Γράφει ο Κων/νος Γιαννακόπουλος
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας
Το Σύστημα Υγείας της χώρα μας είναι μικτό και λειτουργεί με βασικό πυλώνα το Κρατικό (ΕΣΥ- Στρατιωτικά Νοσοκομεία) κατά 55% και ως υποστηρικτικό πυλώνα το Ιδιωτικό κατά 45%.
Η πανδημία τα 2 τελευταία χρόνια αντιμετωπίστηκε σε ορισμένες περιοχές με όλες μας τις υγειονομικές δυνάμεις με σχετική επιτυχία, σε άλλες οριακά, ενώ σε κάποιες, ιδιαίτερα απομακρυσμένες, το σύστημα κατέρρευσε. Ακόμη η πανδημία βρήκε το Κρατικό Σύστημα Υγείας ήδη λαβωμένο από την προηγούμενη μνημονιακή περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ παράλληλα ανέδειξε τα τρωτά σημεία του, που θα πρέπει άμεσα να θεραπεύσουμε με την ριζική αναμόρφωσή του.
Πιστεύουμε πως η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ περνάει μέσα από:
- Την εκπόνηση ενός νέου ρεαλιστικού υγειονομικού χάρτη, στον οποίο η διάταξη των υγειονομικών δομών θα γίνεται αποκλειστικά με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες περίθαλψης των πολιτών.
- Την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος που ειδικά για τη φετινή χρονιά απαιτείται έκτακτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού για τις δαπάνες υγείας και πρόσθετα κονδύλια.
- Την στελέχωση όλων υγειονομικών δομών του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και θέσπιση ειδικών κινήτρων για ορισμένες ειδικότητες (εντατικολογίας, αναισθησιολογίας κ.ά.)
- Την μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού μέσα από νέο ειδικό μισθολόγιο.
- Την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με γνώμονα την εξελισσόμενη νέα τεχνολογία.
- Την κτηριακή αναβάθμιση εκεί όπου χρειάζεται.
- Την διαρκή αξιολόγηση και πιστοποίηση όλων ανεξαιρέτως των κρατικών μονάδων υγείας
- Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η αξιοκρατία και η ταχύτητα.
- Την σύνταξη νέων οργανισμών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
Ιδιαίτερα μνεία θα πρέπει να γίνει για την οργάνωση μιας ενιαίας, καθολικής και προσβάσιμης από όλους τους πολίτες ΠΦΥ με ελεύθερη επιλογή γιατρού, με την αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού δυναμικού της χώρας που θα αποσκοπεί
στην πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή, αποκατάσταση και ενδυνάμωση της υγείας και στην έγκαιρη και σωστή διάγνωση με την χρήση διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων.
Κύριοι άξονες δημιουργίας μια αξιόπιστης ΠΦΥ αποτελούν:
- Ο πλήρης διαχωρισμός της ΠΦΥ από τη Δευτεροβάθμια/Τριτοβάθμια.
- Η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με
διακομματική Θεσμική στελέχωση και 5ετή θητεία.
- Η ανάπτυξη και ο προγραμματισμός ανά Διοικητική Περιφέρεια με την
συμμετοχή εκπροσώπων της ιατρικής και της νοσηλευτικής κοινότητας.
Η Συλλογική σύμβαση με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ, ως
σύμβουλο της πολιτείας αλλά και όργανο ελέγχου και αυτορρύθμισης.
- Η αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης, ιατρικής πράξης και διαγνωστικής εξέτασης σε ευρωπαϊκά επίπεδα.
- Η εφαρμογή δυναμικού κλειστού προϋπολογισμού ανά ασθενή για εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις.
- Η έμφαση στην πρόληψη αξιοποιώντας ενωσιακούς πόρους.
- Η αξιοποίηση της Ψηφιακής τεχνολογίας με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας.
- Η δημιουργία Αστικού Τύπου Κέντρων Υγείας 24ώρου εφημερίας και η δημιουργία Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) στελεχωμένα με ιδιώτες γιατρούς.
- Η παραπομπή από ιατρό σε ιατρό να είναι ελεύθερη, ψηφιακή και αμφίδρομη.
- Η συνταγογράφηση φαρμάκων να γίνεται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα πρόληψης και θεραπείας. Η χορήγηση φαρμάκων να γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή.
- Η τακτική εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα να γίνεται μόνο με παραπεμπτικό σημείωμα του θεράποντος γιατρού και με τη σύμφωνη γνώμη του νοσοκομειακού γιατρού υποδοχής.
Ο ιδιωτικός τομέας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, στέκεται υποστηρικτικά στον κρατικό υπηρετώντας και οι δύο την Δημόσια Υγεία. Συγκριτικά πλεονεκτήματα του ιδιωτικού τομέα αποτελούν οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στις περισσότερες περιπτώσεις, η πιστοποίηση και η διαρκής αξιολόγηση καθώς και το χαμηλό κόστος ανά κλίνη (μέχρι υποπενταπλάσιο-εξαιρουμένων των ΜΕΘ) καθόσον στον κρατικό τομέα διαπιστώνεται σε πολλές περιπτώσεις υπέρμετρη σπατάλη ενώ αρκετές μονάδες υγείας δεν μπορούν να συντάξουν ακόμα ισολογισμούς.
Επειδή όμως τον πολίτη τον ενδιαφέρουν οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας από οποιονδήποτε τομέα και αν προσφέρονται, χωρίς φυσικά να πληρώνει από την τσέπη του, είναι πλέον ιστορική ανάγκη η στενή αλλά θεσμοθετημένη συνεργασία του κρατικού και ιδιωτικού τομέα προς όφελος πάντα των πολιτών αλλά και των λειτουργών υγείας.
Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ HEALTH 2022