Μιλά για την εξέλιξη της πανδημίας, τις μεταλλάξεις, εντοπίζει αυξημένη διασπορά στα παιδιά και ζητά γρηγορότερους ρυθμούς στον εμβολιασμό
«Όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι βρισκόμαστε στη αρχή του τρίτου κύματος στη χώρα… Αξιόπιστα μαθηματικά μοντέλα τοποθετούν την κορύφωση περίπου την πρώτη προς δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου»
Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη
Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας
Την εκτίμηση ότι η χώρα, όπως και η περιοχή μας, βρίσκονται στην εκκίνηση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού κάνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος με την συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράθεση των χαρακτηριστικών που θα έχει το τρίτο κύμα τόσο σε ότι αφορά τον χρονικό ορίζοντα, όσο και την καθοριστική επίδραση που αναμένεται να αποκτήσουν οι μεταλλάξεις του ιού. Ο κ. Γιαννακόπουλος «βλέπει» ότι η κορύφωση της νέας φάσης της πανδημίας τοποθετείται περίπου την πρώτη προς δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας εντοπίζει σε ένα στοιχείο που ήδη καταγράφεται κατά την εκκίνηση του τρίτου κύματος – το οποίο δεν είχε αντίστοιχη ένταση στις περασμένες φάσεις της πανδημίας – και αυτό είναι «η αυξημένη διασποράιδιαίτεραστον παιδικό πληθυσμό και κυρίως στα μικρότερα παιδιά», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επαναφέρει την πρόταση που ήδη είχε γίνει πως από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να είναι κλείσιμο των σχολείων, ενώ εφόσον οι σχολικές μονάδες παραμένουν ανοιχτές οφείλουν να λειτουργούν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος είναι απόλυτα σαφής σε ότι αφορά το μέτρο που θα πρέπει να ληφθεί άμεσα: «Γενικό και καθολικό lockdown προκειμένου να φρενάρουμε το 3ο κύμα στην αρχή του γιατί αλλιώς θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στην οικονομία αλλά και στο σύστημα υγείας της χώρας, ενώ παράλληλα θα δοθεί χρόνος για να προχωρήσει ο εμβολιασμός» δηλώνει χαρακτηριστικά. Σχετικά με τον κυρίαρχο τρόπο πρόληψης προτάσσει το παρακάτω τρίπτυχο:Εμβόλιο, lockdown και προστατευτικά μέτρα (μάσκες- χέρια-αποστάσεις).
Κρίσιμες είναι οι επισημάνσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας τόσο για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όσο και στον σχεδιασμό που θα πρέπει να γίνει σε τοπικό επίπεδο. Ζητά ταχύτερους ρυθμούς στο μέτωπο του εμβολιασμού, αν και κατά την εκτίμησή του φαντάζει ακατόρθωτο να κατακτηθεί η δημιουργία «τείχους ανοσίας» – με την εμβολιαστική κάλυψη του 70% του πληθυσμού – έως το καλοκαίρι.
Κλείνοντας, στέλνει με ευκρίνεια τα μηνύματά του προς τους πολίτες, την Πολιτεία και το υγειονομικό προσωπικό.
Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:
Κύριε Γιαννακόπουλε, τόσο σε ότι αφορά τη χώρα, όσο και την περιοχή μας, βρισκόμαστε πλέον στην εκκίνηση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού;
Όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι βρισκόμαστε στη αρχή του 3ου κύματος στη χώρα. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, των εισαγωγών στα νοσοκομεία ανά ημέρα και εβδομάδα,των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, καθώς και των δεικτών θετικότητας και κρουσμάτων σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας περιόδου της πανδημίας από την covid 19, με κύριο χαρακτηριστικό την αρχομένη τάση επικράτησης μεταλλαγμένων στελεχών.Έκδηλη είναι η ανησυχία μας για την πίεση που αρχίζει να δέχεται το σύστημα υγείας όσον αφορά τις ΜΕΘ, αλλά και τους θαλάμους covid, ιδιαίτερα στις «κόκκινες» περιοχές.Η περιοχή μας, βρίσκεται και αυτή στα πρώτα βήματα του 3ου κύματος με τον ένα της Δήμο κοκκινισμένο.
Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που εκτιμάτε ότι θα έχει το τρίτο κύμα της πανδημίας; Είναι εφικτό να προδιαγραφεί ο χρονικός ορίζοντας που θα διαρκέσει;
Το κύριο χαρακτηριστικό του 3ου κύματος εκτιμούμε πως θα είναι η μακρύτερη περίοδος ανόδου μέχρι την κορύφωση σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα, αλλά θα υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση. Είναι στο χέρι μας να επιβραδύνουμε ακόμα πιο πολύ τον ρυθμό της εξέλιξης με την εφαρμογή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων έγκαιρα, ώστε να δίνουμε την ευκαιρία να παίρνει μικρές ανάσες το ΕΣΥ. Νέο χαρακτηριστικό επίσης θα είναι η επικράτηση μεταλλαγμένων στελεχών με αποτέλεσμα την αύξηση της διασποράς μέχρι και 50%, χωρίς να φαίνεται προς το παρόν ότι επηρεάζεται η βαρύτητα της νόσου. Αξιόπιστα μαθηματικά μοντέλα τοποθετούν την κορύφωση περίπου την πρώτη προς δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.
«Με την έναρξη του τρίτου κύματος παρατηρούμε μια αυξημένη διασπορά ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό και κυρίως στα μικρότερα παιδιά»
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ήδη έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών. Ποιά στοιχεία σας οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση;
Με την έναρξη του 3ου κύματος παρατηρούμε μια αυξημένη διασπορά ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό και κυρίως στα μικρότερα παιδιά.Τα κρούσματα στα νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και Ρίου, οι αναφορές από τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας καθώς και της Ένωσης Ελεύθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, η καθημερινή ειδησεογραφία από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, με χαρακτηριστικότερο το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ (την περασμένη Κυριακή) μαρτυρούν τη μεγάλη διασπορά στα παιδιά γεγονός που δεν είχαμε παρατηρήσει στα προηγούμενα δυο κύματα. Είναι προφανής η σχέση με το Βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος.Αν και η λοίμωξη covid-19 προσβάλλει συχνότερα ενήλικες σε σχέση με παιδιά, τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν και να διαδώσουν τον ιο Sars-Cov-2, ακόμα και αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Βάσει μελετών τα περισσότερα παιδιά θα εμφανίσουν μόνο ήπια συμπτώματα ή θα είναι πλήρως ασυμπτωματικά, σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή φροντίδα, αναπνευστική υποστήριξη και εξαιρετικά σπάνια μπορεί να καταλήξουν εκ της νόσου.
Πριν από περίπου 15 ημέρες είχατε ζητήσει να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Με βάση και την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών από τότε, τί πιστεύετε πως πρέπει να γίνει ειδικά με τα σχολεία;
Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποτυπώνουν το ακριβές ποσοστό διασποράς του ιού στις σχολικές μονάδες, ούτε και αξιόπιστη καταγραφή του ποσοστού συμμετοχής στη διασπορά της κινητικότητας γύρω από το περιβάλλον του σχολείου. Για το λόγο αυτό η κατευθυντήρια οδηγία του ECDC προς όλες τις χώρες της ΕΕ μας συνιστά να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και να εκτιμούμε τη διασπορά αυτή στο γενικότερο πλαίσιο της διασποράς της χώρας, δηλαδή σαν μια ξεχωριστή δραστηριότητα όπως π.