Μία νεοσύστατη startup από Ελληνες στην Ελβετία χρησιμοποιεί την τεχνολογία και συγκεκριμένα αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψει με ακρίβεια μελλοντικές καταστροφές. Μεταξύ αυτών και ο γιος του γνωστού γιατρού και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννακόπουλος.
Σε ανάρτηση του ο κ. Κ. Γιαννακόπουλος παραθέτει το παρακάτω ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, αναφέροντας: “Το ένα ιδρυτικό μέλος από τα 3 της Εταιρείας στην Ζυρίχη είναι ο Γιαννακόπουλος Γεώργιος του Κωνσταντίνου”:
“Ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος υπερχείλισης ενός φράγματος στην περιοχή σας; Κάτα πόσο θα κινδύνευε το σπίτι σας σε περίπτωση έντονης πλημμύρας και πόσο θα κόστιζε το χτύπημα επόμενης κακοκαιρίας Daniel;
Μπορεί τα παραπάνω ερωτήματα για κάποιους να μην έχουν απάντηση, ωστόσο μία νεοσύστατη startup από Ελληνες στην Ελβετία χρησιμοποιεί την τεχνολογία και συγκεκριμένα την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει με ακρίβεια μελλοντικές καταστροφές.
Η «ReoR20» ιδρύθηκε το 2019 από τον Ντάνι Χατζηπροδρόμου, τον Χρήστο Αλταντζή και τον Γιώργο Γιαννακόπουλο, οι οποίοι φτιάχνουν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να επεξεργασθούν μεγάλο όγκο δεδομένων σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Μαθαίνουμε στην A.I. πώς να κάνει… φυσική
Μιλώντας στην «Κ» ο CEO της εταιρείας, Ντάνι Χατζηπροδρόμου, εξηγεί το τεράστιο κενό που υπήρχε προηγουμένως με τα μοντέλα κατανόησης του ρίσκου της πλημμύρας όσον αφορά τη μηχανική ρευστών.
«Τα μοντέλα κατανόησης του ρίσκου που χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανία είναι απλοποιημένα για πρακτικούς λόγους. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει αρκετά μεγάλη υπολογιστική δύναμη για να προχωρήσεις σε πλημμυρικές αναλύσεις εις βάθος. Τότε κατανόησα πως για να λυθεί αυτό το πρόβλημα πρέπει να μάθω στην AI να κάνει φυσική», εξηγεί ο ίδιος.
Ο Ντάνι θυμάται μάλιστα το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε το 2017 στον Χρήστο προκειμένου να μοιραστεί μαζί του την ιδέα του.
«Ο Χρήστος ήταν τότε στο MIT, ενώ εγώ είχα ολοκληρώσει και το μεταδιδακτορικό μου στη Ζυρίχη και τέτοια θέματα συζητούνταν στους ακαδημαϊκούς κύκλους. Ωστόσο, όταν του τηλεφώνησα εξαιτίας της διαφοράς ώρας, εκεί ήταν πολύ αργά το βράδυ, οπότε η πρώτη του αντίδραση ήταν “τι έπαθες βραδιάτικα;”», εξιστορεί ο ίδιος γελώντας.
Στα όρια της επιστημονικής φαντασίας
Γρήγορα όμως οι σκέψεις τους «ταίριαξαν» και το όραμα δημιουργίας μιας startup που να ασχολείται με τις πλημμύρες έχοντας ως όπλο την τεχνητή νοημοσύνη άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.
«Η ιδέα αυτή ειδικά στην αρχή ήταν στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, διότι δεν υπήρχε ακαδημαϊκό προηγούμενο που να μας έδινε τη βεβαιότητα ότι αυτό που σκεφτόμαστε μπορεί να συμβεί. Υστερα από 3,5 χρόνια δουλειάς δημιουργήσαμε έναν αλγόριθμο που είναι 100.000 φορές πιο γρήγορος σε σχέση με τα υπολογιστικά μοντέλα μεγάλης ακρίβειας. Ετσι μπορούμε να δώσουμε επαρκή δεδομένα όχι μόνο για την έκταση και το βάθος μίας μελλοντικής πλημμύρας σε μία περιοχή, αλλά και για τη δυναμική της ροής, δηλαδή πόσο ορμητικά θα είναι τα νερά, ή για πόσο χρόνο θα μείνει ένα κτήριο βυθισμένο στο νερό. Επίσης μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο θα επηρεαστούν οικισμοί και εταιρίες, το οποίο είναι πρωτοποριακό, καθώς τα προηγούμενα μοντέλα έλυναν τις εξισώσεις της ροής σε «γυμνή γη», επισημαίνει ο Ντάνι προσθέτοντας πως όσοι υπολογισμοί δεν συμπεριλαμβάνουν τη γεωμετρία των κτηρίων προκαλούν τεράστιες αποκλίσεις στο αποτέλεσμα.
