Τι κάνεις σε περίπτωση κακοποίησης

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
8
ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Οι συνεργαζόμενες ιατροδικαστικές αρχές θα προσφέρουν έως τις 2 Δεκεμβρίου ενημέρωση σε όσες γυναίκες αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.

Τι κάνεις σε περίπτωση κακοποίησης

Οδηγίες προς γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, απευθύνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στο πλαίσιο της δράσης “Η γνώση είναι ασπίδα”, οι συνεργαζόμενες ιατροδικαστικές αρχές θα προσφέρουν έως τις 2 Δεκεμβρίου ενημέρωση σε όσες γυναίκες αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.

Η συγκεκριμένη δράση προσφέρεται σε όλες τις δομές που συμμετέχουν στην καμπάνια και είναι δωρεάν και στα συνεργαζόμενα ιδιωτικά ιατροδικαστικά ιατρεία.

Ποιες είναι, όμως, οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει μία γυναίκα που έχει πέσει θύμα βίας;

Σε περίπτωση ξυλοδαρμού, η γυναίκα θα πρέπει να προστρέξει άμεσα σε έναν ιατροδικαστή. Η διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει είναι να υποβάλει άμεσα μήνυση εναντίον του δράστη ή να εκμεταλλευτεί το τρίμηνο περιθώριο που έχει δικαίωμα από τον νόμο. Σε περίπτωση που υποβάλει άμεσα μήνυση, θα λάβει από το κατά τόπους αστυνομικό τμήμα εντολή ιατροδικαστικής εξέτασης.

Η εξέταση είναι εντελώς δωρεάν και πραγματοποιείται στην πλησιέστερη δημόσια ιατροδικαστική δομή. Στην περίπτωση που η γυναίκα επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το χρονικό περιθώριο του τριμήνου, τότε θα πρέπει να επισκεφθεί ένα ιδιωτικό ιατροδικαστικό ιατρείο για την πιστοποίηση των τραυμάτων και τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης.

Ο ιατροδικαστής είναι ο μόνος ειδικός ιατρός που έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών. Οποιαδήποτε εξέταση από άλλον ιατρό είναι εύκολο να αμφισβητηθεί κατά τη δικαστική διαδικασία. Επιπλέον, κρίνονται άστοχες ορισμένες ενέργειες, όπως η φωτογράφιση των τραυμάτων, καθώς τέτοιες πράξεις δεν έχουν αποδεικτική επιστημονική αξία.

Βιασμός

Σε περίπτωση βιασμού, είναι σημαντικό η γυναίκα να επισκεφθεί έναν ιατροδικαστή το συντομότερο δυνατό. Ειδικά στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, ο χρόνος, δυστυχώς, δεν είναι σύμμαχος των θυμάτων. Αν μία γυναίκα προσφύγει άμεσα σε έναν ιατροδικαστή, είναι δυνατό, πέρα από την ορθή πιστοποίηση του βιασμού, να πραγματοποιηθούν και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να ταυτοποιήσουν το δράστη.

Είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μην πραγματοποιήσουν λουτρό πριν από την επίσκεψή τους στον ιατροδικαστή, ενώ θα πρέπει να αφαιρέσουν τα ρούχα και τα εσώρουχα που φορούσαν και να τα τοποθετήσουν σε μία καθαρή, κατά προτίμηση, χάρτινη σακούλα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, οι συνεργαζόμενες ιατροδικαστικές δομές που είναι αναρτημένες στον ιστότοπο τηςΕλληνικής Ιατροδικαστής Εταιρίας.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.