χ. το άνοιγμα των καταστημάτων. Η μετάδοση του ιού λόγω ενδοοικογενειακής διασποράς είναι αμφίδρομη μεταξύ παιδιών και μεγαλύτερων μελών. Μολύνονται οι γονείς λόγω κινητικότητας μολύνουν και τα παιδιά. Μολύνονται τα παιδιά στο σχολείο, μολύνουν τους γονείς και τους παππούδες. Πολλές απ’ αυτές τις μολύνσεις ούτε καν καταγράφονται. Η άποψη του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων ήταν και είναι ξεκάθαρη ότι από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να είναι το κλείσιμο των σχολείων, παρότι πιστεύουμε όλοι μας στη δια ζώσης εκπαίδευση. Ας μην κρυβόμαστε, τα συμπτωματικά ιδιαίτερα παιδιά φέρουν μεγάλο ιικό φορτίο μερικές φορές μεγαλύτερο από διασωληνωμένους στις ΜΕΘ ενήλικες και διασπείρουν ενώ τα ολιγοσυμπτωματικά ή ασυμπτωματικά λειτουργούν ως δούρειος ίππος και διασπείρουν αθόρυβα, σε μικρότερο φυσικά βαθμό. Παρά την επιμονή μας για κλείσιμο των σχολείων και σεβόμενοι την απόφαση της πολιτικής διαχείρισης να είναι ανοικτά, αυτά θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Η ορθή επιδημιολογική επιτήρηση των σχολικών μονάδων απαιτεί συχνή, στοχευμένη και περιοδική εκτέλεση rapid test αντιγόνου, σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους, ενώ η σωστή χρήση της σωστής μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η υγιεινή των χεριών, μαζί με την τήρηση των αντίστοιχων πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ, συμπληρώνουν την πρόληψη.Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη διασπορά στα σχολεία με αποτέλεσμα εκατοντάδες τμήματα σε όλη τη χώρα να βάζουν λουκέτο για να μπούνε σε καραντίνα. Το ζήτημα προκαλεί πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και επιτροπή ειδικών και γι’ αυτό επανεξετάζεται το άνοιγμά τους.
Έχει τεθεί σε ισχύ νέο πλαίσιο μέτρων για την προστασία από την πανδημία. Το θεωρείτε επαρκές;
Τόσο ο ΠΙΣ οσο και εμείς τασσόμαστε αυτή τη στιγμή υπέρ ενός γενικού και καθολικού lockdown προκειμένου να φρενάρουμε το 3ο κύμα στην αρχή του γιατί αλλιώς θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στην οικονομία αλλά και στο σύστημα υγείας της χώρας, ενώ παράλληλα θα δοθεί χρόνος για να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Τα νέα στελέχη του ιού κινούνται πολύ πιο γρήγορα, ο 1 μολύνει περίπου 6, οι 6 μολύνουν περίπου 36 και αυτοί με τη σειρά τους 216 και δεν έχουμε πολλά χρονικά περιθώρια. Η καθολική καραντίνα είναι ένα χρήσιμο προληπτικό εργαλείο που δουλεύει πάρα πολύ καλά στην αναχαίτιση του ιού, με βασική όμως προϋπόθεση τον έλεγχο της εφαρμογής της.
Ποιό είναι το σχόλιό σας για την στάση των πολιτών στη Λάρισα, σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων;
Είναι εμφανής η κόπωση όλων μας μπροστά σ’ αυτή την πολύμηνη μάχη. Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ελληνική κοινωνία. Σ’ αυτό βέβαια συνέβαλλαν και ορισμένα αναπόφευκτα λάθη της πολιτικής διαχείρισης. Οι συμπολίτες μας, για να επιστρατεύσουν ακόμα ό,τι κουράγιο τους έχει απομείνει και να βοηθήσουν, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί την πιστή τήρηση των μέτρων, χρειάζονται ολοκληρωμένη την αλήθεια γύρω από τα επιδημιολογικά στοιχεία και δεδομένα και προοπτική εξόδου από αυτή τη λαίλαπα, με στρατηγικό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα:υγειονομικο-οικονομικο-κοινωνικο.Οι προκλητικές,όμως, συμπεριφορές ορισμένων συμπολιτών μας με κυρίαρχο στοιχείο την ανευθυνότητα, τον ωχαδερφισμό και την συνωμοσιολογία στιγμάτισαν την μέχρι τώρα καταπολέμηση της πανδημίας και αυτοί οφείλουν να απολογηθούν στο όνομα των ανθρώπων που «έφυγαν».
Πώς βλέπετε ότι θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο χρονικό διάστημα και ποιό είναι το μείγμα μέτρων το οποίο κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να ακολουθηθεί για την μεγαλύτερη δυνατή προστασία του πληθυσμού;
Είμαστε ήδη στην εξέλιξή της με την αναμενόμενη κορύφωση του Μαρτίου. Εμβόλιο, lockdown και προστατευτικά μέτρα (μάσκες- χέρια-αποστάσεις) συνεχίζουν να αποτελούν τον κυρίαρχο τρόπο πρόληψης. Οι συνεχώς δοκιμαζόμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις, μερικές των οποίων εμπεριέχουν και προληπτικά στοιχεία, συμπληρώνουν την φαρέτρα μας.
«Σε τοπικό επίπεδο ο σχεδιασμός πρέπει να περνάει μέσα από τον επιμερισμό των covid περιστατικών αναλογικά σε κρατικές και ιδιωτικές δομές, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο Burn out σαν αυτό που υπέστη το προσωπικό του ΓΝΛ στο προηγούμενο κύμα»
Ποιές είναι οι αντοχές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και στην περιοχή μας κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας; Θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα προκύψουν; Τί πρέπει να κάνει άμεσα η Κυβέρνηση ώστε να ενισχύσει τις εφεδρείες του Συστήματος Υγείας;
Η πανδημία βρήκε το ΕΣΥ υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο με ανύπαρκτη σχεδόν κρατική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η εποχή των μνημονίων ήταν αποτυπωμένη βαθιά και στο σύστημα Υγείας. Οι προσλήψεις προσωπικού που έγιναν δεν έφτασαν να καλύψουν τα μεγάλα κενά που προϋπήρχαν ούτε ιδιαίτερα να ενισχύσουν τις ανάγκες του λόγω covid-19. Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό υπήρχε μια καλύτερη οργάνωση και διαχείριση. Απαιτούνται άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, covid ειδικοτήτων, περισσότερες από αυτές που έχουν ήδη προκηρυχθεί και που πρέπει να γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς. Σε τοπικό επίπεδο ο σχεδιασμός πρέπει να περνάει μέσα από τον επιμερισμό των covid περιστατικών αναλογικά σε κρατικές και ιδιωτικές δομές, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο Burn out σαν αυτό που υπέστη το προσωπικό του ΓΝΛ στο προηγούμενο κύμα.
Πώς εξελίσσεται – κατά τη γνώμη σας – η επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού; Με ποια βήματα θα πρέπει να συνεχιστεί; Πότε εκτιμάτε ότι θα έχει χτιστεί το «τείχος ανοσίας» που θα επιτρέψει στη χώρα να «ανασάνει»;
Ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί με γρηγορότερους ρυθμούς και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ παράλληλα πρέπει να αποκατασταθεί η κανονική ροή των εισαγωγών εμβολίων. Στη μάχη του εμβολιασμού πρέπει να μπει η ιδιωτική ΠΦΥ με όλες τις δομές και τον εξοπλισμό της. Η επιθυμητή προστατευτική ανοσία θα επιτευχθεί με τον εμβολιασμό του 70% περίπου του πληθυσμού. Αυτό φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο να γίνει μέχρι το καλοκαίρι.
Κλείνοντας, ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους πολίτες, το υγειονομικό προσωπικό, όπως και προς την Κυβέρνηση σε αυτήν την κρίσιμη καμπή της πανδημίας;
Η υπερβολή είτε προς τη μεριά της χαλάρωσης είτε προς αυτή της φοβίας είναι σύμμαχος της πανδημίας. Γι’ αυτό οι πολίτες θα πρέπει με ψυχραιμία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δοθεί έτσι το τελειωτικό χτύπημα κατά της covid-19. Η πολιτεία να αναγνωρίζει πολύ γρήγορα τα λάθη της, τις ανεπάρκειες, τις ελλείψεις και παραλείψεις και να τις διορθώνει άμεσα, ώστε με ευελιξία να σχεδιάζει, να συντονίζει και να κινείται αποτελεσματικότερα. Τέλος, οι υγειονομικοί του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, που έχουν δείξει μέχρι τώρα πως πολεμούν οι ήρωες, πρέπει να συνεχίσουν με την ίδια ένταση.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET