Δέσμευση του Υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στο 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ανάπτυξης * Δεδομένη η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας
«Ανέφεραν ο σεβ. Μητροπολίτης και ο Περιφερειάρχης την ανάγκη δημιουργίας ενός πρότυπου ογκολογικού κέντρου το οποίο, μεταξύ άλλων, θα παρέχει και καινοτόμες θεραπείες όπως η Σωματιδιακή Θεραπεία. Είπε ο κ. Αγοραστός ότι είναι ένα δύσκολο
έργο. Να υπενθυμίσω στον Περιφερειάρχη ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι για τα δύσκολα. Είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτό το σχέδιο πραγματικότητα. Είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ό,τι πιο σύγχρονο προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη Θεσσαλία σημείο αναφοράς στην Υγεία» τόνισε ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας χθες στη θεματική ενότητα για την Υγεία, στο πλαίσιο του 2ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανάπτυξης.
Η δέσμευση Κοντοζαμάνη να στηρίξει το αίτημα της Θεσσαλίας ανοίγει τον δρόμο για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία του Κέντρου στοχεύοντας στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών της περιοχής. Η δήλωση του Υφυπουργού Υγείας επικροτήθηκε από το ακροατήριο, με τον κ. Αγοραστό σε παρέμβασή του να σημειώνει την πολυτιμότητα του έργου επαναλαμβάνοντας τις δυσκολίες στην υλοποίησή του.
Με αφορμή και τις εισηγήσεις ομιλητών η συζήτηση – παρουσία μελών ΔΕΠ, ιατρών, στελεχών και εργαζομένων στο σύστημα υγείας – επεκτάθηκε στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, επιβεβαιώνοντας την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις συμπράξεις αυτές σημειώνοντας τα πλεονεκτήματα, όπως τα παρουσίασε στην ομιλία του ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φωτ. Σερέτης με τον κ. Κοντοζαμάνη να υπογραμμίζει νωρίτερα τις «επιλογές πολιτικών που φέρνουν μέγιστο κλινικό όφελος, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, αλλά και τη βέλτιστη αναλογία κόστους – αποτελεσματικότητας καθώς επίσης και την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος».
ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Κοντοζαμάνη να εισηγείται το θέμα «η Υγεία ως μοχλός ανάπτυξης της Οικονομίας» και να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ήρθε η ώρα να γυρίσει σελίδα ο τόπος. Στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας θα πρέπει να μπει το δάκτυλο «επί τον τύπον των ήλων». Ο λόγος για επιλογές πολιτικών που φέρνουν μέγιστο κλινικό όφελος, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο αλλά και τη βέλτιστη αναλογία κόστους – αποτελεσματικότητας καθώς επίσης και την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος. Καινοτόμα προσέγγιση και άνοιγμα σε νέο τρόπο σκέψης είναι αυτό που και τις υγειονομικές προτεραιότητες εξυπηρετεί και διασφαλίζει τη δημόσια υγεία που είναι το υπέρτατο ζητούμενο.
Για να δομήσουμε επιτέλους ένα σύστημα του οποίου η δυναμικότητα και η μεγαλοσύνη θα μετριέται σε παραγόμενες υπηρεσίες, σε ποσοστό ανταπόκρισης στις ανάγκες των ασθενών, στο βαθμό διείσδυσης της νέας γνώσης και της τεχνολογίας και στα επιτεύγματα της ελληνικής ιατρικής κοινότητας και της ελληνικής βιομηχανίας τεχνολογίας υγείας.
Ένα σύστημα που θα έχει τον ασθενή στο επίκεντρο, που θα εστιάζει στις εκροές και τα αποτελέσματα και θα ακολουθεί τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ, της ηλεκτρονικής και κλινικής διακυβέρνησης, θα αξιολογεί την τεχνολογία υγείας και θα λογοδοτεί ώστε να βελτιώνεται συνεχώς το επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Με εθνικό σχέδιο δράσης και με μία ολιστική κοινωνικοοικονομική προσέγγιση των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Είναι προφανές ότι, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της υγείας με αποτέλεσμα να υπάρχει η ανάγκη για ουσιαστικές και δομικές μεταρρυθμίσεις. Για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές και πολιτικές σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας. Από τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας μέχρι την αντιμετώπιση κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Σημασία δεν έχει μόνο πόσο χρήματα επενδύονται στο σύστημα υγείας αλλά εάν επενδύονται με σωστό τρόπο. Δυστυχώς, όλα τα χρόνια η πολιτική αντιπαράθεση εξαντλούνταν στα πόσα χρήματα ξοδεύουμε στην υγεία, όχι πώς τα ξοδεύουμε.
Ήρθε η ώρα της αλλαγής. Όσο βελτιώνεται η Οικονομία της χώρας, τόσα περισσότερα χρήματα θα δίνουμε στην Υγεία. Επιπλέον, οι εξοικονομήσεις που θα προκύπτουν από τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε, θα επιστρέφουν στην Υγεία. Οι υπηρεσίες θα αποζημιώνονται σύμφωνα με το αποτέλεσμα που παράγουν και την προστιθέμενη αξία που επιφέρουν στο σύστημα υγείας και στον πολίτη.
Επιδιώκουμε να χτίσουμε ένα σύστημα υγείας που θα προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στον κάθε πολίτη. Στηρίζουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Για εμάς όμως το δημόσιο και το κρατικό δεν ταυτίζονται. Για εμάς ο δημόσιος τομέας πρέπει να συμπράξει με τον ιδιωτικό προκειμένου να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και να προσφέρουμε νέες και περισσότερες. Χωρίς κόστος για τον πολίτη.
Θέλουμε ο ιδιωτικός τομέας να επενδύσει. Να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας. Θέλουμε ο κάθε πολίτης να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες δομές που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Θέλουμε οι επιχειρήσεις του κλάδου της υγείας να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας».
Για να προσθέσει πως «θέλουμε η Περιφέρεια Θεσσαλίας να αποτελέσει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας στον τομέα της υγείας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες και τα σχέδια της Περιφέρειας. Έχουμε σχέδιο για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την ανάπτυξη νέων. Ανέφεραν χθες ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης και ο Περιφερειάρχης την ανάγκη δημιουργίας ενός πρότυπου ογκολογικού κέντρου το οποίο, μεταξύ άλλων, θα παρέχει και καινοτόμες θεραπείες όπως η Σωματιδιακή Θεραπεία.
Είπε ο κ. Περιφερειάρχης ότι είναι ένα δύσκολο έργο. Να υπενθυμίσω στον κ. Περιφερειάρχη ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι για τα δύσκολα. Είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτό το σχέδιο πραγματικότητα. Είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ό,τι πιο σύγχρονο προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη Θεσσαλία σημείο αναφοράς στην Υγεία» κατέληξε ο Υφυπουργός Υγείας.
ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Το θέμα «Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» εισηγήθηκε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, Φώτης Σερέτης. Διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων πως οι επιλογές ΣΔΙΤ αφορούν στην «εγκατάσταση ιδιωτικής πτέρυγας εντός Δημόσιου Νοσοκομείου, ανάθεση μη κλινικών-υποστηρικτών λειτουργιών σε ιδιώτη (outsourcing), ανάθεση κλινικών υποστηρικτικών υπηρεσιών σε ιδιώτη, ιδιωτική χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία Δημόσιου Νοσοκομείου, πώληση Δημόσιου Νοσοκομείου σε ιδιώτη και συνέχιση της λειτουργίας του, πώληση Δημόσιου Νοσοκομείου σε ιδιώτη και αλλαγή της χρήσης του».
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της ΣΔΙΤ έκανε λόγο για «δημιουργία νέων επενδύσεων στο Δημόσιο με στόχο την αναβάθμιση των κρατικών κλινικών, εκμετάλλευση υποδομών για την κάλυψη ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, εξασφάλιση εσόδων για το Δημόσιο ταμείο, αύξηση παραγωγικότητας και αποδοτικότητας εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία λόγω της συνεργασίας με εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δημιουργία Ασφαλιστικών Προγραμμάτων Υγείας νέας γενιάς, διείσδυση της ασφαλιστικής αγοράς στην κοινωνία, μείωση τιμολογίων ιδιωτικών κλινικών, δημιουργία ανταγωνισμού στον χώρο της Υγείας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών μηχανισμών, οργάνωση σύγχρονων υποδομών που συναντώνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, εισαγωγή νέων τεχνικών και μεθόδων θεραπείας στο Δημόσιο σύστημα Υγείας και, κλίμα συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθαν. Γιαννούκας, εισηγήθηκε το θέμα «Μοχλός ανάπτυξης της τριτοβάθμιας περίθαλψης και του συνεδριακού – ιατρικού τουρισμού».
Τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών η Λάρισα διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα. Η παρουσία εκλεκτών πανεπιστημιακών ιατρών με εξειδικευμένες δεξιότητες και διεθνή φήμη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της τριτοβάθμιας περίθαλψης.
Η δημιουργία του Ογκολογικού Κέντρου σε συνδυασμό με το νέο Ογκολογικό Ινστιτούτο που ιδρύθηκε με τον νέο καταστατικό χάρτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά την ένταξη σ’ αυτό και του ΤΕΙ, αποτελεί μια οραματική αλλά και ρεαλιστική προοπτική. Επίσης η δημιουργία ενός Καρδιο-Αγγειοχειρουργικού Κέντρου καθώς και Κέντρου Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο έχει όλες τις απαιτούμενες κλινικές και εργαστήρια για να τα στηρίξει, δημιουργούν μία πρότυπη και καινοτόμα προοπτική στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η προσέλκυση ασθενών από τη χώρα μας με ιδιωτική ασφάλιση καθώς και ασθενών από το εξωτερικό με διασυνοριακή διακρατική προγραμματική συμφωνία μεταξύ των υπουργείων υγείας των γειτονικών χωρών θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αναστρέφοντας το brain drain, ενώ θα συνέβαλε στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης και σίτισης σε όλη την περιοχή.