Εχοντας κερδίσει το βραβείο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαστήματος αλλά μετρώντας και προκρίσεις στην αμερικάνικη αγορά, ο βασικός πελάτης της ReoR20 είναι ο ασφαλιστικός τομέας.
«Οι υπηρεσίες μας φυσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από κυβερνήσεις αλλά και από την Πολιτική Προστασία. Πρόσφατα άλλωστε φέραμε εις πέρας ένα πρότζεκτ για την πόλη της Λουκέρνης. Το γεγονός πως μπορούμε εκτός των παραπάνω να υπολογίσουμε προς τα πού και πόσο γρήγορα θα κινηθεί το νερό αλλά και πόσο κινδυνεύει μία πόλη αποδεικνύει πόσο σημαντική θα ήταν αυτή η τεχνογνωσία για την Πολιτεία», διευκρινίζει ο ίδιος.
Ασφαλιστικές και κλιματική κρίση
Σχολιάζοντας την ανάγκη προετοιμασίας αντιμετώπισης περισσότερων καταστροφικών συμβάντων από τις ασφαλιστικές εταιρείες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, ο κ. Χατζηπροδρόμου επισημαίνει πως έχει υπάρξει μία αλλαγή στην αγορά το τελευταίο διάστημα.
Το γεγονός πως μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο κινδυνεύει μία πόλη αποδεικνύει πόσο σημαντική θα ήταν αυτή η τεχνογνωσία για την Πολιτεία.
Οπως επισημαίνει, οι ασφαλιστικές φαίνεται πως έχουν «μαζευτεί», με αποτέλεσμα να μην προτιμούν τους πελάτες που συνδέονται με τέτοιες καταστροφές. Βέβαια δεν ισχύει για όλους, ισχύει για όσους είναι πολύ εκτεθειμένοι κι έτσι απλώς επιλέγουν να μην αναλάβουν το ρίσκο, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα χρεοκοπίας.
«Δικός μας στόχος είναι να δώσουμε περισσότερη διαφάνεια και πληροφορία στις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να κατανοήσουν πόσο ρίσκο παίρνουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου», προσθέτει.
«Θέλουμε να δείξουμε στην Ελλάδα τον τρόπο»
Οι Ελληνες ιδρυτές πάντως της ReoR20 δεν σταματούν να ονειρεύονται το μέλλον. Σκοπός τους είναι σε βάθος χρόνου να δημιουργήσουν μία παγκόσμια δωρεάν πλατφόρμα δωρεάν (σαν το google maps) όπου ο καθένας θα μπορεί να δει το προφίλ ρίσκου πλημμύρας στο σπίτι του ή στην εταιρεία του.
«Η τεχνητή νοημοσύνη που κατανοεί φυσική είναι ένα όπλο κατά της κλιματικής κρίσης και θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που έρχονται. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δώσουμε βάση στην πρόληψη ώστε να μη συμβεί μία καταστροφή, ωστόσο πλέον είναι εμφανές πως κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα αποτρέψουμε από το να συμβούν, παρά μόνο να τα περιορίσουμε».
Η τεχνητή νοημοσύνη που κατανοεί φυσική είναι ένα όπλο κατά της κλιματικής κρίσης και θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που έρχονται.
Οσο για το αν θα ήθελαν να διδάξουν τη τεχνογνωσία τους στην Ελλάδα, η απάντηση είναι θετική. «Θα θέλαμε η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα που θα έχει τα πιο εξελιγμένα συστήματα στον κόσμο όσον αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα και θα ήταν τιμή μας να της δείξουμε τον τρόπο»”.
ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr/