Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Τι κοινό μπορεί να έχει άραγε η Ελλάδα με την Κίνα; Με την πρώτη σκέψη σίγουρα δεν έχουμε πολλά κοινά. Εξαιρείται το γεγονός ότι και οι δύο χώρες διαθέτουν από τους παλαιότερους πολιτισμούς στον πλανήτη.
Κατά τα άλλα το …χάος.
Εμείς κοντά στα 10,74 εκατομμύρια πληθυσμό (στοιχεία 2018) και εκείνοι 1,386 δισεκατομμύρια (2017).
Ίσως γι αυτό και οι Κινέζοι εξέπληξαν ολόκληρο τον πλανήτη, αφού κατόρθωσαν και έφτιαξαν νοσοκομείο με 1000 κλίνες μέσα σε 10 ημέρες. Άλλωστε έχουν διαθέσιμο εργατικό δυναμικό να ανταποκριθεί σε τέτοιες περιπτώσεις.
Εμείς από την άλλη όσο πληθυσμό να διαθέταμε και πάλι θα κλείναμε ραντεβού για εξέταση το …2022, όπως συνέβη με την περίπτωση της ηλικιωμένης στα Χανιά που δεν πίστευε στα μάτια της όταν διαπίστωσε ότι το έτος 2022 δεν ήταν τυπογραφικό λάθος αλλά κανονικό ραντεβού. (Διαβάστε ΕΔΩ: “Τι απαντά το υπουργείο Υγείας για το ραντεβού για εξέταση το 2022 στο Νοσοκομείο Χανίων!”)
Η διαφορά των δύο λαών έγκειται κυρίως στην οργάνωση. Ο Κινεζικός λαός είναι οργανωτικός και μεθοδικός. Σε εκείνη τη χώρα προφανώς και ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα. Όταν στην Κίνα κάποιος δηλώνει ότι στο τάδε χρονικό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί εκείνο το έργο, αυτό υλοποιείται ακριβώς στο χρόνο που έχει ορισθεί.
Αντίθετα στην Ελλάδα ισχύει πάντα το … «ώρα ΠΑΣΟΚ». Ένας όρος συνυφασμένος με την αναβλητικότητα, δεδομένων των καθυστερήσεων που καταγράφονταν από τα στελέχη της άλλοτε ισχυρής κυβερνητικής παράταξης.
Έτσι το «ώρα ΠΑΣΟΚ» ισχύει και για τα δημόσια νοσοκομεία. Αν φυλλομετρήσει κανείς βιαστικά τις δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες (και όχι μόνο φέτος ή πέρυσι) από τους υπουργούς Υγείας της χώρας μας για τις βελτιώσεις που υπόσχονταν στο ΕΣΥ, θα περίμενε σήμερα να δει ένα κόσμημα ιατρικών υπηρεσιών.
Αντίθετα όμως. Σήμερα το ΕΣΥ παρουσιάζει την ίδια εικόνα που παρουσίαζε και πριν 20 χρόνια. Και τότε προσωπικό δεν υπήρχε, έλλειπαν βασικά υλικά ενώ και οι εργαζόμενοι ήταν σε μόνιμη εξάντληση. Πιθανώς και τότε τα ραντεβού για μία εξέταση να κλείνονταν σε δύο χρόνια, όπως στη περίπτωση της ηλικιωμένης στα Χανιά.
Η λύση αντί υποσχέσεων ενδεχομένως να είναι η τακτική των Κινέζων: οργάνωση, μεθοδικότητα και δουλειά.
Αλλιώς μας βλέπω σε 20 χρόνια να συζητούμε τα ίδια… Και τότε πιθανώς κάποιος νέος κορονοϊός να μας ξυπνήσει και πάλι…
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/