Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Ο Γιάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης στο ΕΚΠΑ αναμένεται να αναλάβει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr την επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ) του υπουργείου Υγείας, που δίνει το πράσινο φως για την κυκλοφορία νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.grότι ήδη έχει συζητηθεί το θέμα και του έχει προταθεί επισήμως, ενώ αναμένονται κάποιες λεπτομέρειες να αποσαφηνισθούν.
Όλα δείχνουν πάντως ότι ο καθηγητής Γιάννης Υφαντόπουλος θα αναλάβει το κρίσιμο πόστο στην Επιτροπή ΗΤΑ (θα αντικαταστήσει τον Δ.Κούβελα), δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου υγείας επιταχύνει τις διαδικασίες για την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών, την κυκλοφορία νέων φαρμάκων στη αγορά αλλά και την αποζημίωση νέων σκευασμάτων. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Επί ποδός υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ για το Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων! Αναζητείται ειδικός σύμβουλος»
Να σημειωθεί ότι εδώ και 18 μήνες δεν έχει κυκλοφορήσει κανένα νέο σκεύασμα στην Ελλάδα (εξαιρούνται κάποια ελάχιστα γενόσημα), παρότι νέα φάρμακα κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα σχέδια για την Επιτροπή ΗΤΑ
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει με τη συνδρομή του καθηγητή Γιάννη Υφαντόπουλου να προχωρήσει άμεσα στον ανασχηματισμό της Επιτροπής ΗΤΑ η οποία μετρά το κόστος σε σχέση με το όφελος των νέων καινοτόμων φαρμάκων, πριν αυτά κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Ο ίδιος ο Γ.Υφαντόπουλος προτίθεται λένε πηγές του HealthReport.grνα προχωρήσει και στη δημιουργία Οργανισμού όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη συμφωνία μας με τους δανειστές και βέβαια ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σήμερα ο μηχανισμός ελέγχου και έγκρισης των καινοτόμων φαρμάκων περιορίζεται σε μία Επιτροπή ενώ με βάση τον σχεδιασμό ο Οργανισμός που θα δημιουργηθεί θα διαθέτει και ξένους επιστήμονες ώστε να υπάρχει διαφάνεια στον έλεγχο των φαρμάκων.
ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/