Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κ. Γιαννακόπουλος περιγράφει με «μελανά» χρώματα την τρέχουσα κατάσταση και μιλά για όσα έφταιξαν – Τι ζητά για την αναχαίτιση των αρνητικών εξελίξεων
Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη
Ολική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών καταγράφεται σε τοπικό επίπεδο στο μέτωπο της πανδημίας, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος στη larissanet, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται – ως επί το πλείστον – οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες. Αυτή η κατάσταση ήδη προκαλεί μεγάλη πίεση στα δύο νοσοκομεία, με το 100% των κλινών ΜΕΘ και αρνητικής πίεσης να είναι κατειλημμένες. Σ’ αυτό το ζήτημα ο κ. Γιαννακόπουλος επαναφέρει την πρόταση για συνεργασία κρατικού και ιδιωτικού τομέα, όπως είχε γίνει και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Κρίσιμο στοιχείο αποτελεί η ανάδειξη όσων έφταιξαν για την αρνητική τροπή στην περιοχή της Λάρισας με τον κ. Γιαννακόπουλο να εντοπίζει στο μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και στην υπέρμετρη χαλάρωση σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «οι συμπολίτες μας εξέλαβαν λάθος 2 σημαντικά μηνύματα που πιθανόν να βόλευαν την πολιτική διαχείριση σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές…».
«Τις επόμενες εβδομάδες βαδίζουμε, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, προς την κορύφωση του 4ου κύματος. Τέλη Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο θα δοκιμαστεί το Σύστημα Υγείας και στην περιοχή μας γι’ αυτό και η εξέλιξη του σχεδίου συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να επιταχυνθεί»
Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας με το Σύστημα Υγείας να πιέζεται ακόμη περισσότερο από τα τέλη Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο.
Για να αντιστραφεί η αρνητική κατάσταση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας ζητά την εκπόνηση ενός νέου εμβολιαστικού σχεδίου, του οποίου «σκιαγραφεί» τα βασικά χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της στάσης που έχουν οι γιατροί έναντι του εμβολιασμού ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρει ότι η πλειονότητα είναι υπέρ, έχει σταματήσει εν τη γενέσει του το φαινόμενο να διακινούνται δημόσια αντιεμβολιαστικές απόψεις – μετά και από την τιμωρία που επιβλήθηκε σε γιατρό στη Λάρισα – ενώ προσθέτει πως «υπάρχουν καταγγελίες, ευτυχώς για ελαχιστότατους γιατρούς, που συμβουλεύουν κατ’ ιδίαν ενήλικες και παιδιά να μην εμβολιαστούν οι οποίες ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες».
Καθώς η εποχική γρίπη βρίσκεται… προ των πυλών ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου δηλώνει πως «διπλασιάζεται η πιθανότητα κακής έκβασης σε ασθενείς με γρίπη και κορωνοϊό», γι αυτό και ζητά ο αντιγριπικός εμβολιασμό να γίνει παράλληλα με τον εμβολιασμό κατά της covid-19.
Κλείνοντας, στέλνει σαφή μηνύματα με αποδέκτες την Κυβέρνηση, τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες.

Κύριε Γιαννακόπουλε, πώς θα συνοψίζατε τη συνολική εικόνα που έχει πλέον η πανδημία στην περιοχή της Λάρισας;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιδείνωση όλων των επιδημιολογικών δεικτών, με τα κρούσματα να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, με αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών covid τόσο από τους ιδιώτες γιατρούς στην ΠΦΥ όσο και από τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ., με αυξημένες εισαγωγές σε όλα τα επίπεδα (απλές κλίνες, θάλαμοι αρνητικής πίεσης, ΜΕΘ), στην συντριπτική πλειονότητα ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, βαριές νοσηλείες και θανάτους ακόμα και ατόμων νεαρής ηλικίας.
Σε ποιό σημείο βρίσκονται οι αντοχές των δύο νοσοκομείων που έχουν την έδρα τους στην πόλη; Τί πρέπει να γίνει ώστε να αντέξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας εφόσον τα χαρακτηριστικά της πανδημίας παραμείνουν τα ίδια ή ακόμη χειρότερα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση;
Οι Δευτεροβάθμιες Δομές Υγείας δηλαδή τα δύο νοσοκομεία μας βρίσκονται ήδη σε μεγάλη πίεση (εκατό τοις εκατό πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ και αρνητικού θαλάμου) και προσπαθούν να περιθάλψουν όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, ανοίγοντας καθημερινά νέα κρεβάτια covid. Οι αντοχές όμως του κρατικού συστήματος σε επίπεδο νοσηλειών είναι περιορισμένες για το λόγο ότι συνεχίζει διαχρονικά να υπάρχει η έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού. Ανεξέλεγκτο φαινόμενο νοσηλειών του 2ου κύματος είναι ήδη ορατό. Επομένως προβάλει επιτακτική η ανάγκη άμεσης συνεργασίας κρατικού και ιδιωτικού τομέα (Ιδιωτικής ΠΦΥ, Κέντρων Υγείας, Νοσοκομείων, Ιδιωτικών Κλινικών) ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση και παράλληλα αναβαθμισμένες υπηρεσίες νοσηλείας προς όλους τους πολίτες που τις έχουν ανάγκη, χωρίς απολύτως καμία οικονομικής τους επιβάρυνση. Το μοντέλο αυτής της συνεργασίας άλλωστε αποτέλεσε και πρότασή του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και εφαρμόστηκε με επιτυχία κατά τη διάρκεια του 3ου κύματος.
