τροϊκανών για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και προσδιορίζεται κοντά στον Απρίλιο με Μάϊο.
Και επειδή όπως πάντα όλοι οι υπουργοί τρέμουν την απόρριψη και θεοποιούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή τους στο ίδιο πόστο, φαίνεται πως ο Βασίλης Κικίλιας ευελπιστεί να κλείσει κάποια θέματα και να μετακινηθεί σε …άλλη γη σε άλλα μέρη, δηλαδή σε άλλο δυνατό υπουργείο.
Αυτό φαίνεται όμως ότι θα εξαρτηθεί – όπως λένε στο HealthReport.gr υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη- από το αν ο πρωθυπουργός δώσει τελικώς ψήφο εμπιστοσύνης στους υφυπουργούς που επέλεξε ή στα προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ που συνοδεύονται και από ψηφοφόρους.
Εξάλλου όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα επιδιώξει να μικρύνει το κυβερνητικό σχήμα, να τοποθετήσει περισσότερες γυναίκες, αλλά και να εξοβελίσει τα αταίριαστα «δίδυμα» στην κυβέρνηση.
Κοντός ψαλμός αλληλούια…
ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/