Στον τομέα αυτό αξίζει κανείς να δει και άλλες προοπτικές όπως η ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού με την υπογραφή συμβάσεων με ασφαλιστικούς οργανισμούς ευρωπαϊκών χωρών για παροχή υπηρεσιών υγείας που θα αποτελούσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για περαιτέρω αύξηση των θέσεων εργασίας και την απογείωση του ντόπιου κατά κεφαλήν εισοδήματος».
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ο διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος σε θέματα υγείας, Απόστολος Κομνός, εισηγήθηκε το θέμα «Αυτονομία στην υγεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πεπραγμένα, σχεδιασμός και στόχοι».
Για να αναφερθεί στα 87 έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που αφορούν στην υγεία, προϋπολογισμού 69,7 εκατ. ευρώ. Έργα όπως μεταξύ άλλων η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, εκσυγχρονισμοί τμημάτων, κατασκευές και ανακατασκευές Πτερύγων Νοσοκομείων (47 εκατ. ευρώ), η κατασκευή Περιφερειακών Ιατρείων (1 εκατ. ευρώ), Κέντρου Υγείας Σκιάθου (2.5 εκατ. ευρώ), η λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας 5ης ΥΠΕ (11,6 εκατ. ευρώ).
Για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, η ορθή στάθμιση αναγκών και έξυπνη διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού, με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 βελτίωση των υποδομών και ενίσχυση του εξοπλισμού, όλων των υγειονομικών δομών της Θεσσαλίας ώστε να καταστούν λειτουργικότερες και αποδοτικότερες και, εφαρμογή διοίκησης ολικής ποιότητας (διαδικασίες-δείκτες).
ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ και του Ομίλου Animus, Αχιλλέας Νταβέλης εισηγήθηκε το θέμα «Ενα ποιοτικότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα Υγείας για όλους, μέσα από συμπράξεις και συνέργειες. Ο ρόλος του δημοσίου μέσω του ΕΟΠΥΥ».
Για να τονίσει μεταξύ άλλων ότι «στην εποχή μας, η ανάγκη μετάβασης σε μια δημόσια διοίκηση που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών και η στροφή προς τις έννοιες της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας, της υλοποίησης-εφαρμογής και της στοχοθεσίας κρίνεται επιτακτική, με τελικό σκοπό την επίτευξη στόχων και αποτελεσμάτων μέσω ενός νέου προτύπου διοίκησης».
«Βάζοντας στη συζήτηση έναν ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχεδιασμό για μια καλύτερη δημόσια υγεία (όχι κρατική!), η σημερινή κοινωνία είναι περισσότερο ώριμη από ποτέ να αντιληφθεί πλήρως την αναγκαιότητα για ένα περιβάλλον υπηρεσιών υγείας, αποτελεσματικό, φιλικό προς τον πολίτη και με ποιοτικές υπηρεσίες που θα λαμβάνει δωρεάν και χωρίς ταλαιπωρία, μέσω των συμπράξεων. Συμπράξεις με ιδιωτικούς φορείς παροχής υγείας που θα διασφαλίζουν ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας για τον πολίτη αφετέρου ρυθμίζοντας τις παθογένειες του υφιστάμενου συστήματος δημόσιας υγείας».
Καταθέτοντας τέλος προτάσεις για τη «ριζική αναδιοργάνωση του τρόπου αποζημίωσης» ο κ. Νταβέλης υπογράμμισε πως «μοντέλα ελέγχου δαπανών και αποζημίωσης των υπηρεσιών με βάση την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα αυτών, έχουν εφαρμοστεί διεθνώς σε πολλές χώρες με επιτυχία και με τελικό αποδέκτη τον πολίτη που λαμβάνει καλύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες υγείας. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το βήμα και να προλάβει τις εξελίξεις, σταματώντας να είναι ουραγός. Οι πολίτες της αξίζουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας και αυτό σήμερα μπορούν να το διασφαλίσουν οι συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα και η παράλληλη και ουσιαστική εφαρμογή κανόνων ελέγχου και ποιότητας στον ΕΟΠΥΥ για να διασφαλίσει τη βιώσιμη και αναπτυξιακή πολιτική του συνόλου της υγιούς επιχειρηματικότητας στον χώρο της υγείας, με σαφή στόχο της εξυπηρέτηση των πολιτών».
Στο πλαίσιο της συζήτησης, μεταξύ άλλων παρενέβησαν με τοποθετήσεις τους, ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο πρώην βουλευτής και γιατρός Κων. Μπαργιώτας, τα μέλη ΔΕΠ, Κων. Τεπετές, Νίκ. Τσιλιμίγκας και Εφη Καψαλάκη και ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Θαν. Λιούπης.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/