«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει παράλληλα με τον εμβολιασμό κατά της covid19. Οι δύο ενέσεις μπορούν να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα σε διαφορετικά όμως σημεία»
Τί φταίει και η Π.Ε. Λάρισας καθημερινά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ότι αφορά τον αριθμό κρουσμάτων;
Το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων (περίπου ο 1 στους 2 είναι εμβολιασμένος) αποτελεί την κυριότερη αιτία που συμπληρώνεται από την υπέρμετρη χαλάρωση των προστατευτικών μέτρων (μάσκα-αποστάσεις-υγιεινή χεριών). Τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμόζονται, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν επαρκούν για την εποπτεία τους. Η Αστυνομία και η ΑΑΔΕ θα πρέπει να πλαισιωθούν άμεσα από ομάδες υγειονομικών υπαλλήλων και εποπτών της Διεύθυνσης Υγείας ώστε να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν μεγαλύτερο ελεγκτικό έργο ποσοτικά.
Επιπρόσθετα, φαίνεται πως οι συμπολίτες μας εξέλαβαν λάθος 2 σημαντικά μηνύματα που πιθανόν να βόλευαν την πολιτική διαχείριση σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Το ένα ήταν ότι ο αρχικός εμβολιασμός αρκούσε για την εκρίζωση της πανδημίας, χωρίς παράλληλα να εξηγούν ότι αφενός μεν δεν αφήνει ισόβια ανοσία, γι’ αυτό απαιτούνται και αναμνηστικές δόσεις, αφετέρου δε η βασική προστατευτικότητά του ήταν η τροποποίηση της βαρύτητας της νόσου. Κατά δεύτερον, παρερμηνεύτηκε το δεύτερο λάθος μήνυμα που αφορούσε τη νόσηση των εμβολιασμένων και της μετάδοσης της νόσου.
Ποιές είναι οι εκτιμήσεις σας σε σχέση με την εξέλιξη που θα έχει η πανδημία τόσο τοπικά, όσο και πανελλαδικά; Πόσο πιθανό είναι το πέμπτο κύμα του κορωνοϊού και ποιά θα είναι τα χαρακτηριστικά, όπως και η διάρκειά του;
Τις επόμενες εβδομάδες βαδίζουμε, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, προς την κορύφωση του 4ου κύματος. Τέλη Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο θα δοκιμαστεί το Σύστημα Υγείας και στην περιοχή μας γι’ αυτό και η εξέλιξη του σχεδίου συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να επιταχυνθεί. Η εξασφάλιση σε πρώτη φάση εξήντα απλών κλινών covid και οκτώ κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές είναι προς την σωστή κατεύθυνση και κυρίως προς όφελος της Δημόσιας Υγείας. Η αναζωπύρωση του 5ου κύματος στην καρδιά του χειμώνα θα πρέπει να περιοριστεί ως προς την έκτασή του με τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων και την 3η δόση του εμβολίου σε όσους προβλέπεται.
Ειδικά σε ότι αφορά τα σχολεία, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε – κατά το δυνατόν – να θωρακιστούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς από τον κορωνοϊό;
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων είναι επικαιροποιημένα και λεπτομερή. Το ζητούμενο όμως είναι να εφαρμόζονται στην πράξη ώστε να αποδίδουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία προς όλους. Είναι θετικό το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, απομένει όμως να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη των μαθητών και των γονιών τους, μιας και έχει χιλιοειπωθεί απ’ όλους μας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Η απόκτηση ανοσίας μετά από νόσηση και όχι από εμβολιασμό είναι ένα ρίσκο για όλες τις επιδημικές ασθένειες πολύ δε περισσότερο για τη covid 19, που πλέον εκτός από τις οξείες επιπλοκές, αρχίζουμε να μετράμε και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της.
Πώς μπορεί να αντιστραφεί, πλέον, αυτή η εικόνα σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς; Η υποχρεωτικότητα τελικά είναι λύση;
Ένα νέο εμβολιαστικό σχέδιο προσαρμοσμένο στις εμβολιαστικές συνθήκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα, που θα προσεγγίζει ακόμα και την καρδιά του σκληρού πυρήνα των αντιεμβολιαστών προβάλει ως επιτακτική ανάγκη. Στο στρατηγικό αυτό σχεδιασμό θα πρέπει να αξιοποιηθούν Παιδίατροι με αυξημένη εμβολιαστική κουλτούρα, ορισμένοι ειδικοί επιστήμονες χωρίς περιττή φλυαρία, Επικοινωνιολόγοι, Ψυχολόγοι ώστε να επικοινωνήσουν την χρησιμότητα και ασφάλεια του εμβολιασμού προς όλους. Από την άλλη μεριά η Πολιτεία θα πρέπει να διαθέσει μεγάλο αριθμό κινητών μονάδων, που πλαισιωμένες από ιδιώτες και κρατικούς γιατρούς της ΠΦΥ να επισκεφτούν μέχρι και το τελευταίο χωριό, όπου εκεί η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επίσης θα πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία συμβάσεων με ιδιώτες ιατρούς και κυρίως τους παιδιάτρους γιατί το υπάρχον πολύπλοκο καθεστώς είναι αποτρεπτικό της συμμετοχής τους. Χρειάζεται ευελιξία και ταχύτητα και όποιος υπεύθυνος δεν μπορεί να τα συνδυάσει αυτά τα δύο να αντικατασταθεί.
Όσον αφορά την αμφιλεγόμενη υποχρεωτικότητα αυτή λειτούργησε στον κλάδο των υγειονομικών σε μεγάλο βαθμό και έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει εμπειρία απ’ την επέκταση της εφαρμογής της και σε άλλους κλάδους. Εκείνο όμως που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι η μέριμνα για την άμεση εξάλειψη θυλάκων αντιεμβολιαστών υψηλόβαθμων στελεχών μέσα στις κρατικές υπηρεσίες, που επηρεάζουν τους υφισταμένους τους κα αυτοί με τη σειρά τους τις οικογένειές τους και τους φίλους τους.
Επιμένουν στη Λάρισα φαινόμενα αντιεμβολιαστών γιατρών – που δίνουν αντίστοιχες «συμβουλές» σε πολίτες που τους εμπιστεύονται – όπως είχατε επισημάνει σε συνέντευξή σας στη larissanet προ τριμήνου;
Η πλειονότητα των συναδέλφων είναι υπέρ του εμβολιασμού, παρακολουθούν και ακολουθούν τα τεκμηριωμένα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, όπως άλλωστε επιβάλλει η ιατρική ηθική και επιστήμη. Η δημόσια εμφάνιση γιατρών που παραπληροφορούσαν και παραπλανούσαν το κοινό με αντιεπιστημονικές απόψεις έχει σταματήσει εν τη γενέσει της τουλάχιστον στην περιοχή μας, μετά τον πειθαρχικό έλεγχο και τιμωρία γιατρού στην Λάρισα, που ακολουθήθηκε και από άλλους Συλλόγους. Όμως υπάρχουν καταγγελίες, ευτυχώς για ελαχιστότατους γιατρούς, που συμβουλεύουν κατ’ ιδίαν ενήλικες και παιδιά να μην εμβολιαστούν οι οποίες ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Πόσο σας προβληματίζει η ταυτόχρονη παρουσία κορωνοϊού και εποχικής γρίπης στην κοινότητα και τί θα πρέπει να γίνει για την καλύτερη δυνατή προστασία του πληθυσμού;
Η επιδημιολογική πίεση από τον κορωνοϊό παραμένει σημαντική και αν σε αυτή προστεθεί και η γρίπη, προφανώς και η νοσηρότητα θα αυξηθεί. Διπλασιάζεται σχεδόν η πιθανότητα κακής έκβασης σε ασθενείς με γρίπη και κορωνοϊό. Για το λόγο αυτό ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει παράλληλα με τον εμβολιασμό κατά της covid19. Οι δύο ενέσεις μπορούν να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα σε διαφορετικά όμως σημεία.
Κλείνοντας, ποιά είναι τα μηνύματα που θέλετε να στείλετε προς την Κυβέρνηση, τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες;
Πρώτα-πρώτα η Κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει γενναία τα κονδύλια για την Υγεία και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καταπολέμηση της covid19 δεν γίνεται χωρίς χρήματα. Νέος στρατηγικός σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας και ιδιαίτερα των εμβολιασμών και άμεση αντικατάσταση όλων των υπευθύνων που απέτυχαν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες μας. Άμεση ενίσχυση σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές με παράλληλη οργάνωση μιας αξιόπιστης ΠΦΥ με συμμετοχή του συνόλου των ιδιωτικών ιατρείων και πολυϊατρείων.
Όσον αφορά τους Φορείς θα πρέπει να βοηθήσουν στην εφαρμογή του νέου σχεδίου που θα εκπονηθεί, να ενισχύσουν με κάθε μέσον (προσωπικό και υλικά) την όλη προσπάθεια και να επικοινωνήσουν τον εμβολιασμό προσεγγίζοντας την μεγάλη μάζα των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, που φυσικά και δεν ανήκει στον πολύ μικρό πυρήνα των δογματικών αντιεμβολιαστών.
Όσον αφορά τους πολίτες θα πρέπει ανεπιφύλακτα να τρέξουν να εμβολιαστούν και μέχρι τότε μαζί με τους εμβολιασμένους να τηρούν με αυστηρότητα τα προστατευτικά μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET